maanantai 4. kesäkuuta 2012

Kaakaocashewjäde ja tahinipallerot

Jätski maistuu kyllä talvellakin, mutta lämpimällä säällä sen kulutus vain kiihtyy. Mausteinen manteli muistutteli varsinkin lapsien helleherkuista mehujäistä, joita voi järkevämmin tehdä vaikka hedelmiä soseuttamalla. Nyt minä kuitenkin mukailin Erica Palmcrantzin suklaa-cashewjäätelön ohjetta.


KaakaoCashewJäde 4 kpl

8 kuivattua pientä taatelia
1/2 dl vettä liotukseen
1 1/2 dl cashewpähkinöitä
1 rkl (raaka)kaakaojauhetta
1 rkl carobjauhetta
1/2 tl vaniljajauhetta
3/4 dl vettä
Liotin pilkotut taatelit puolessa desissä vettä ja cashewit erikseen reilussa vesimäärässä yön yli. Valutin cashewien liotusveden pois ja huuhtelin ne. Surruutin kaikki ainekset sauvasekoittimellani sileäksi ja lisäsin tuon 3/4 dl vettä. Lusikoin massan mehujäämuotteihin ja pakastin.
Ihan mukavia, mutta hiukan laimeita kenties nämä jädet. Jotakin voisi lisätä, vaikkapa kaakaojauhetta, että saisi enemmän potkua.


Ja taas tein palleroita! Ne vaan on niin käteviä vaikka eväänä töissä. Näihin sain innoistuksen Yealianin lesepalleroista. Olen näemmä ollut aika näköalaton tahinin käytön suhteen, kun taas hänellä on ideoita vaikka kuinka.


Tahinipallerot  n. 20 kpl

14 pientä kuivattua taatelia (77g)
1/2 (-3/4) dl appelsiinimehua
1  1/2 dl kaurahiutaleita
1/2 tl vaniljajauhetta
hyppysellinen ruususuolaa
3/4 dl tahinia
+ mantelijauhetta pyörittelyyn

Liotin pilkotut taatelit appelsiinimehussa. Ensin laitoin vain puoli desiä appelsiinimehua, mutta koska massa tarvitsi lisää kosteutta, lopullinen appelsiinimehun määrä oli 3/4 dl.
Jauhoin kaurahiutaleet pikkuteholeikkurissani ja lisäsin sekaan vaniljan ja suolan. Pyöritin myös taatelit nesteineen mukaan. Tahinin lisäyksen jälkeen massa meni aika raskaaksi, joten sekoitin sen lusikalla. Sitten muotoilin pallosiksi ja pyörittelin mantelijauheessa.

Nämä maistuvat halvan ystävälle, vaikka koostumus on toki erilainen.

Joille tahini on outo aines, niin kannattaa tutustua. Sitä käytetään perinteisesti mm. hummuksen tekoon ja voi käyttää muihinkin paputahnoihin. Tahini on tehty seesaminsiemenistä ja nehän ovat oikeita terveyssiemeniä, löytyy reilusti mm. kalsiumia, proteiineja...


4 kommenttia:

Riie kirjoitti...

Oi hyvänen aika, nuo jätskit kuulostavat ihanilta!! Mietin saisiko lisää makua vaikka aivan pienenpienellä ripauksella jotain laatusuolaa? Se yleensä auttaa tuomaan maut paremmin esille!

Paula kirjoitti...

Ihan totta tuo suolajuttu! Mielessäni ajattelin myös paria tippaa piparminttuöljyä. Tulisi raikas minttusuklaajätski.

Mausteinen Manteli kirjoitti...

Oi vitsit, ihania vinkkejä niin postauksessa kuin kommenteissakin.

Paula kirjoitti...

:) Parhaillaan on lisää jädeä pakkasessa jäätymässä. Saattaapi päätyä blogiinkin..