keskiviikko 13. kesäkuuta 2012

Hyydytetty vegaanin juustokakku

Tähän mennessä kaikki tekemäni vegejuustikset ovat olleet paistettuja. Nyt halusin kokeilla hyydytettyä. Parempi nimitys tälle olisi tietenkin hyydykekakku tai moussekakku, sillä eihän tässä juustoa ole, ei edes juustoketta. Olin lukenut hieman huonoja kokemuksia Dr. Oetkerin Vegegelistä, mutta juuri sitä kaapissa oli ja sillä mentiin.


MustaherukkaHyydykeKakku 

Pohja
180 g Digestive-keksejä
60 g margariinia
+ öljyä voiteluun
Aloitin kakun tekemisen pingottamalla leivinpaperin 24 cm:n irtopohjavuoan pohjalle. Vuoan reunat sivelin ruokaöljyllä.
Murskasin keksit ja sekoitin muruihin sulatetun margariinin. Painelin seoksen vuoan pohjalle.

Täyte
1 prk (500 g) maustamatonta soijajugurttia
2 1/2 dl (160g) mustaherukkaa
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 prk Alpron Airy & Creamy -soijakermaa
2 dl kookosmaitoa
1/2 dl vettä
3 Vegegel -pussukkaa (pakkaus sis. 4 pussia)

Laitoin soijajugurtin valumaan kahvinsuodatinpusseilla vuorattuun siivilään ja vielä lautasen päälle painoksi. Valutin nestettä vähemmäksi n. 7 tunnin ajan.
Soseutin mustaherukat sauvasekoittimella sokerin ja vaniljasokerin kanssa. 
Vatkasin soijakerman kunnon vaahdoksi sähkövatkaimella ja sekoitin joukkoon mustaherukkasoseen ja valutetun soijajugurtin.
Sekoitin 3 Vegegel -pussillista 2 dl:aan kookoskermaa ja 1/2 desiin vettä. Kuumensin kattilassa sekoitellen, kunnes vähän kihisi ja pulpahteli. Tässä vaiheessa alkoi arveluttaa, sillä seos oli aika jähmeää. Kaadoin seoksen kerma-jugurtti-mustaherukka-kulhoon ja vispasin oikein tosissani, koska pelkäsin ennenaikaista jämähdystä. Kaadoin täytemassan vuokaan ja tasoittelin lusikalla.
Annoin hyytyä jääkaapissa seuraavaan päivään.
Irrotin irtopohjavuoan reunan ja se irtosikin aivan täydellisen hyvin. Ja kakun liuttaminen tarjoiluastiaan sujui myös erinomaisesti.


Kakku onnistui rakenteeltaan yli odotusteni. Se pysyi koossa täydellisesti, eikä yrittänytkään valahdella mihinkään. Varmasti tulen jatkossakin soveltamaan reseptiä, sen verran ilahtunut olen lopputuloksesta. Mustaherukan makua tosin olisin kaivannut enemmän ja kookoksen vähemmän. Kokonaisuutena kuitenkin oikein onnistunut kokeilu :)

7 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Onpa hyvän näköinen! Harmittaa kun täälläpäin ei ole soijajugurttia,vaan ainoastaan jonkinlaisia soijavanukkaita. Kun ajattelen,että täällä on todella monta tofun valmistajaa ja soijatuotteiden valmistajaa ,en tajua,että soijajugurttia ei sitten valmisteta.Tosin olen kerran tehnyt itse jonkinlaista soijajugurttia,jota käytin kakkuun,ja se oli ihan ok oikeastaan.

Anni Minerva kirjoitti...

Ooh, siitähän tuli kauniin lohkeavasti leikkaantuva! En ole ikinä tehnyt vegaanista hyydytettyä juustokakkua, mutta näyttää sen verran hyvältä, että voisi olla testin paikka :)

Paula kirjoitti...

Yaelian, onpa tosiaan yllättävää, ettei sieltä soijajugurttia saa. Itse en sitä juurikaan sellaisenaan syö, mutta silti täytyy aina jääkaapissa olla. Se on aivan loistavan monipuolinen vegetuote, jota melkein aina käytän leivonnassa ja muissakin jutuissa, esim. tsatsikiin sopii.

Anni Minerva, Eka kerta minullekin. Olinkin sitten oikein iloinen kun oli noin hyvin leikattavissa. Saatanpa alkaa suosimaan juurikin hyydytettyä kakkua paistetun sijaan.

Paha Kakku kirjoitti...

Aivan mielettömän hyvännäköinen kakku! Koitan itsekin juuri saada aikaan vegegeliä käyttäen moussekakkuja. Tämä sinun ohjeesi on hyvä suuntima omille kokeiluilleni. Kiitos siis. :)

Paula kirjoitti...

Kiitos, Pahis! Näitä hyydykekakkuja on tullut muutamaan kertaan testattua ja täällä on semmoinen versio, joka oli enemmän omaan makuuni, vaikka taisikin vähän pehmeämmäksi jäädä: http://veikeaverso.blogspot.fi/2012/08/vegejuustokakkua-ja-pienta-suolaista.html
Onnea kokeiluun!

Salla kirjoitti...

Tää on ihan mahtava ohje, tästä on tullut ihan mun luottoohje kaikkiin juhliin. Gluteenittoman version saa kaiken lisäksi helposti muokattua ostamalla gluteenittomia keksejä.

Paula kirjoitti...

Heippa, Salla! Kiva kuulla, että olet tykännyt. Itsekin olen monesti tehnyt moussekakut gluteenittomana, se on helppo säätö. :)