maanantai 3. syyskuuta 2012

Kesäkurpitsaputki päällä

Neljästä kesäkurpitsan taimesta tulee ylimäärin satoa omalle perheelle ja hieman muillekin jaettavaksi. Tämän tavallisen paistokseni lisäksi on pitänyt keksiä muitakin tapoja kuluttaa satoa. Olen tehnyt niin kesäkurpitsakakkua kuin -pikkuleipiäkin sekä marinoituja kesäkurpitsasuikaleita ja kuivattuja snäksejä, joiden kanssa pieni katastrofikin tapahtui. Mitään kovin julkaisukelpoista en kuitenkaan harmikseni ole saanut aikaan.


Paitsi nyt nämä onnistuneimmat kokeiluni, jotka yllätyksekseni maistuivat Vekarallekin. Laitetataanpa siis muistiin...


KesäkurpitsaTsatsiki

240 g (keltaista) kesäkurpitsaa
3 dl maustamatonta soijajugurttia
1 rkl oliiviöljyä
vajaa 1 rkl sitruunamehua
1 rkl hienonnettua viherminttua
1 muhkea valkosipulin kynsi
1 ml mustapippurirouhetta
1/2 tl suolaa
Raastoin kesäkurpitsan karkealla terällä. Soijajugurtiin jätin valuttamatta, mutta kyllä se kannattaisi niin saisi ylimääräistä nestettä vähemmäksi. Sekoitin loput ainekset kesäkurpitsaraasteen ja jugurtin kanssa sekaisin. Valkosipulin kynnen puristin joukkoon. Annoin maustua jääkaapissa parisen tuntia.



Kesäkurpitsapihvit  9 kpl

280 g (vihreää) kesäkurpitsaa
1 1/2 dl cashewpähkinää
1 1/2 dl kikhernejauhoja
1 rkl öljyä
2 isoa valkosipulin kynttä
vajaa 1 tl suolaa
1 1/2 ml mustapippuria
ripaus chilijauhetta
Raastoin kesäkurpitsan karkealla terällä. Rouhin cashewpähkinät tehosekoittimella. Puristin valkosipulinkynnet. Sekoitin kaikki ainekset massaksi.
Lämmitin tilkan öljyä paistinpannulla ja tiputin pihvitaikinaa pannulle lusikalla. Litistin kasat pihvin muotoon ja paistoin molemmin puolin ruskeaksi. Yhtäaikaa pannulla mahtui paistamaan neljä pihviä.

Tsatsikin ja pihvien kanssa syötiin oman maan salaatteja ja kaupan kypsiä tomaatteja. Tsatsikiannos on aika reilun kokoinen, joten sitä riitti runsaasti myös iltapalaruisleipien päälle.

Minä niin tykkään, kun pääsee käyttämään oman maan satoa ruuanlaitossa! 
Vaikkakin ne tulokset vähän kehnohkoja ovat olleet, niin tämä sentään oli ihan syötävää ;)


8 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Kesäkurpitsasta saa tehtyä kyllä ihania juttuja.Tsatsiki kuulostaa ihanalta.Eilen oli vieraita ja tein heillekin kesäkurpitsapohjaista ruokaa,mutten ottanut kuvia.Tosin se oli niin herkullista,että teen sitä uudelleenkin.Onnekas sinä joka saat kesäkurpitsat omasta kasvimaasta!

Paula kirjoitti...

Yaelian, monipuolinen vihannes tosiaan näyttää olevan. Kasvatan sitä lähinnä siksi, että se on kasvina mukavan näköinen ja ihanan rehevä. Runsas sato tulee kaupanpäällisenä :D
Sain juuri uuden idean kesäkurpitsan käyttöön. Saapa nähdä löytyykö aineksia kaapista, jotta voin tuon idean toteuttaa.

Päivi / Kokkeillaan kirjoitti...

Meillekin on tullut runsaasti kesäkurpitsaa, josta on tehty yhtä sun toista. Kakkua en ole tehnyt, vielä, mutta ajattelin tuosta mahdollisesti viimeisestä pötkylästä tehdä.

Paula kirjoitti...

Ensi vuonna ajattelin pitäytyä vain kahdessa kesäkurpitsan taimessa, jotta jää tilaa enemmän muille viljelykasveille. Mutta niin ajattelen joka syksy, keväällä on sitten ihan eri sävelet ;)
Ehkäpä minunkin täytyy ottaa uusintaottelu kesäkurpitsakakun kanssa.

Pipsa kirjoitti...

Nuo keltaiset kesäkurpitsat ovat niin lutuisen näköisiä! Yksi keltainen yksilö, jonka poimin kylläkin valitettavasti torilta enkä omasta maasta elokuussa, maistui yllättävän erilaiselta kuin vihreä versio - maku oli jollain tapaa makeampi ja vähemmän kitkerä. Pidin siis kovasti! Soveltui mainiosti raakaan balsamico-oliiviöljymarinointiin. Mutta siis nämä sun kesäkurpitsapihvit pitää kyllä ehdottomasti ottaa kokeiluun, vielä kun noita kesäkurpitsoja saa sopuhintaan.

Tuo chilikuva ylemmässä postauksessa herättää myös suunnatonta ihastusta <3 Upeita!

Paula kirjoitti...

Pipsa, jos vastaasi tulee sellainen ufon mallinen keltainen kesäkurpitsa, niin kannattaa ostaa. Lajike oli muistaakseni 'Sunburst'. Ne ovat mielestäni kaikista maukkaimpia. Tänä keväänä niiden taimet valitettavasti katkaisivat kaulansa.
Noihin chileihini olen ollut vähän lapsellisenkin ihastunut ja esitellyt ne väkisin kaikille kesävierailleni, vaikka nämä eivät niin kiinnostuneita olisi olleetkaan :D

Pipsa kirjoitti...

Ufon mallinen kesäkurpitsa kuulostaa hyvin hauskalta ja mielenkiintoiselta :D Jos se sua yhtään lohduttaa, niin jos mulla ois tollasia chilejä niin käyttäytyisin takuulla aivan samalla lailla kuin sinä ;)

Paula kirjoitti...

Lohduttaa se, Pipsa :)