perjantai 15. elokuuta 2014

Vegaani kefiiri?

Meillä on eletty jännittäviä aikoja. Sain nimittäin erittäin runsaat kefiirin siemenet kanssakyläläiseltä. Mielikuvitukseni on kenties ikävuosiani vilkkaampi ja kefiirin kotiuduttua olenkin (yökausia) mietiskellyt erästä ikivanhaa ja mieleeni pariksi kymmeneksi vuodeksi kummittelemaan jäänyttä kauhuelokuvaa. Siinä ihmiset koukuttuneena syövät jotain valkoista jugurtin tapaista ja se valkoinen valtaa heidät, iiik! Ette halua tietää enempää. En minäkään!

Faktaa kefiiristä kannattaa käydä lukaisemassa Wikipediassa.

Pahoittelut iltahämyssä kuvatuista hämyisistä kuvista!


muhkeisiin mittoihin päässyt kefiirin siemen


Jänskätystä on aiheuttanut myös epätietoisuus siitä, että toimiiko kefiiri kasvimaidoissa. Normaalistihan siemen laitettaisiin lehmänmaitoon killumaan ja sitä hapattamaan. Tietoa vegaanista kefiiristä on suomenkielellä erittäin niukasti. Englanninkielistä tietoa pikalukaisin ja löytämieni lähteiden mukaan kefiiri toimii kyllä kasvimaidoissakin, mutta sitä pitäisi välillä elvyttää lehmänmaitokylvyssä.


Tähän mennessä olen uittanut kefiirinnökösiäni soija-, kookos- ja cashewmaidoissa. Soijamaito vaikuttaisi näin pienellä kokemuksella lupaavimmalta kasvualustalta. Se muuttui letkeän jugurttimaiseksi vuorokaudessa, muut jäivät löysemmäksi. Epäilen, että sokeripitoisuudella on asian kanssa tekemistä.

Mies päätyi ihmiskokeen uhriksi ainakin kahdesta syystä.
1. Sehän kulauttaa aina kaiken biojätteellä uhkaillun kurkkuunsa muutenkin.
2. Tuo vanha edellämainittu elokuva on häneltä onnekkaasti näkemättä.
3. Itse en vielä uskaltautunut.

Ohops siinä olikin jo kolme syytä. Eli nämä kefiiriehdokkaat päätyivät siis miehen "herkuteltavaksi". Kumman vaitonainen tuo on, kun en saa irti mitään luonnehdintoja makuelämyksestä. Mutta hengissä edelleen! Ja kokeilut jatkuvat.


kefiiri tekeytymässä tiskikaapissa


Avupa! Kerrothan, oi lukija, jos sinulla on kokemuksia kefiiristä.


11 kommenttia:

Taika kirjoitti...

Stuff, murhaava mössö-leffa jäi minunkin mieleeni lähtemättömästi kun sen lapsena näin, kieltämättä kefiirikuvista tuli heti muistoja mieleen.

Paula kirjoitti...

Taika, tuo elokuvan nimi olikin minulta unhoittunut. Itse elokuva on valitettavasti tallentunut turhankin tiukasti muistiini. Nykyisin olen ihan nössö, enkä tykkää kauhuelokuvista yhtään :D

Jael kirjoitti...

Oho aika erilaisen näköistä kefiiriä tuossa pallerokuvassa.Mielenkiintoinen kokeilu,olisi kiva kokeilla tuollaista.

Paula kirjoitti...

Jael, tuo rypylä on se kefiirin siemen. Elävää organismia, joka kasvaa ajanmyötä hyvin voidessaan. Se pyydystetään aina talteen liemestään kun kefiiri on valmis. Nähtäväksi jää, kuinka hyvin se voi näissä minun liemissäni.

Minna Vuo-Cho kirjoitti...

Hui, ihan scifi meininkiä täällä... Mielenkiinnolla kuulen kokeilujen tuloksesta (ja nyt menen lukemaan kefiiristä wikipediasta, jotain sillä kai oli jonkun piimän kanssa tekemistä ? ;-))

Paula kirjoitti...

Minna, on tämä kyllä jännittävää. Täällä reissuun lähdön hetkellä vielä viimeiset näpyttelyt näpyttelen ja mietin, että mitenkä tuo "pikkuinen" pärjää kotona yksin.
Ennen vanhaan kefiiriä myytiin ihan kaupoissa ja piimäporukan seurassa.

Unknown kirjoitti...

Wau, onneksi olkoon hienoista siemenistä! On ollut aikeissa ostaa kefiirinsiementä ja kokeilla itsekin, mutta toistaiseksi keittiö on täyttynyt ihan "tavallisista" hapatuksista :) Kefiiriä voi tehdä myös ihan vesipohjaan. Esim. täällä ohjeita ja tietoa: http://www.culturesforhealth.com/how-to-flavor-water-kefir-video

Paula kirjoitti...

Outi, lueskelinkin vasta noita sinun hapatuksiasi ja mielenkiintoiselta kuulostavat nekin.
Kauheasti minulla ei ole nyt ollut voimia tai aikaa selvittelyihin, mutta sellainen kuva näin äkkiseltään minulle on tullut, että neste kuin neste kävisi, kunhan se sisältää sokeria siemenen evääksi. Erikseen näyttäisi olevan myös vesikefiirin siemeniä.

Nimetön kirjoitti...

Aaargh minullakin sama kauheua lapsuusmuistoelokuva kummittelee aina silloin tällöin mielessä.. voi ei, tässä kefiiri yhteydessä se ei minulla onneksi tullut mieleen, ennen kuin nyt. Onneksi olen sitä ehtinyt testata, ja hyväksi havaita, ennen kuin luin tämän jutun...
T.Päivi-sisko

Paula kirjoitti...

Ai siekin muistat sen elokuvan! Äiti ei näköjään ole kovin tarkkaavaisesti valvonut, että mitä se jälkikasvu kattelee ;D
Laitoin kökkäreen kaurajuomaan. Saa nähdä heittikö henkensä, kun painui pohjaan eikä kellu niin kuin yleensä.

päivi-sisko kirjoitti...

mieki kokeilin kaurajuomaan ja heitin sokeria perään, mutta se ei oikein näyttänyt toimivan.. tai sitten olisi pitänyt antaa olla kauemmin. siojajuomassa kyllä toimi.kyllä se on varmaan aika sitkas olio organismi.