sunnuntai 26. toukokuuta 2013

Makoisa, mutainen suklaakakku ilman sokeria ja viljaa

Superhyperepäterveysherkkujen lisäksi mietin välillä kuumeisesti terveellisempiä vaihtoehtoja vierastarjoiluksi. Meillä nimittäin käy aika runsaasti myös pikkuväkeä kylässä ja kyllähän mieluusti hieman terveemmin ruokin omaakin Vekaraa sekä itseäni. Samaan aikaan olen kuitenkin arastellut varsinaisten terveysjuttujen ja raakakakkujen tarjoamista vieraille. Jos ne vaikka tuntuvat hieman oudoilta tottumattomalle? Enhän halua antaa yhtään ikävää tai ankeaa vaikutelmaa vegeruuasta ja -leivonnasta.

No, nyt rohkaistuin! Ja läpi meni! Niin pienet kuin isotkin tykkäsivät :)
Tämä kakku todistaa, että herkkua voi tehdä ilman sokeria ja vehnäjauhoja, silti makeutta ja mehevyyttä riittää. Oikeastaan tätä tarjotessaan ei tarvitse edes tunnustaa terveyshihhuliajatuksiaan, on tämä sen verran herkku.


Sokeriton ja viljaton suklaakakku  n. 6:lle eli pieni ja lituska

110 g/ 18 kpl kuivattuja taateleita
1/2 dl vettä
2 dl maustamatonta soijajugurttia
3 rkl (oliivi)öljyä
hyppysellinen suolaa
2 ml vaniljajauhetta
2 ml kardemummaa
1/2 tl soodaa
80 g mantelijauhetta (pieni marketin pussukka)
3/4 dl tummaa kaakaojauhetta

Pilkoin taatelit ja liotin pehmeäksi puolessa desissä vettä. Soseutin taatelit liemineen sauvasekoittimella jugurtin ja öljyn kanssa. Lisäsin mausteet ja soodan ja pyöräytin. Sekoitin lopuksi manteli- ja kaakaojauheen sekaan. Vuorasin 19 cm:n irtopohjavuoan pohjan leivinpaperilla, sipaisin reunoihin öljyä ja ripottelin kookosjauhoja leivitykseksi. Kaadoin taikinan vuokaan, tasoitin ja paistoin 175 asteessa alle puoli tuntia.

Jäähtyneenä siirsin kakkusen ihan suosiolla leivinpapereineen tarjoiluastiaan. Eipä se ilman taitaisi ehjänä säilyä. Tuo tomusokerin näköinen on siivilällä tomutettua kookosjauhoa. Koristeena lisäksi pakastekuivattuja vadelmia, mutta toki tuoreet olisivat mahtavia.


Vadelmakastike kakun kaveriksi

8 kuivattua taatelia
3/4 dl vettä
150g (= 2 tiukkaa desiä) vadelmia

Liotin taatelit vedessä pehmeiksi ja soseutin vadelmien kanssa.

Kakkunen on itseasiassa versio tästä aiemmasta ohjeestani. Nyt halusin käyttää vain tavallisesta kaupasta helposti saatavilla olevia aineksia ja jätin stevian pois. Maistuvuuden maksimoimiseksi hurautin mukaan melkoisen määrän taateleita, joten jos et ole kovin makean ystävä, voi taateleita käyttää vähemmänkin. Varsinkin vadelmakastike toimisi hyvin kirpeämpänä.


Illalla kotiin palatessaan mies sai jäljelle jääneen ihan pikkunökäreen maistettavakseen. Kinuaa nyt tuossa, että voisinko tehdä uuden ja isomman kakun ;D


9 kommenttia:

Anni Minerva kirjoitti...

Oi, mikä herkku! Oliko koostumuskin sellainen kostea ja mutakakkumainen?

Nina kirjoitti...

Aivan ihana kakku ja resepti, minä yritän juuri välttää sekä vehnää että sokeria, jotta olen tosi iloinen hemaisevasta reseptistä! Kiitos Paula :)

Paula kirjoitti...

Anni, tämä oli oikein kostea ja mehevä kakku. Ei kuitenkaan valuvainen, kuten tavismutakakku ehkä on (ainakin mielikuvassani). Tai mikäpä minä olen sanomaan, kun en tavismutakakkua ole koskaan syönyt :/

Nina, ole hyvä! Tätä kakkua syödessään ei kyllä tunne jäävänsä mistään paitsi :)

Jael kirjoitti...

Nami,näyttää aivan ihanalta!

Paula kirjoitti...

Jael, ja maistuikin aika mukavalta :)

Pipsa kirjoitti...

Mumums! Näyttää kyllä ihan oikealle mutakakulle! (Enkä kyseenalaista maistumistakaan sille, sen verran herkulta kakku kuulostaa mantelijauhoineen ja taateleineen :))

Tuo vieraille tarjoaminen on kyllä juttu, mihin voin samastua - tykkään kyllä tarjoilla villejä herkkuja vieraillekin, mutta jännitän ihan sairaasti aina heidän reaktiotaan ja tunnen oloni epävarmaksi vielä kehujen jälkeenkin - sanovatko he noin vain pakosta vai pitivätkö he aidosti jne... Mutta joo, samalla siitä saa jotain ihme kiksejä jos porukka vetää taatelilla makeutettua kikhernekakkua onnellisena ja hakee santsikerroksia :)

Asiasta kukkarukkuun, onko sulla käytössä mitään yleiskonetta tai blenderiä? Osaatko suositella jotain? :) Olen miettinyt yleiskoneen hankintaa, koska sauvasekoitinrukkani hinkuisi eläkkeelle pähkinävoin jne. rankempien settien käsittelystä. Olen kuitenkin aika sormi suussa tuolla kaupan tekniikkaosastolla, joten ajattelin kysäistä neuvoa jos sulla sattuisi olemaan kokemusta :)

Paula kirjoitti...

Ihanaa Pipsa taas kuulla sinustakin! Pitäisi varmaan vaan rohkaistua tämän tarjoiluasian suhteen ja luottaa siihen, että kyllä muiden makuaistit on suht samanlaiset kuin itselläkin.
MInä sytkyttelen kaikki sytkyttelyjutut (siis ihan päivittäin) vanhalla tämän tyyppisellä braunilla: http://www.netcycler.fi/i/sauvasekoitin-hyva/AMIfv94x7V_2woU0a0LUvVeksmourQDt6XwRcmal85arQaEArv9bBN1u1uNQQTBL0s5hCasIIZqG9uiv_1YcSwtHyVxYl7lC3YTkLnhzvEL-fcUpuQE4Xk1TIsQMcmjhVfx9MKwnxX7qYe2-zMf9cwzuFllcjV1SeA-e300x300

Ja pelkään koko ajan sen vielä jättävän minut. Se on niin ihana! SAuvasekoittimissa on nimittäin kehitys mennyt väärään suuntaan ja nykyiset räiskyttämättömät ovat aivan onnettomia.
Palleroita ja raakakakkujen pohjia sen sijaan hurruuttelen tällä: http://veikeaverso.blogspot.fi/2012/02/ihanat-sitruunapallerot-uudella.html
Mistään kalliista ja hienoista koneista ei tällä kitupiikillä kokemusta ole. Aika tyytyväinen koneisiini olen tällähetkellä.

Sinä oletkin hurjimus sen maapähkinävoisi kanssa ;D En uskalla omia rakkaita härveleitäni rääkätä siihen malliin.

Pipsa kirjoitti...

Hmm olen tainnut vähän olla talviunilla... Miten se onkin niin, että kesällä sitä saa tehtyä niin paljon enemmän?!? Talvella ei meinaa ehtiä edes surffata netissä jostain kummasta syystä :D

Kiitoksia vinkeistä! Vanhat sauvasekoittimet on kyllä ihme sissejä, kun tuo omanikin tosiaan kykenee vaikka mihin, parhaimmillaan juurikin niihin maapähkinävoihin - tosin haluaisinkin nyt avartaa maailmaani mantelivoin suuntaan ja siksi joku ärjympi peli voisi olla passeli ettei lenteli ihan mantelit silmille :D Mutta onneksi sinäkin osaat samastua tähän säästeliääseen luonteenlaatuun, itsekään en oikein saa ostettua koskaan mitään koska olen liian pihi! :D

Hmm tuo minileikkurisi näyttää niin söpöltä ja on edullinenkin, menee ehdottomasti vakavaan harkintaan!

Pipsa kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.