lauantai 17. joulukuuta 2011

Luumupiirakka

Jouluinen tunnelma alkaa tiivistyä. Sen huomaa jo suklaan määrästä! Tämä erittäin luumuinen piirakka sopii myös loistavasti joulutunnelmointiin.


Luumupiirakka  8 palaa tai enemmänkin

Pohja
2 dl    manteleita (kuorimattomia)
7 kpl  kuivattuja taateleita + 2 rkl vettä
1 tl     kanelia
ripaus (ruusu)suklaata

Liota taateleita 2 ruokalusikallisessa vettä parisen tuntia, enempikään ei ole pahitteeksi. Hienonna mantelit. Minä käytän sauvasekoittimeen liitettävää pikkuteholeikkuria. Surauta mukaan myös kaneli, suola ja taatelit. Älä käytä liotusvettä vaan säästä se täytteeseen. Anna koneen käydä kunnes tuloksena on muotoiltava taikinamöykky. Sipaise öljyllä 20 senttisen irtopohjavuoan reunat ja leikkaa pohjalle sopiva pala leivinpaperia. Painele taikina pohjalle ja muotoile myös matalat reunat.

Täyte
7 kpl   kuivattuja taateleita + 2 rkl vettä
250 g  kuivattuja luumuja (minulla oli todella meheviä luomuluumuja)
1        pieni omena
1,5 tl  raastettua luomuappelsiinin kuorta
2 tl     psylliumia

Liota taatelit. Huristele sauvasekoittimella tai muulla härvelillä kaikki ainekset tasaiseksi massaksi. Käytä myös taateleiden liotusvedet. Ehkä kannattaa lisätä psyllium vasta lopuksi, ettei ala jähmettämään ja hankaloittamaan sauvasekoittimen käyttöä. Levittele pohjan päälle. Laita piiras jääkaappiin tekeytymään muutamaksi tunniksi.



Piiraasta tuli oikein onnistunut, vaikkakin aika makea. Vähemmälläkin taateleiden määrällä olisi varmasti pärjännyt, mutta toisaalta sekä luumut, että omena sattuivat molemmat olemaan ennätyksellisen makeita. Pohjataikinaa voisi tehdä hieman isomman määrän, se oli kaikessa yksinkertaisuudessaan ihanaa herkkua. Taidanpa tehdä herkkupalleroita samaan malliin.

Tarjosin piiraan cashewkerman kera. Laitanpa senkin ohjeen tähän, vaikka parempiakin versioita on. Tämä oli vähän vetinen. Tykkään enemmän kermasta, jossa on päärynää, banaania tai avokadoa: tulee täyteläisempää.

Yksinkertainen cashewkerma

2,5 dl cashewpähkinöitä
2 dl    vettä
1 tl     vaniljajauhetta
hippunen (ruusu)suolaa
Liota pähkinöitä vähintäänkin muutama tunti ja huuhtele. Soseuta sauvasekoittimelle ensin pienessä vesitilkassa. Lisää vettä niin, että sitä on yhteensä n. 2 dl. Surauta sekaan myös vanilja ja suola.

Alunperin sain ajatuksen piiraaseen jostakin toisesta blogista, mutta en nyt millään löytänyt kyseistä blogia. Vielä kommentoinkin reseptiä silloin, joten jos huomaat, että kyse on sinun blogistasi, niin ilmoittauduthan. Sittemmin luumuleivoksia teki myös Outi Keittiökameleontti-blogista ja vinkkiä otin sieltäkin.


7 kommenttia:

Liisa kirjoitti...

Multakin löytyy psyllium kaapista mutten ole kertaakaan käyttänyt, pitäisi varmaan opetella, tämäkin näyttää ai niin herkulliselta! Jos vaikka tekisi sellaisia pikkupiiraita :)

Paula kirjoitti...

Mullakin eka kerta psylliumin kanssa. Ilmankin varmasti pärjää, mutta kyllähän tuo jähmettää täytettä. Pikkupiiraat ovat söpöjä, sellaisia tämänkin piiraan esikuvat olivat tehneet.

Anni Minerva kirjoitti...

Ihanan oloinen jouluinen piirakka! Varmasti oikein hyvää :) Minäkin kaavailin pikkupiiraita ja kirjoitin ohjeenkin jo ylös, mutta posti ei vielä ole tuonut tarvimiani pähkinöitä, joten odotellaan vielä päivä tai pari.

Elli kirjoitti...

Ooh, luumupiirakkaa! Jostain syystä olen nyt hurahtanut luumuisiin herkkuihin, tässäpä idea kokeiltavaksi! =) Tosiaan, suklaaholisti olen ja sen myönnän ja varmasti syön meidän suklaista enemmän kuin puolet... Nytkin on oikein ajateltu ettei osteta kun harvat ja valitut herkut ettei tule niin paljoa syötyä, mutta yllättävän paljon sitä on taas tullut ostettua... jos vielä menee laskemaan, että montako kiloa sitä onkaan tullut syötyä niin meinaa pyörtyä :D
Jossain kohtaa päätin, että nyt loppui hetkeksi suklaalla herkuttelu ja lihoin heti, sillä söin kunnon ruokaa kuin hevonen... eli ei kannata :D
Meidänkin perheen pienin sai käsiinsä liköörikonvehdin ja maistelikin, oletettavasti kuitenkin se maistui yhtä pahalta kuin omassakin suussa lapsena...

Anonyymi kirjoitti...

Tuo oli mun Viherpiiperryksiä-blogista, mutta sitä ei enää ole, koska halusin keskittyä enempi suomalaisiin raaka-aineisiin :)
Nykyään siis löytyy Fennoveganismia-blogi.

Paula kirjoitti...

No, sinähän se olitkin Ilta! Aloin jo ounastelemaan, että noiden blogien takana on sama tyyppi :)

Paula kirjoitti...

Hei Elli, kiva kun tulit piipahtamaan! Meidän Pienelle nuo liköörikonvehdit ihan hyvin maistuivat, vaikkakin liköörit taisivat yllättää ja valua enimmäkseen rinnuksille. Suklaadietti toimii ihan oikeasti!