torstai 4. lokakuuta 2012

Sitruunacashewkeksit (gluteeniton)

Jos joku vielä muistaa, niin ensimmäiset gluteenittomat keksini jouduin nimeämään uudestaan lastuiksi. Ne kun yllättivät minut totaalisella leviämisellä ja litistymisellä. Nuo lastut ja muita gluteenittomia kommelluksia löytyy täältä. Sittemmin olen saanut aikaiseksi keksimmän näköisiä gluteenittomia keksejä. Niin nytkin. Nämä onnistuivat maistumaan yhtäaikaa niin lempeän vaniljaisen cashewpähkinäisiltä kuin kirpeän sitruunaisiltakin.


SitruunaCashewKeksit  25 kpl

2 dl cashewpähkinöitä
1 dl maizenaa
1/2 dl kookosjauhoja
1 dl sokeria
1/2 tl vaniljajauhetta
1/2 tl leivinjauhetta
2 tl sitruunan/ limen kuoriraastetta
75 g Sinistä Keiju-margariinia
2 1/2 rkl sitruunan/ limen mehua

Jauhoin cashewpähkinät miniteholeikkurillani. Sekoitin joukkoon muut kuivat ainekset, sekä limen kuoriraasteen. (Minulla on tapana säilöä sitruunat pakastimeen, kuori raastettuna ja mehu puristettuna ja annoksittain jäädytettynä. Nyt käsiini sattui osumaan ensimmäisenä limen kuoriraaste ja sitruunan mehu, mutta tokihan voi käyttää vain jompaakumpaa sitruslajia.) Hieroin margariinin joukkoon haarukan avulla. Lisäsin sitruunamehun ja sekoitin tasaiseksi taikinaksi. Tästä tulikin oikein miellyttävä ja helposti käsiteltävä taikina. Pyörittelin pallosiksi ja litistin hieman, haarukalla litistelin lisää tehden samalla ristikkokuvion kekseihin. Paistoin 200 asteessa reilun 10 minuuttia. Reunoihin saa tulla hieman väriä. Kun keksit olivat tarpeeksi jäähtyneet ja jähmettyneet, siirsin keksit ritilälle rapeutumaan.


Keksit olivat pinnalta mukavasti rapeita, mutta keskeltä pehmeitä. Arvelen, että tiiviisti purkitettuna ne saattaisivat pehmeytyä kauttaaltaan. Joten jos keksejä jää säilyteltäväksi (meillä ei jäänyt, jotta testiä olisi saanut tehtyä) kannattanee säilyttää väljästi ja ilmavasti.

11 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Houkutteleva keksiohje. Olen myös huomannut, että kannattaa kerralla raastaa ja puristaa isompi satsi sitruunoita pakastimeen. Pieniä arjen helpotusvinkkejä :)

Paula kirjoitti...

Kiitos Outi, meille ainakin maistui. Luomusitrukset eivät säily pitkään hyvänä, joten tämä sitruunoiden pakastus on kätevä pieni arjen oivallus. Ja on ihanaa kun sitruunaa on aina käsillä.

Anni Minerva kirjoitti...

Onpa ihanan raikkaan oloinen ohje! Tuohonhan voisi kokeilla laittaa sekaan suklaahippujakin (köh köh, suklaaholistin ensimmäinen ajatus taitaa aina olla suklaa...) :)

Nina kirjoitti...

Mmm - Raikas sitruuna sopii varmasti ihanasti pikkuleipiin! Nyt iltojen tummennessa alkaakin "pikkuleipäsesonki" - Cookies & Tea :-)

Paula kirjoitti...

Anni Minerva ja Nina, nämä olivat tosiaan raikkaan kirpakoita. Ja tokihan suklaa käy kaikkeen! Kannatan tuollaista keksi ja tee -sesonkia :)

Pipsa kirjoitti...

Tosi hienostuneen ja makoisan oloisia pikkuleipiä, nam! Tällaisia simppeleitä makuja kaipaakin aina välillä tuhtien suklaata, pähkinää ja kaikkea mahdollista herkkua yhdistävien leivonnaisten jälkeen. Pikkuleivät ovat kanssa ihanan nostalgisia, jotenkin tulee mummo ja lapsuus mieleen :-)

Paula kirjoitti...

Pipsa, minullakin on vahvasti taipumusta noihin suklaisiin herkkuihin. Mutta on nämä sitruunaisetkin välillä mukavan raikkaita. Keksit muuten on lasten suosikkeja. Vaikka olisi kuinka mahtavia ja hienoja herkkuja tarjolla niin keksit houkuttelee pikkusia eniten. Se huomattiin taas tänään syntkäreillä.

Pipsa kirjoitti...

Lapset osaa arvostaa elämän yksinkertaisia hyviä asioita :-) Niin se on.

Anonyymi kirjoitti...

Olet nero! Nämä oli aivan loistavia, korvasin maizenan mantelijauholla, ja hyvin toimi :) Terv. ingrid

Paula kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Paula kirjoitti...

ingrid, itse olet nero! Teit keksit vielä fiksummin :)