tiistai 8. marraskuuta 2011

Lantun keittiömatka Intiaan

Vastaan Uuden mustan juureshaasteeseen näillä intialaissävytteisillä kokkauksilla. Ihan mukavuusalueella ei nyt menty, sillä olen viimeksi ostanut lanttua joskus..hmm... no ainakin lähemmäs kymmenen vuotta sitten. Silloin, rahattomana ja nälkäisenä opiskelijana ei juuri muuhun varaa ollut. Lanttua on sen jälkeen tullut syötyä lähinnä lanttulaatikon muodossa jouluisin, eikä koskaan sitäkään itse tehtynä. Lantun kokkauksesta ei kokemusta siis kovasti ole. Raakailemaan en nyt edes uskaltautunut vaan aika tuhtia sapuskaa tuli tehtyä. Tällaista sain aikaiseksi:


Lempeä lanttucurry    5:lle

350 g   lanttua, kuorittuna ja kuutioituna
230 g   keitettyjä kikherneitä (käytin GoGreenin valmiita luomu kikherneitä)
2          sipulia
3          isoa valkosipulin kynttä
2 rkl    öljyä
1 rkl    curry-jauhetta
1 tl      inkivääritahnaa
2 dl     soijakermaa (tai kookoskermaa)
maun mukaan suolaa
persiljaa (tai korianteria)

Esikypsennä lanttukuutioita höyryttämällä n. 8 minuuttia. Pilko sipulit sillä aikaa. Lorauta öljy pannulle ja lisää curry, inkivääri, valkosipuli puristettuna, sipulipalat sekä lantut. Paistele kunnes sipulit ja lantut ovat kypsiä. Heitä joukkoon vielä kikherneet sekä kerma, ja suolaa makusi mukaan. Anna hautua hetkinen. Viimeistele persiljasilpulla. Tarjoile halutessasi riisin kera. !Ympäristötietoiset suosivat tietenkin muita vaihtoehtoja, joten minäkin suosittelen mieluummin esimerkiksi valkosipulivoissa paistettuja naan-leipiä!




Lanttusamosat 10 kpl              

Taikina
2 dl     hiivaleipäjauhoja
hyppysellinen suolaa
1 maustemitta leivinjauhetta
1/2 tl   kurkumaa
2 rkl   öljyä
3/4 dl  vettä
Sekoita taikinan ainekset keskenään ja muokkaa tasaiseksi massaksi. Laita jääkaappin muovin alle odottamaan.

Täyte
240 g   lanttua
1          pieni sipuli
2 rkl     öljyä
1 tl       curry-jauhetta
1/2 tl    chili-jauhetta
1          iso valkosipulin kynsi
puristus limen puolikkaasta
1/2       ruukkupersiljasta
öljyä vielä runsaasti lisää

Keitä tai höyrytä kuorittu lanttu juuri kypsäksi. Kuutioi se pieniksi paloiksi. Pilko myös sipuli ja purista valkosipuli. Kuullottele sipulit lantun ja maustejauheiden kanssa kypsäksi. Purista joukkoon limenmehua ja lisää silputtu persilja.

No, nyt kukanenkin menee varmasti omalla tyylillään, mutta jotenkin näin se menee: Jaa taikina viiteen osaan. Kauli noin 15 cm:n pyörylöiksi. (Taikina on mukavasti käsiteltävää, minä ainakaan en tarvinnut ollenkaan jauhoja kaulimiseen) Leikkaa pyörylät keskeltä kahtia. Taita puolikuu kahtia ja nipistele suora sivu kiinni pöytää vasten. Nosta näin syntynyt tötterö kämmenelle ja täytä täytteellä. Sulje tötterön suu kunnolla nipistellen kiinni. Tee kaikki 10 samosaa valmiiksi.

Uppopaista samosat öljyssä kullanruskeaksi molemmin puolin ja valuta talouspaperin päällä. Minulla sopiva levyn lämpötila oli 4:n ja 5:n välillä.
Tarjoa lämpimänä jugurttikastikkeen kera. Mukava lisä on myös salaatti/ tuoreet  ja raikkaat vihannekset.

Yksinkertainen jugurttikastike syntyi näin:
2 dl   maustamatonta soijajugurttia
1 maustemitta suolaa
1 maustemitta rouhittua mustapippuria




Maustemäärät ovat ohjeissa aika maltillisia, koska yritin tehdä ruuista lapsiystävällisiä. Kovin mausteisesta pitävien kannattaa siis lisätä mausteita. Tosin curry-seokset ovat erilaisia ja myöskin chilit eri vahvuisia, joten vain maistamalla voi löytyä itselle sopiva vahvuus.

Lanttuja on vielä jäljellä, joten lisääkin lanttuohjeita saattaa ilmestyä!

6 kommenttia:

Nonnis kirjoitti...

Mietin itse eilen, että punajuuriviikko oli kyllä tavallaan helpompi kuin tämä lanttuviikko.. Mutta ei tullut kyllä mieleenkään tämäntyyppiset ratkaisut! Ihan mahtavaa, toimii varmasti ihanasti näissä! :)

Paula kirjoitti...

Kiitokset haasteesta, taisi tulla sinulta. Tosi hyvä haastesarja tämä. Kyllähän lanttu meni hyvinkin, mutta palsternakan kanssa olisin ollut todellisissa vaikeuksissa. Allergia taustani takia juurekset ovat loistaneet poissaolollaan keittiössäni, mutta ihmeparantuminen on tapahtunut. En saa enää oireita. Palsternakkaan en tosin vieläkään uskaltaisi kajota, siihen olen reagoinut sen verran kovasti.

Anonyymi kirjoitti...

Nuo samosat vaikuttaa tosi hyviltä, pitänee tehdä itsekin! Tykkään lantusta tosi paljon, mutta oon lähinnä perussuomalaisia juttuja vaan tehnyt, kuten viime viikonloppuna lanttukukkoa :) Kiitos siis hyvästä ideasta!

Paula kirjoitti...

Ah, kirjoittelehan oma lanttukukko reseptisi, niin pääsen niitä tekemään :) En ole koskaan päässyt maistamaan, kun aina niissä on ollut pekonia tai jotain muuta possua mukana!

M kirjoitti...

Nam! Samosat on niin niin hyviä, pitääpäs kokeilla tällä lanttutäytteelläkin :) Kiitos ohjeesta!

Liisa kirjoitti...

Heei! Kiva kun löysit blogiini sitten, toivottavasti lukemista riittää. Tosiaan olen tavallaan itselleni kirjoitellut pitkän aikaa ja nyt vasta alkanut rohkeammin kommentoida ja osallistua!

Taikinankuoressa kaikki on kyllä hyvää :D Samosat on kyllä herkullisia, pitää kokeilla tuota sinun reseptiä kun lanttuja on vielä jäljellä.

Ostin 2kg lanttua idealla helvetti kun on halpaa... Juureshaaste osuikin sopivasti ja samalla saa sitten muilta ideoita noihin loppuihin lanttuihin.

ps. Kissat on tosiaan kingejä! :D