maanantai 2. heinäkuuta 2012

Raaka karkkipäivä

Namutäti täällä, iltaa! Sateinen päivä vesitti puutarhapuuhasteluni, joten siirryin keittiöön puuhastelemaan. Seuraavana päivänä vietettiinkin sitten raaka karkkipäivä. Melkein kaikki syötiin kertaistumalla, eikä tullut ikävää oloa jälkikäteen, niin kuin tavallisia karkkeja ylensyömällä.


Ensimmäistä kertaa kokeilin valmistaa tällaisia kuivattamalla tehtäviä hedelmärullia. Ja onnistuin iloisesti!
Näitä ovat tehneet ainakin Mea Salo, Yaelian ja muistaakseni myös Outi , vaikken nyt löytänytkään sopivaa linkkiä hänen blogistaan. Kaikilta olen siis saanut vaikutteita.



OmenaNamut  vajaa 30 kpl
2 isoa omenaa (minulla oli makea Juliet-lajike)
4 kuivattua taatelia
1 rkl sitruunamehua
2 rkl vettä
1 tl psyllium-jauhetta
3/4 tl (ceylon)kanelia
ripaus vaniljajauhetta
Pesin, perkasin ja paloittelin omenat. Soseutin kaikki ainekset sauvasekoittimella. Levitin leivinpaperin päälle ohueksi kerrokseksi. (Hellattoman kokin raaka namikirja neuvoo levittämään massan 3 mm:n kerrokseksi. ) Kuivattelin kuivurissani n. 7 tuntia (n. 35 asteessa), jonka jälkeen levyt odottelivat kuivurissa vielä yön yli. Aamulla irrottelin levyt leivinpaperista, rullasin ja leikkasin siivuiksi.



 
BanaaniSuklaaRemmit  n. 30 kpl

2 banaania
1 1/2 rkl kaakaojauhetta
ripsaus vaniljajauhetta
Soseutin ainekset ja levitin leivinpaperille. Kuivatin 7h yhdessä muiden hedelmälevyjen kanssa ja yön jälkeen irrotin leivinpaperista. Tämä oli kuitenkin tahmeampaa, joten oli helpompaa vain leikellä levy puoliksi ja sukaleiksi.




RaparperiRullat  n. 15 kpl
1 pieni raparperin varsi
1 banaani
4 taatelia
vaniljaripaus
Kuorin ja paloittelin raparperin ohuiksi siivuiksi ja soseutin loppujen ainesten kanssa massaksi. Jatko menee samoin kuin omenanameissakin.



Olin jo päättänyt, etten enää kirjoittele herkkupalleroisista yhtään mitään vähään aikaan, mutta näistä tulikin niin hyviä, että peruin päätökseni ;)


MinttuSuklaaPallerot  n. 20 kpl

9 kuivattua taatelia (minun ovat pieniä)
1/2 dl rusinaa
n. 3 rkl vettä
1 dl cashewpähkinöitä
1 dl manteleita
5 tippaa piparminttuöljyä
2-3 rkl kaakaojauhetta (äh! tämän määrä oli unohtunut merkitä ylös, joten muistin varassa)
1/2 ml ruususuolaa
+ kookosjauhetta tms. pyörittelyyn

Pilkoin taatelit ja laioin rusinoiden kanssa purkkiin. Vesi sekaan ja likoamaan ainakin muutamaksi tunniksi. Jauhoin pähkinät ja mantelit pikku teholeikkurillani ja lisäsin minttuöljyn, kaakaojauheen ja suolan. Pyöräytin koneella sekaisin. Vielä kuivahedelmät liotusliemineen joukkoon ja surruutin kunnes muodostui suhtkoht tasaisehko massa. Muotoilin palleroiksi kevyesti öljytyin käsin ja pyörittelin kookosjauheessa. Annoin vielä tekeytyä jääkaapissa muutaman tunnin.

ps. nämä minun namuseni olivat tällaisia ruskeita, mutta täällä oli vastikään tehty oikein kauniin punaisia hedelmänauhoja.

9 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Kuivatut hedelmärullanamit ovat ihania! Tein viimeksi pari viikkoa sitten banaanitaatelivaniljarullia vapaaehtoishommani lapsille,ja kaikki tykkäsivät tosi paljon.Oletkin ollut tosi ahkera namuntekijä:)

Anni Minerva kirjoitti...

Ihana karkkipäivä, nam! Tuo on kyllä totta, että raakaherkuttelun jälkeen olo on aivan toinen kuin tavanomaisten sokerikarkkien jälkeen.

Nina kirjoitti...

Voi kuinka kuulostaa aidon makealle - ja suhteellisen helppotekoiselle (tulisi kyllä hankkia sellainen kuivuri, tulisi energiaa paljon kulumaan jos uunia lämmittäisi 7 tuntia pienellä lämmöllä!) Millainen kuivuri sinulla on?

kte kirjoitti...

Voi MinkäLaisia! Aivan Mahtavan Näköisiä!!

Paula kirjoitti...

Yaelian, En oikeastaan ollut ahkerakaan vaan enemmänkin ärsyyntynyt ja turhautunut kun sade sattui vapaapäivälleni, jolloin olisi ollut paljon tekemistä puutarhassa ;) Teen varmasti jatkossakin, oli niin helppoa ja tulos erinomainen.

Anni Minerva, minulla on töissä sellainen tilanne, että siellä on aivan liian tyrkyllä karkkia ja muutenkin vähän väsyneenä tulee herkuteltua liikaa. Olo ei sitten ole ollut hyvä! Näiden namujen syömisen jälkeen olin pelkästään iloinen :)

Nina, nämä olivat erittäin karkkimaisia. Nuo banaanisuklaaremmit olivat minun suosikkejani, ja taisivat olla kaikista makeimpiakin.
Minulla on hyvä, vaikkakin ruma vanha Orakas. Tämän tyyppinen, vaikkakin vanhaa mallia: http://kotipehtoori.nettiavain.fi/orakas-kuivuri/
On minulla myös sellainen pieni pyöreä ja halpa pöytämalli,mutta se huitelee melkoisissa lämpötilalukemissa, kun säädön mahdollisuutta ei ole, niin ei se siis olekaan hyvä.

kte, kiitokset. Oli tosi jännittävää alkaa irrottelemaan kuivuneita hedelmälevyjä leivinpapereista, kun muistin että olin lukenut neuvon paperin öljyämisestä, mutta unohtanut sen tehdä. Lähtivät kuitenkin irti ja aika ilahtunut olen lopputuloksesta :)

Lotta kirjoitti...

Iihania! Tahtoo! Ja kuivurin kanssa!

Paula kirjoitti...

FF :)
Aika onnellinen olen juuri nyt tuosta kuivuristani. Mietin vain, että miten ihmeessä olen sen joskus toistakymmentä vuotta sitten raskinut ostaa, ja millä ihmeen rahalla!

Pipsa kirjoitti...

NAM! Epätodellisen hyvän näköisiä namusia. Nuo minttusuklaapallot ovat onneksi kuivurittomallekin helposti saavutettavissa, joten josko niitä ehtisi pyöräytellä vaikkapa viikonloppuna :-)

Paula kirjoitti...

Pipsa, ihan todellisen hyviä olivat :)
Pyöräyttele ihmeessä! aika näppäriä nuo pallerot ovat tehdä, teen usein aamullakin jos minulla on myöhemmin töihin meno. Yöksi vain taatelit likoamaan ja aamulla sur.