perjantai 29. kesäkuuta 2012

Raakalaislakut

Meinasin TAAS tehdä herkkupalleroita. En sitten viitsinytkään niin pahasti toistaa itseäni ja muotoilin lakupötköjä. Hihhii, sainhan vähän autenttisempia lakritsoja.
Aikaisemmin olen tehnyt lakupalleroita käyttäen makuaineena anista. Nyt sain ihan oikeaa lakritsinjuurijauhetta, joten täytyihän sitäkin päästä testaamaan. Tässä siis uusi versio raakalakusta. Molempi parempi!


Raaka laku   n.46 lakupalasta

15 kpl kuivattua taatelia (pieniä)
2 1/2 rkl vettä
1 dl cashewpähkinöitä
1/2 dl manteleita
3/4 tl aniksen siemeniä
1 1/2 tl lakritsinjuurijauhetta
1 1/2 rkl carob-jauhetta
1 ml ruususuolaa
+ vähän öljyä muotoiluun
+ vähäsen mantelijauhetta pintaan (kookosjauhe toimisi paremmin)

Pilkoin taatelit ja liotin muutamia tunteja tilkkasessa vettä vettä. Hienonsin pähkinät, mantelit ja anikset teholeikkurissani. Lisäsin joukkoon vielä lakritsijauheen, carobin ja suolan. Hurautin sekaisin. Kaadoin taatelit nesteineen joukkoon ja annoin koneen käydä, kunnes taatelitkin olivat hienontuneet ja sekoittuneet massaan. Annoin massan jähmettyä jääkaapissa parisen tuntia, jotta siitä tuli helpommin käsiteltävä.
Jaoin massan neljään osaan ja rullailin lakupötköiksi kevyesti öljytyllä (muutama tippa riittää) leivinpaperilla, myös kädet öljyttynä. Kun kaikki neljä pötköä oli valmiina, ripottelin vielä mantelijauhetta pintaan ja leivinpaperille sekä pyörittelin pötköjä siinä. (Mantelijauhetta tarvitaan pintakäsittelyyn, jotta palaset eivät tartu kiinni toisiinsa purkitettuna. Oikeasti kookosjauhe olisi parempaa tähän hommaan. Siitä tulee siisti ja tasainen pintakerros, kun taas mantelijauheesta tällainen röpöläisempi.)
Leikkasin pötköt lakupaloiksi ja asetin laakealle lautaselle. Annoin vielä vähän pintakuivahtaa jääkaapissa ennen purkitusta.


lautasen reunalla kurkkii metsäkurjenpolvi

8 kommenttia:

Sanna kirjoitti...

Häytyy sitä tuotakin kokeilla :) Sen verran hyvältä maistuivat.

Yaelian kirjoitti...

Tuota pitäisi joskus kokeilla! Täällä lakritsijuurta myydään monessa paikassa,mutta vain sellaisena keppimäisenä juttuna,ja sitten jauhan itse. Maistuiko tuo oikealle lakulle?

Paula kirjoitti...

Täytyyhän sinun Sanna saaha koneelle käyttöä. Mie tuon sulle aniksia, niin voit kokeilla.

Yaelian, maistuu lakulle. Noissa lakupalleroissa, joihin laitoin linkinkin, käytin pekaanipähkinöitä ja se mielestäni sopii vielä vähän paremmin lakun pohjaksi. Ja tosiaan ilmankin lakritsijuurta, käyttämällä makuna vain anista olen saanut myös aivan yllättävästi lakun makua.

Tany kirjoitti...

---> kokeiltavien listalle! nim. laku/salmiakkisyöppö ps. mistä löytyy carob-jauhetta, lakritsinjuurta aniksen siemeniä?

Paula kirjoitti...

Hei Tany! Carob-jauhe on reseptissä enimmäkseen värin vuoksi,joten ilmankin pärjää. Tai sitten voi käyttää kaakaojauhetta, onhan sekin tummaa, joskin voimakkaamman makuista kuin carob. Lakritsinjuurijauhetta ostin Hyvinvoinnin tavaratalosta ja anista Ekosegosta. Ja katso myös tuo aikaisempi lakupallero kirjoitukseni. Voit pärjätä aivan hyvin ilman lakritsijauhettakin kun käytät runsaammin anista. siis jos et halua kahdesta paikkaa tilailla.

Pipsa kirjoitti...

Oi nami! Ihanaa kun netin ansiosta erikoisemmat raaka-aineet ovat paremmin saatavilla, ja tällaisia herkkuja pääsee vääntämään. Ehdottomasti pitäisi kokeilla joskus!

Paula kirjoitti...

Niinpä, Pipsa! Enää en pärjäisikään ilman nettikauppoja. Ei ole väliä,miten pienellä paikkakunnalla tai miten syrjässä asustaa, kaikki on nykyään saatavilla.

Teuvo Vehkalahti kirjoitti...

Teuvon kuvat Noormarkusta kävi täällä ja toivottaa hyvää kesän jatkoa.

www.ttvehkalahti.blogspot.com