keskiviikko 23. toukokuuta 2012

Linssikeitto

Linssikeitto on kasvissyöjän ihan perustavallisia ruokalajeja. Siksipä en ole siitä kirjoittanutkaan, kun ajattelin, että se on niin perusperustylsätavallinen. Mutta olipas tyhmästi ajateltu!! Ei se varmaan kaikille niiiin tuttu ole ja kuitenkin aivan tosi maukas, helppo ja edullinenkin. Tässäpä siis viimeisin linssikeittelyni:

hihii, peräti kaksi kuvaa aika vaatimattoman näköisestä keitosta. En vain osannut päättää kumman laittaisin.


Linssikeitto  kattilallinen, 4-5:lle

2 1/2 dl vihreitä linssejä (tai punaisia)
vettä
3 sipulia
3 valkosipulin kynttä
500 g tomaattimurskaa (Pirkka -sarjassa on kartonkinen pakkaus luomutomaattimurskaa)
ripaus cayennepippuria (tai muuta chiliä)
1 tl savupaprikajauhetta
n. 1/2 tl mustapippurirouhetta
suolaa
kunnon loraus kylmäpuristettua öljyä

Huuhtelin linssit ja laitoin veteen kiehumaan. Aloitan yleensä varovaisella määrällä vettä ja lisään sitten jos näyttää, että linssit meinaavat jäädä kuiville. Tykkään paksusta keitosta, joten käytän vettä mahdollisimman vähän.
Pilkoin sipulit ja lisäsin kattilaan. Tällä kokoonpanolla keittelin, kunnes linssit olivat kypsiä. Vihreiden linssien pitäisi kypsyä 20-30 minuutissa, mutta ei tuo minulla koskaan riitä. Pikemminkin 40-45 minuuttia tarvitaan.
Punaiset linssit ovat pikaisia, ne kypsyvät 15 minuutissa.
Puristin valkosipulin linssien joukkoon keittämisen loppuvaiheessa, lisäsin cayennen ja annoin kiehua kypsäksi. Sitten vielä tomaattimurska ja loput mausteet ja keitto on valmis. Ai niin, vielä se öljyloraus. Se kannattaa ehdottomasti laittaa!

Keiton voi aivan hyvin tehdä siis myös punaisista linsseistä. Niistä keitto syntyy vikkelästi ja ovat nätimpi. Vihreät linssit ovat kuitenkin mielestäni maukkaampia.

Maustamisvinkkejä:
Muita linssikeittoon sopivia mausteita ovat esim. yrtit, inkivääri, curry, intialaistyyppiset maustetahnat ja kookosmaito/kerma.
Myös vihanneksia voi lisätä mielensä mukaan.





5 kommenttia:

Sanna kirjoitti...

Hyvä, hyvä! Itse en ole linssikeittoa tehnyt kuin kerran elämässäni, joten tälläiselle aloittelevalle kasvisruuan lisääjälle tämänkaltaiset ohjeet ovat enemmänkuin tervetuleita :)

Paula kirjoitti...

:) Toivottavasti tämä maistuu teillekin.

Sanna kirjoitti...

Maistui meille molemmille :)

piia kirjoitti...

Komppaan Sannaa, tämä ohje osui kohdalle kuin tilauksesta. Laitetaan ehdottomasti kokeiluun!

Paula kirjoitti...

piia, linssikeitto on näitä hyviä terveellisempiä pikaruokia. Ainakin jos käyttää punaisia linssejä.
Muistelen, että linssit olivat meidän Vekaran ensimmäisiä proteiininlähteitä silloin vauvana Tosin muistini on aika hatara niiltä ajoilta ;) Kävin siis blogissasi ja huomasin vauvelin, siksi tuo muistelu.