perjantai 2. joulukuuta 2016

Härkistä salaatissa ja chilikastike kaurafraichesta

Tuskin kukaan on voinut välttyä Nyhtökauran tai Härkiksen markkinoille rynnistykseltä. Näistä on ainakin kuultu huhuja jos ei (vielä) maistettu. Tällainen vanha vegaani, joka on opetellut kokkaamaan kasvisruokaa aikalailla perusaineista, pyöritteli näitä paketteja alkuu hieman hämmentyneenä käsissään. Miten näitä hirmuisen lihamaisia tuotteita oikein käytetään? No, esimerkkejä näemmä löytyy kun vain ympärilleen vilkuilee. Itsekin lopulta vähän innostuin, kunhan totuin ajatukseen ruskeitten kökkäreiden syömisestä :D

Mielelläni teen ruuaksi erilaisia salaatteja siitä, mitä kotoa sattuu löytymään ja hyvin maustettu Härkis (tai Nyhtis, joka on tosin edelleen  hieman vaikeasti tavoitettava) sopivat hienosti niiden proteiininlähteeksi. Tällä kertaa salaatti sai vaikutteita Meksikosta.




Reseptistä tullee annokset neljälle

Chilikastike

1 prk Yosa Food kaurafraichea
1 rkl sitruunamehua
1 valkosipulin kynsi puristettuna
1 tl paprikajauhetta
lusikankärjellinen chilijauhetta (tai maun ja chilin ärhäkkyyden mukaan)
1/2 tl suolaa

Ainekset vain sikinsokin sekaisin ja jääkaappiin odottelemaan ja maustumaan.

Jos et saa hyppysiisi kaurafraichea, mutta maustamatonta soijajugua sen sijaan löytyy, niin kurkkaahan täältä kastikeresepti.


Härkispaistos

1 pkt Härkistä (tai nyhtökauraa)
1 iso punasipuli (säästä lohko salaatin pinnalle)
4 valkosipulin kynttä
1,5 tl nestesavua
n. 20 tippaa Tabascoa (tai muuta chilikastiketta tai-jauhetta maun mukaan)
1/4 tl mustapippurirouhetta
runsaasti oliiviöljyä paistamiseen

Pilkoin punasipulin ja jätin siitä osan odottelemaan salaatin kokoamista. Lorautin paistinpannulle reippaasti öljyä, pannun pohjan täytyy lainehtia, jotta paistoksesta tulee mehevää. Kuullotin sipulisilpun kypsäksi ja murskasin kuoritut valkosipulinkynnet joukkoon hetkeksi kypsymään. Lisäsin loput mausteet ja härkiksen sekoittelin hetken.

Salaatin kokoaminen

tuorepinaattia tai salaattia
4 tomaattia
2 kypsää avokadoa
200 g pakastemaissia
lohko punasipulista
sitruunamehua
oliiviöljyä
+ äsken tehty härkispaistos

Asettelin vadille salaattipohjaksi tuoreita pinaatinlehtiä. Pilkoin tomaatit ja sulatin maissit. Kuorin ja pilkoin avokadot sekä valelin ne sitruunamehulla. Asettelin vihannekset riveihin salaattipohjan päälle ja pirskottelin vähäsen vielä sitruunamehua ja oliiviöljyä. Lisäsin vielä rivin härkispaistosta ja punasipulisilpun.





Salaatin seuralaiseksi kuuluu ehdottomasti maissilastut! Kastike toimii hyvin myös niiden dippinä.


Blogini ja härkis ovat kaimoja!

3 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Härkistä (tai nyhtistä ) olisi kiva kokeilla,pitää odotella kunnes tulen Suomeen,jos sitä löytyisi silloin.Täällä joku ravintoloitsija on kuulemma keksnyt jonkun samantapaisen jutun,en tiedä mistä ,mutta kuulemma on ihan kuin lihaa,ja on avaamassa ravintolan jossa sitä saa valmistettuna,mutta kaupoista ei sellaista löydy.Meksikon maut sopivatkin varmaan hyvin tuohon.

Sanna kirjoitti...

Huomisen iltapala! Kiitos Paula :)

Paula kirjoitti...

Jael: nyt tuntuu, että näitä uusia lihantapaisia kasvisvalmisteita ilmestyy tiuhaan markkinoille. On ne kyllä aika "jänniä" näin paatuneen kasvistelijan näkökulmasta. Kovasti tyytyväinen toki olen, koska varmasti monella laskevat kynnystä kokeilla kasvisruokaa.
Härkistä on ainakin erittäin hyvin saatavilla täällä Rovaniemellä, josko muuallakin Suomessa, joten varmasti pääset sitä maistamaan.

Sanna, ajattelinkin, että tämä ois teille just sopiva iltapala :D