torstai 29. elokuuta 2013

Papuinen kesäkurpitsakeitto

Alan lopultakin päästä sosekeittojen makuun! Jotenkin en ole aikaisemmin niiden hienoutta osannut arvostaa, mutta tänä kesänä olen löytänyt itselleni maistuvan valmistustavan. Ja mikä parasta, tähän saa uppoamaan hurjan määrän hurjan satoisaa kesäkurpitsaa.
Annos on iso, joten sen voi halutessaan vaikka puolittaa tai pieneen tarpeeseen kolmasosittaa. Meillä on alkanut uusi vauva-aika ja pyrin tekemään siitä rennompaa kokkaamalla ruokaa pariksi päiväksi kerralla. Joka toinen päivä saa halutessaan laiskotella tai sitten energiaa riittää vaikkapa leipomiseen :)


KesäkurpitsaPapuKeitto  iso kattilallinen

1 tosi iso sipuli tai 2-3 tavallista
lorotus öljyä
1 tosi iso kesäkurpitsa (minulla yli kilon yksilö)
 3 isoa valkosipulin kynttä
1/2 l vettä
3 tlk isoja valkoisia papuja  (kikherneetkin käyvät, suosin GoGreenin luomupapuja)
nippu persiljaa
1 1/2 tl suolaa
1 dl ravintohiivahiutaleita
1 sitruunan mehu ( =3-4 rkl)
2 tlk kasvikermaa (käytän mieluiten Nordikin)
ropsaus pippuria

Kuorin ja pilkoin sipulin. Kuullotin sen pehmeäksi öljyssä. Lisäsin kuutioidun kesäkurpitsan ja puristetun valkosipulin ja paistoin vielä hetkisen. Kaadoin veden sekaan ja keittelin hetkisen kunnes vihannekset kypsyivät. Otin kattilan pois liedeltä. Huuhtelin ja valutin pavut ja kumosin kattilaan. Sauvasekoitin sileäksi. Heitin sekaan vielä nipun persiljaa ja muut mausteet ja sauvasekoitin kunnes persilja hienontui. Sekoitin vielä kermankin joukkoon.


Sama resepti toimii hienosti myös kun kesäkurpitsan vaihtaa kukkakaaliin. Tai käyttää vaikkapa molempia yhdessä. Kokeiltu on!
Rennomman arjen tavoitelussa tällaiset keitot ovat oivallisia, sillä valmistuvat näppärästi ja nopeasti, eikä tiskiäkään tule kattiloittain ja pannuittain. Yksi iso kattila, leikkuulauta ja veitsi riittävät.


Täälläpäin yön kylmyys alkaa jo uhkailemaan kesäkurpitsojeni tulevaisuutta. Saapa nähdä tuleeko satoa enää. Mutta eipä hätää, pakastimeenkin sitä on yllin kyllin säilöttynä!


6 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Sikäläinen Mr. Big näyttää löytäneen varsin herkullisen olomuodon sekin :) Sosekeitot ovat kyllä perushyvää ruokaa.

Paula kirjoitti...

Kesäkurpitsani ovat ihan salassa minulta tuumanneet, että suuri on kaunista. Näitä jättejä on pitkin satokautta vain tupsahdellut näkyviin.
Nyt olen aivan samaa mieltä sosekeitoista!

Pipsa kirjoitti...

Onneksi olkoon pienokaisen johdosta! :)

Tämä keitto näyttää ihanan pehmeältä, nam! En olekaan ikinä tajunnut että kasvissosekeittoon voisi laittaa papuja proteiininlähteeksi - mahtava homma, sillä joskus tuntuu että kasviskeitosta tulee vaan kovempi nälkä! Haha. Kyllä tällaiset mieltä ja kehoa lämmittävät ruoat kuuluvat alkavaan syksyyn...

Paula kirjoitti...

Kiitos Pipsa!
No, olipa hyvä että saatiin tämä papuasia selväksi :) Olen käyttänyt papujen ohella myös mantelijauhetta tuomaan keittoon täyteläisyyttä, mutta tällä kertaa vain unohdin koko jutun. Vauvan tuomaa dementiaa..

Pipsa kirjoitti...

Haha! Tuo mantelijauhe kuulostaa kans sangen herkulliselta lisäykseltä! Kunhan syssy ja keittoaika kunnolla koittaa, pitää ottaa mainiot vinkkisi testiin ;)

Paula kirjoitti...

Meillä taas meinaa kesäkurpitsa-aika olla päätöksissään. Enää muutama jääkaapissa. No, sentään pakastimeen säilötyt päätynevät talvellakin keittoihin.
Testausta puolin toisin :)