keskiviikko 9. toukokuuta 2012

Quinoatabouleh, punajuurikikhernepihvit ja jälkkäriä kans

Täytyy myöntää, että olen innokkaampi herkkujen tekijä ja puurizien surauttelija, kuin kokkaaja. Pienelle iskeneen ihmekaksvuotisennakkoluulon jälkeen ei ole ollut oikein motivaatiota. Pieni maistaa kyllä lähes kaikkea, mutta raaka-aineita ei saa sekoittaa/kypsentää/muhentaa/käsitellä mitenkään. Pavut papuina ja kurkut kurkkuina periaatteella kelpaa vain. Eri paikkakunnalla asuva siskoni oli kuitenkin meillä käymässä, joten kunnostauduin hieman ja kokkasin. Peräti kaksi ateriaa saman päivän aikana!!

Quinoatabouleh kera GoGreenin kidneypapujen
Kannattaa lukea tarkemmat quinoan käsittelyohjeet Ekoloinen -blogista. Aiemmat kokeiluni ovat olleet aika ikävää mössöä, mutta näillä oheilla quinoasta tuli mukavan irtonaista. Myös taboulehin ohjeen otin tuolta ja vain hivenen muokkasin.

QuinoaTabouleh   n. neljä annosta

2 dl quinoaa
3 dl vettä
3/4 tl suolaa
2 valkosipulin kynttä
1 1/2 rkl sitruunan mehua
2 1/2 rkl oliiviöljyä
2 ml rouhittua mustapippuria
1 ruukullinen persiljaa
5 tomaattia
1/2 kurkkua
Huuhtelin quinoan ja annoin valua siivilässä välillä sekoittaen, jotta sain  mahdollisimman paljon vettä pois. Paahdoin kuivassa kattilassa sekoitellen. Aluksi kostea quinoa meinasi jäädä kiinni kattilan pohjaan, mutta quinoan kuivuttua helpottui. Paahdoin (levy nelosella) kunnes quinoa kuivui kunnolla ja alkoi kevyesti poksahdella ja raksahdella.
Lisäsin kolme desiä vedenkeittimessä kiehautettua vettä ja suolan. Keittelin kansi raollaan, kunnes huomasin, että tuon Ekoloisen ohjeen mukaiset 16 minuuttia oli kulunut jo muutama minuutti sitten.
Puristin valkosipulin kuuman quinoan sekaan, koska ajattelin sen lämmön lempeyttävän hieman valkosipulin makua. Annoin jäähtyä haaleaksi ja sekoitin sitruunamehun, öljyn ja mustapippurin sekä silputun persiljan sekaan. Pilkoin myös tomaatit ja puolikkaan kurkun ja pyöräytin joukkoon.

nam
Ja seuraava ruokalaji sopiikin meneillään olevaan Hävikistä herkuksi -haasteeseen. Virallisesti en siihen ole osallistunut, mutta nämä pihvit piti tehdä, koska jääkaapissa ihmetteli vielä yksi iso punajuuri, että pitääkö tässä alkaa taas juurtumaan.
Ovat samantyyppisiä kuin edelliset porkkanakikhernepihvini, joista ehkäpä tykkäsin enemmän. Kirjataan nämäkin silti muistiin.

PunajuuriKikhernePihvit kera itujen, versojen sekä lopun taboulehin

PunajuuriKikhernePihvit  12 kpl

2 dl kikhernejauhoja
1 1/4 dl vettä
1 ISO punajuuri raastettuna
1 sipuli silputtuna
2 puristettua valkosipulin kynttä
3/4 tl suolaa
1/2 tl rouhittua mustapippuria
1 tl savupaprikajauhetta
+ öljyä runsaasti paistamiseen
Sekoitin ainekset yhteen, tipauttelin lusikalla kuumalle öljytylle pannulle, muotoilin pihveiksi ja paistoin molemmin puolin.


Olen niin paatunut herkuttelija, että jälkkäriä on oltava!

VadelmaMustikkaRaakasuklaa

70 g kaakaovoi
60 g kaakaomassa
1/2 tl vaniljajauhetta
2 rkl agavesiirappia
1/2 ml ruususuolaa
yhteensä parisen desiä pakastekuivattua vadelmaa ja mustikkaa

Sulattelin kaakaovoin ja -massan vesihauteessa. Lisäsin vaniljan, agaven ja suolan sekä mustikat kokonaisena ja vadelmat hieman murskattuna. Kaadoin leivinpaperin päälle n. 20x20 kokoiseksi levyksi ja ripottelin vielä muutaman vadelman muruina koristeeksi. Ja jääkaappiin jähmettymään.

Nuo ihanat pakastekuivatut marjat ovat Ekosegosta.


Keväinen puutarhavisa on käynnistynyt kahdella mahtavalla vastauksella. Käykäähän osallistumassa muutkin! Jotain mukavaa ylläripalkintoa luvassa.

2 kommenttia:

Anna kirjoitti...

Hyvä idea käyttää kikhernejauhoa kasvispihveihin - se sitoo taikinan varmasti hyvin. Laitetaan korvan taakse :)

Minäkin teen tabboulehin useimmin quinoasta, terveellisempää kuin couscousin käyttäminen...

Paula kirjoitti...

Hei Anna! Kikhernejauhoilla tulee oikein hyvin koossa pysyviä pihvejä, mitä ei kaikista kasvispihveistä todellakaan voi sanoa. Harmi vain, että pihvit ei meidän Pienelle kelpaa.
Mielellään etsin korvaavia vaihtoehtoja vehnän käyttöön ja quinoa toimii hyvin taboulehissakin. Joka ei myöskään Pienelle kelvannut :/