tiistai 4. syyskuuta 2012

Chilien säilömisoivallus eli chilikastikejääpalat

Kylmien öiden uhatessa kiiruhdin keräämään chileistäni kaikki kypsät ja kypsähköt hedelmät talteen.

omat kullanmurut rivissä <3

Sitten vain miettimään, mitä niistä syntyisi. Aikaisemmin, onnistuessani chilinviljelyssä, olen vain kuivannut chilit ja sehän onkin hyvä säilömistapa. Paitsi, että ne kuivat käkkärät ovatkin sitten meinanneet unhoittua kaapin perälle vuosikertatavaraksi.
Nyt sain idean! Tykkään käyttää chilikastiketta ruuanlaitossa, se kun on niin helppoa lorauttaa pullosta. Miksipä en sitten tekisi vastaavaa itse? Ja ajatus juoksi pidemmälle. Pakastin säilöö ilman säilöntäaineita ja (annos)jääpaloiksi pakastettuna käyttö on helppoa ja nopeaa.


ChilikastikeJääpalat 

125 g chilejä
4 kpl (n. 400 g) tomaattia
2 valkosipulin kynttä
1 1/2 rkl sitruunamehua
1 rkl agavesiirappia
1 tl (ruusu)suolaa

Pilkoin chilit ja tomaatit pienemmiksi ja kuorin valkosipulin kynnet. Sauvasekoitin kaikki ainekset soseeksi ja yritin tähdätä jääpalamuottiin. (tosiaankin yritin, sillä lopputuloksena kaikki pienen keittiöni pinnat lainehtivat chilikastiketta) Ja sitten laitoin pakastimeen.

Jääpalamuottien loppuessa jaoin loput kastikkeet silikonisiin muffarivuokiin. Ovat myös käteviä pakastuspuuhissa, ja niihin on huomattavasti helpompi osua!


apua! Näille ei olekaan mitään järkevää kategoriaa olemassa. Olisiko se sitten kastike -kategorian perustamisen paikka?

4 kommenttia:

Nina kirjoitti...

Hei Paula,
Kätevästi säilötty! Sitten vaan pakkasesta sulamaan kastikkeeseen tai pataan! Ja ovat vielä niin sieviäkin :-)
Kiitos ideoista kesäkurpitsoille - tykkään kovasti niiden vienosta mausta. Joskus jos saamme pikku puutarhan, niin sinne niitä heti istuttamaan - onneksi saapi kaupasta tuoreita ja kotimaisia.

Anni Minerva kirjoitti...

Onpa söpö chilirivistö! Ja nättejä ovat chilijäätkin. Noitahan erehtyy vielä luulemaan makeisiksi ;)

Jael kirjoitti...

Ihanat! Mulla on kukkasen muotoiset chilijääpaloja pakkasessa,mutta ne on tehty habanero-chileistä (persikalla terästettyä) ja ovat niin vahvoja että se yksikin kukkanen on vähän liian tulista;D

Paula kirjoitti...

Nina, kesäkurpitsa on erittäin palkitseva kasvatettava. Varsinkin edes hitusen etelämmässä, missä ei ole pelkoa niin aikaisesta hallasta kuin meillä täällä. Ihme ja kumma, yhtään liian kylmää yötä ei ole vielä ollut.

Kiitos Anni Minerva! Minustakin nuo ovat niin nättejä.
t. ylpeä chilinviljelijä :)

Yaelian, kukkaischilijääpalatkin kuulostavat ihanilta! Minun chililajikkeeni olivat jotakin keskivahvaa kait. Lajikenimet ovat harmikseni jo unohtununeet mielestä. Maistoin kastiketta lusikalla. Vähän yskitti, mutta jäin henkiin :D