lauantai 1. joulukuuta 2012

Jouluiset maapähkinävoipalloset ja lahjamietintöjä

Maapähkinävoipallerot tulevat taas! Nämähän ovat ikisuosikkejani, mutta tällä kertaa mukana on ripaus joulun makua.


Jouluiset maapähkinävoipallerot

15 kuivaa taatelia
vajaa 5 rkl vettä
1 1/2 dl kaurahiutaleita
ripaus suolaa
1 tl (ceylon) kanelia
1 ml inkiväärijauhetta
1 ml neilikkaa
1/2 ti vaniljajauhetta
150 g maapähkinävoita (suosittelen Urtekramin)
50 g tummaa suklaata hienoksi rouhittuna

Pilkoin taatelit purkkiin ja kaadoin vajaan 5 rkl vettä joukkoon. Annoin liota useamman tunnin. Mittasin kaurahiutaleet tehominileikkuriini ja surautin ne hienommaksi. Lisäsin mausteen ja pyöräytin sekaisin. Sitten kaadoin mukaan taatelit liemineen ja annoin koneen hienontaa ne. Lisäsin vielä maapähkinävoin ja sekoitin tasaiseksi.
Muotoilin massasta reilun ruokalusikallisen kokoisia pallosia ja kierittelin suklaarouheessa. Laitoin palloset minimuffarivuokiin.

Pallosten kannattaa antaa rauhassa tekeytyä jääkaapissa. Vähintäänkin useita tunteja, mielellään jopa seuraavaan päivään. Itsekin tein nämä jo valmiiksi tulevia remonttivieraita ajatellen. (Sukulaismiehet kotikaupungistani tulevat meille pientä remonttia tekemään.) Syömme näitä jälkkäriksi kahvin kanssa.

Tällä maustemäärällä tulee pehmeän mausteisia palleroita, jotka jättävät miellyttävän kevyen joulun maun suuhun. Jos tykkää kunnolla mausteisista, voi mausteiden määrän hyvinkin kaksinkertaistaa. Ainakin kanelin ja inkiväärin. Mukaan sopisi vielä kardemumma, mutta jätin sen pois, koska muistelen ettei isä ole kovin kardemumman ystävä.


Kävin lähimmässä kaupungissa eli Oulussa ja huomasin siellä uuden Punnitse & säästä -liikkeen. Valikoima oli todella iso ja mahtava, oli oikein urakka katsella kaikki läpi. Innostuin tekemään joululahjahankintojakin. Älkääpäs asianosaiset katselko enää edemmäs, ettei tule paljastuksia!
Itse vältän ostamasta ihmisille turhaa tavaraa ja pidän parhaimpina lahjoina katoavaisia lahjoja. Omatekoisen saippuan lisäksi ruokalahjat pääsevät siis paketteihin. Hyvissä ajoin voi hankkia tällaisia kuivatuoteita, kuten teetä/yrttihaudukkeita ja mausteita.

Mukavia lahjoja ovat tällaiset erilaiset haudutettavat juomat. Erikoisempia, omia suosikkeja tai parhaassa tapauksessa lahjottavan suosikkimakujen perusteella valittuja.

Mausteita ei kai voi olla liikaa. Tai no, jos joku innostuisi vaikka minulle chiliä antamaan, niin silloin sitä olisikin minulla jo melkoiset varastot. Eipä tuo onneksi nopeasti vanhene. Savupaprikan ilosanomaa aion tänä jouluna levittää. Toivottavasti tämäkin minulle uusi merkki on hyvää.

Joululahjapaljastuksia on luvassa lisääkin, joten toivottavasti suku ja kaverit eivät kovin ahkerasti täällä vieraile. Ainakin joitain ideoita yritän tänne saada, kunhan vain ja toivottavasti ehdin.
Täällä viimevuotinen joululahjani, jota päätyi aika moneen pakettiin.

Hyviä joululahjakauppoja mielestäni ovat mm. EkoseGo, Hyvinvoinnin tavaratalo ja Ekolo. (Vaikkakin jälkimmäisessä osa tuoteista, esim. pähkinöistä ja kuivahedelmistä on irtomyyntituotteita, joita ei mielestäni ole niin mukava antaa, koska niistähän puuttuu kokonaan tuoteselosteet. Mutta tarkkana kun on, niin tuoltakin tekee kivoja löytöjä. Ja valikoimissa on muutakin kuin ruokaa.)

7 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Palloset kuulostavat tosi namilta:)
Ja Punnitse&Säästä -kaupat ovat aivan ihania,Helsingin suurimmassa sellaisessa eli Vuosaaren kaupassa tuli usein käytyä nyt kesällä.

Paula kirjoitti...

Nämä ovat namia! En tiedä kuinka isoja Helsingissä nuo kaupat ovat, mutta yllätyin tämän kokoa. Oulussa on kyllä aikaisemminkin ollut Punnitse & säästä -liikkeitä, mutta paljon pienempiä.

Nina kirjoitti...

Noita palleroisia teenkin ihan tupla-annoksen tänään - ne varmaan säilyvät jääkaapissa hyvin viikon verran!
Ihania lahjajuttuja olet löytänyt! Kiitos linkeistä - kotoa käsin on mukava ajan kanssa katsella, ei tule stressiä tungoksesta eikä jonotuksesta, paketit tupsahtavat postin mukana kotiin paketoitavaksi :)

Paula kirjoitti...

Nina, kannattaa tehdä kunnon annos että kaikille riittää, eikä tarvitse kitsastella. Oma koneeni tekee kuitenkin paremmin tällaisia kohtuullisen kokoisia taikinoita.
Itse laitan pallerot pakasteeseen jos eivät parissa-kolmessa päivässä tule syödyksi. Yleensä tulevat.
Tykkään kovasti nettikaupoista, saa ostaa itselle parhaiten sopivaan kellonaikaan, rennosti kalsareissa kotona ;) Ja pienellä paikkakunnalla kiinnostavaa valikoimaa ei muuten riittäisikään.

Unknown kirjoitti...

Piparimausteita ja maapähkinää. Miten jännittävä yhdistelmä! Joulu on oikeaa herkkupallosten kulta-aikaa. Niitä vain on niin helppoa käydä "vähän etukäteen maistelemassa.." ja lopun saattaakin vain arvata :D

inga kirjoitti...

Ihanan näköisiä pikkupalleroisia! Ihana lahjaidea ystävälle tai pikkujoulu tarjottavaksi :)

Paula kirjoitti...

Outi, niinpä. Juurikin mietin, että minkälaisia palleroita tekisin pakasteeseen odottelemaan. Pitäisi alkaa pikkuhiljaa valmistautumaan jouluun.
inga, kiitoksia. Erilaiset palleroiset ovatkin mukavia viemisiä. Nämä voisivat tosiaan sopia myös pikkujouluihin glögin kanssa maisteltaviksi.