keskiviikko 1. toukokuuta 2013

Anismunkit

Tänä vuonna meidän vappumunkit maustettiin aniksen siemenillä. Anismunkit ovat kotoisin Peräpohjolasta/ Tornionjokilaaksosta ja perinteisesti niistä on tehty kampanisun mallisia. Hirmuisesti olen yrittänyt googlettaa, mutta ilmeisen tuntemattomia ovat nämä, sillä ihan olemattomasti sitä tietoa anismunkeista löysin. Tämän enempää ei siis historiikkia ole luvassa.
Ohjeen sävelsin itse ihan tavallisten munkkien pohjalta, joten sen perinteisyydestä ei ole mitään takeita. Mallinkin vetaisin suoraksi pötköksi, modernin nopeuden ja tehokkuuden nimissä ;D


Anismunkit  n. 40 kpl

1 rkl aniksen siemeniä (ehkäpä jopa 2 rkl uskaltaisi?)
1 tuorehiivan pala
5 dl soijajuomaa
2 dl sokeria
reilu 1 tl suolaa
vajaa 13 dl vehnäjauhoja
100 g margariinia

+ 1 l rypsiöljyä
+ sokeria

Murskasin aniksen siemeniä hieman pienemmäksi morttelissa. Laitoin ne taikinakulhon pohjalle ja murensin hiivan joukkoon. Lämmitin soijajuoman soppelin lämpimäksi ja kaadoin ensin osan kulhoon ja sekoittelin, jotta hiiva liukeni. Sekoitin mukaan loputkin soijajuomat. Seuraavaksi vuorossa sokeri ja suola sekä jauhojen lisääminen erissä. Vatkailin isolla lusikalla kunnes taikina oli sen verran paksua, että oli pakko siirtyä käsin vaivaamaan. Lisäsin loput jauhot sekä pehmenneen margariinin ja vaivasin minkä jaksoin. (en siis kovinkaan ahkerasti)
Kohotin tunnin ja kaulitsin kahdessa osassa jauhojen avulla n. 1/2 cm paksuiseksi levyksi. Leikkasin pizzaleikkurilla suikaleiksi. Annoin kohota sillä aikaa kun rypsiöljy lämpeni kattilassa. Paistoin molemmin puolin öljyssä ruskeaksi, valutin hetken talouspaperin päällä ja ravistelin sokeripussissa sokerit pintaan.


Makoisia olivat. Ensi kerralla saatan uskaltaa käyttää anista ehkä hieman enemmänkin.

Kiitos Sanna vappukutsusta, keittiön lainasta ja muusta kestityksestä! Vappuhulinan järjestivät pikkuipanat, joten aikuiset saivat ottaa ihan rennosti simalasiensa ääressä, ah.

Tervetuloa seuraan Salla ja Malitsu :)


3 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Anismunkeita en olekaan kuullut.Kiva näköiset tuli noista munkeistasi;vähän churrojen näköisia.

Nina kirjoitti...

Oi varmasti ovat herkullisia - anis tuoksuukin niin ihanalle! Tosi kivoja pötkylänmuotoisina :)

Paula kirjoitti...

Jael, pienen kyselykierroksen jälkeen sain huomata, ettei monikaan ole anismunkeista kuullut, eivät edes kaikki pohjoisen asukit. Pitkula muoto on tällainen kuinka- voin-päästä-mahdollisimman-helpolla -tuotekehittelyn tulos ;)

Nina, herkkuja nämä ovatkin. Joka vappu blogin olemassa olo ajan olen kokeillut eri maustamisversiota munkeista. Muoto vain on säilynyt aina samana.