keskiviikko 11. heinäkuuta 2012

Kukkien runsautta ja gluteenittomia kakkuharjoituksia

Vanha ja valtava syreenimme on taas yllättänyt  kukkien hurjalla määrällä. Jos kukkarunsaus on tätä luokkaa, voitte varmaan kuvitella huumaavan tuoksun, joka puutarhassamme leijailee.


Tänä vuonna olen vasta oppinut, että syreeninkukat ovat jopa syötäviä! Tämän opin Keittiökameleontti-blogista, kiitos Outin.
Vieraita oli tulossa, joten täytyihän se kakku leipoa, jotta pääsee käyttämään syreeninkukkia koristeena. Ja samalla pääsin jatkamaan gluteenittoman vegeleivonnan harjoituksia.


Gluteeniton SitruunaKakku 10-12 palaa

1 dl tattarijauhoja
1 dl kookosjauhoja
1 dl riisijauhoja
1 1/2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
kukkurallinen tl-mitta soodaa
1 pieni luomusitruuna > 2 tl raastettua kuorta ja 1 rkl mehua
125 g sulatettua margariinia
1 "piltti"purkki päärynäsosetta
1 dl soijajugurttia
1 1/2 dl vettä
+ margariinia ja kookoshiutaleita vuokaan

Kuivat aineet keskenään sekaisin ja sitten niihin sekoitetaan kosteat. Voitelin 20 cm:n vuokan ja leivitin kookoshiutaleilla. Kaadoin taikinan vuokaan ja tasoitin pinnan. Paistoin 175 asteessa melkein tunnin.

kuorrutukseen
2 rkl sitruunamehua
2 1/2 dl tomusokeria
sekaisin ja kakun tasaisen pinnan (paiston aikana alapinta) päälle levitys.

Rakenne oli melko tiivis, mutta silti pehmeä. Leikkautuvuus erinomainen. Taikinakin oli melko jämäkkää, ilmeisestikin kookosjauho imee nestettä itseensä voimakkaasti ja sitä olisi ehkä kannattanut käyttää vähemmän. Maussa oli pientä eksotiikkaa ja varsinkin seuraavana päivänä alkoi tattarin hieman "terveysvaikutteinen" maku korostua. Sitruunaa olisi saanut olla huomattavasti enemmän makua tuomaan. Kaikesta huolimatta kakku katosi vikkelästi parempiin suihin :)


Ja muutaman päivän kuluttua gluteenittomat harjoitukset jatkuivat vain:


Gluteeniton SitrusKeikausKakku  8-10 palaa

taikina
1 dl tattarijauhoja
1 dl mantelijauhetta
1 1/2 dl riisijauhoja
lähes 2 dl ruokokidesokeria (sellaista vaalenruskeaa)
2 tl vaniljasokeria
1 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
2 pientä luomusitruunaa > reilu 2 tl raastettua kuorta ja 5 1/2 rkl mehua
125 g sulatettua margariinia
1 dl soijajugurttia

vuoan pohjalle
45 g margariinia
3 rkl ruokokidesokeria
3 pientä luomuappelsiinia (tavallisen kokoisia riittäisi varmaan 2 kpl)

Taas sekoittelin ensin taikinan kuivat ainekset yhteen ja sitten niihin kosteat. Voitelin sellaisen tavallisen lasisen alltoilevareunaisen piirakkavuoan 45 g:lla margariinia, eli margariinia tuli paksusti. Ripottelin margariinin päälle 3 rkl sokeria. Kuorin ja puolitin sekä leikkasin appelsiinit reilun puolen cm:n viipaleiksi ja asettelin vuoan pohjalle. Kaadoin appelsiinien päälle taikinan ja levitin tasaiseksi. Paistoin 175 asteessa 33 minuuttia. Annoin jäähtyä sen verran, että vuokaa pystyi käsittelemään ja kumosin leivonnaisen tarjoilulautaselle. Keikauskakku syötiin jäähtyneenä.


Tällä kertaa taikinasta tuli aika vetelää ja sitä oli hitusen liian paljon, joten ihan vähäsen pääsi paiston aikana kohoamaan ja valumaan vuoan reunojen yli. Ulkonäko ei siis ollut kaikkein siistein, koska kakkusta piti rääppiä irti vuoan reunoista, mutta nyt maku oli aika kohdillaan. Sokeria olisi minun makuuni tosin saanut olla vähän vähemmän. Kakun koostumus oli murea ja mehevä.

Seuraavassa kakkukokeilussa täytyykin pyrkiä saamaan koostumuksesta, jotain näiden väliltä. Niin, että lopputulos olisi hienosti leikattava, mutta silti kuohkea. 


Tällainen ihanuus idänunikko on alkanut todenteolla kukoistaa puutarhassani.



Idänkurjenpolvi on yksi suosikkini kurjenpolvista ja oikeastaan muutenkin kaikkien puutarhakasvien joukosta. Lähikuvassa näkyy sen terälehtien hieno kuviointi.





2 kommenttia:

Nina kirjoitti...

Upea väriloisto puutarhassasi!
Kumpa voisikin saada "tuoksunäytteitä" kuvia klikkaamalla - siinäpä Googlelle haastetta :-)
Sitruunakakkujasi katsellessa herahtaa vesi kielelle ... Aurinkoisia kesäpäiviä Sinulle!

Paula kirjoitti...

Nina, taitaa tuo tuoksun välittäminen olla vielä aika pitkällä tulevaisuudessa :)
Kiitos, ja oikein mukavia päiviä Sinullekin!