keskiviikko 2. toukokuuta 2012

Appelsiinimunkit

Taikinakulho kassissa ajelimme vappukylästelemään. Sain aikaiseksi kasan kelpo munkkeja sekä ison joukon tärähtäneitä kuvia. Juomana oli vain kahvia ja simaa, joten epätarkkuuksista syytän kameran asetuksien vinksahtamista ;)

Kaikkein onnistunein kuva munkeista. 

Appelsiinimunkit

1 pieni luomuappelsiini (n. 2 tl raastettua kuorta ja 70 ml mehua)
4 dl soijajuomaa
1 tuorehiivapala
2 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
1 tl suolaa
12 dl vehnäjauhoja
150 g margariinia
+ rypsiöljyä vaikkapa litra (ei kylmäpuristettua)
+ sokeria pintaan
Pesin ja kuivasin appelsiinin. Raastoin sen kuoren ja puristin mehut. Lämmitin soijajuoman ja appelsiinimehun kädenlämpöiseksi. Soijajuoma juoksettui aika ikävän näköiseksi, joten appelsiinimehun olisi voinut lisätä vasta myöhemmässä vaiheessa. Toisaalta, eipä tuo haitannut taikinan tekoa.
Liuotin murennetun hiivan nesteeseen ja lisäsin sokerit, suolan, appelsiinin kuoren ja osan jauhoista isolla lusikalla vatkaten. Jatkoin jauhojen lisäystä ja lusikalla sekoittamista, kunnes lusikalla ei enää jaksa sekoittaa. Sitten jatkoin käsin ja lisäsin loput jauhot. Lopuksi vielä margariini ja vaivausta kunnes taikina irtoaa kulhosta.
Nyt taikina sai kohota ja matkustaa.
Jaoin taikinan kahteen osaan ja vaivasin vielä hiukan. Kaulitsin levyiksi ja leikkasin suikaleiksi.
Uppopaistoin molemmin puolin, valutin ja jäähdytin hetken sekä sokeroin.


Näin isosta taikinasta tulee aikamoinen määrä munkkeja. Joten jos syöjiä on alle kymmenen, niin puolikas taikina riittää. Munkithan eivät säilytyksestä parane.
Täältä näet, miten viime vappuna herkuteltiin.

Ei kommentteja: