perjantai 10. toukokuuta 2013

Puolukkapiiras raakana

Kylläpäs meillä on taas herkuteltu! Tämäkin piiras meni ihan vain kotijoukkojen massuihin.
Muistelin mielessäni ja kaihoisasti viimekesäisiä mustikkaleivoksia ja päädyin tekemään niistä kirpeän puolukkaisen version. Laiskotuksissani pyöräytin leivosten sijaan kuitenkin yhden pienen piirakan.


Raaka puolukkapiiras  8 palaa

Pohja
13 kuivattua taatelia
3 rkl vettä
2 dl cashewpähkinöitä
1 dl kaurahiutaleita
2 hyppysellistä ruususuolaa
1/2 tl vaniljajauhetta

Pilkoin taatelit ja laitoin purkkiin veden kanssa likoamaan muutamaksi tunniksi. Hienonsin cashewpähkinöitä hieman tehosekoittimessa ja lisäsin kaurahiutaleet ja suolan. Hurautin pieneksi muruksi. Heitin taatelit liemineen sekaan ja käytin konetta, kunnes massasta tuli suht tasaista ja muotoiltavaa. 
Sipaisin 19 cm:n irtopohjavuoan reunat öljyllä ja levitin taikinan pohjalle ja muotoilin samalla pienet reunatkin. 
Vink! Irtopohjavuoan pohjan voi suojata leivinpaperilla tai sitten asettaa pelkän irtoreunuksen tarjoiluastian päälle, jolloin valmista piirasta ei enää tarvitse siirrellä.



Täyte     =puolukkaraakahillo
125 g kuivattuja taateleita (= n. 20 kpl, mutta vähempikin riittää jos tykkää kirpsakasta)
1/2 dl vettä
5 dl puolukkaa
1/2 dl chiasiemeniä

Pilkoin taatelit ja laitoin purkkiin veden kanssa likoamaan muutamaksi tunniksi. Otin puolukoista desin talteen ja surautin sauvasekoittimella loput puolukat taateleiden ja chiasiementen kanssa hilloksi. Sekoitin kokonaiset puolukat joukkoon lusikalla. Kaadoin täytteen pohjan päälle ja tasoitin.
Piiras sai vetäytyä tunnin jääkaapissa ja sitten vein sen vielä pakastimeen pariksi tunniksi. Kohmeisena vuoan irtoreunus on helpompi irrottaa piiraan vaurioitumatta.



Cashewkerma
2 dl cashewpähkinöitä
1 rkl agavesiirappia
1/2 tl vaniljajauhetta
1 dl vettä

+ (ceylon)kanelia
+ hieman puolukoita

Liotin pähkinöitä muutaman tunnin. Valutin veden pois ja huuhtelin. Muhensin pähkinät sauvasekoittimella. Lisäsin loput ainekset ja sauvasekoitin tasaiseksi "kermavaahdoksi". Kaadoin piiraan päälle ja levitin lusikalla. Päälle ripottelin vielä kanelia ja puolukoita koristeeksi.


Olipas se herkkua! Kirpeä tämä piiras ei tosin juurikaan ollut, joten sitä kaipaavien kannattaa jättää täytteen taatelit vähemmälle.



ps.  meille ilmaantui yhtäkkiä isompi tietokoneen ruutu. Sitä tapittaessani alkoi käyttämäni kuvakoko tuntua jotenkin pikkuriikkiseltä ja säälittävältä. Olenkin nyt kokeillut seuraavaksi isompaa kuvakokoa käyttää. Mutta on se niin ISO. Harmin paikka, ettei välikokoa ole. Näyttävätkö teidän mielestänne hurjilta? tai onko lukeminen ja vierittäminen jo hieman työlästä? Varsinkin jos useamman ison kuvan ruutuun pamauttaa..


8 kommenttia:

Päivi kirjoitti...

aargh, tajuttoman hyvän oloisia herkutuksia!!! Minullakin tuli heti kauhia herääminen. Tänään maistelin suoraan maasta nokkosen ja horsmanversoja ja vähän poimulehteä, heti alkoi hyvät energiat virrata ;)
T.Päivi-iitu pikkusisko

Anni Minerva kirjoitti...

Nam, ihana kakku! Tuohon kuvakokoon, minusta se on hyvä noin, isona. Kuvasi on niin kauniita, että niitä katselee mielellään juurikin isompina!

Jael kirjoitti...

Namiskis varmaan aivan superherkullista! Harmittaa kun ei enään löydy täältä puolukoita lähiseudun jättimarketista(ennen löytyi) mutta tuohon kävisi hyvin myös herukat.

Paula kirjoitti...

Päiviliini, herkutuksia on viime aikoina ollut aika riittävästi. Kokeillaan taas jotakin kun tulet käymään. Tuon sulle purkkeja villisatoa varten :)

Kiitos Anni. Luulenpa,että käytän noita isompia kuvia jatkossa jos kuva on edes suht onnistunut. Sitten ne nolommat yritykset pienempänä ;)


Jael, minä tykkäsin kovastikin. Puolukka on suosikkimarjani (jos ei niitä kesän tuoreita mansikoita lasketa). Olen tosi tyytyväinen viime syksyn ahkerointiin,kun meillä vieläkin riittää marjoja pakasteesta ihan jokapäiväiseen käyttöön.

Unknown kirjoitti...

Puolukka on piiraissa ihan parhautta ja houkuttelevalta vaikuttava ohje. Meilläkin suuri osa herkkupläjäyksistä päätyy omiin masuihin, mitä perhe ei yleensä pane pahakseen :)

Paula kirjoitti...

Outi, tämä oli kyllä piirakka minun makuuni. Kanelihuntu antoi sen viimeisen säväyksen.
Minä olen vielä hiukan arka tarjoilemaan vieraille raakakakkuja, joten yleensä ihan itse syömme. Pitäisi vain rohkaistua, sillä kyllä tätäkin olisi hyvin kelvannut tarjota.

Unknown kirjoitti...

Herkulliselta kuulostaa. Haaste jaossa blogissani sinulle.

Paula kirjoitti...

Kiitos Minna. Minäpä käyn kurkkaamassa :)