maanantai 29. heinäkuuta 2013

BanaaniMansikkaSuklaaTorttu taviksena ja raakana

Useimmiten meillä ahmaistaan kaikki liikenevät mansikat ihan sellaisenaan. Nyt uusin mansikkarivi on intoutunut niin tuotteliaaksi, että raaskin osan käyttää kaakkuihin. Ensimmäisen tavisleivontatortun jälkeen inspiroiduin tekemään saman myös raakana. Arvatkaapa kumpi voitti?


BanaaniMansikkaSuklaa -torttu

Pohjaksi tein tällaisen helposti käsiteltävän perusmurotaikinan:

4 dl vehnäjauhoja
3/4 dl intiaanisokeria
2 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
125 g sin. Keiju -margariinia
1/2 dl vettä

Sekoitin jauhot, sokerit ja suolan. Nypin margariinin joukkoon ja lopuksi lisäsin veden ja sekoitin käsivoimin tasaiseksi. Taikina sai muoviin käärittynä jähmettyä useita tunteja jääkaapissa. Sitten kaulitsin sen leivinpaperin päällä hitusen jauhoja apuna käyttäen piirakkavuokaan sopivan kokoiseksi pyöryläksi. Voitelin piirakkavuoan ja ripottelin siihen leivitykseksi kookoshiutaleita, kun muutakaan soppelia ei saatavilla ollut. Nostin kaulitun taikinan vuokaan ja painelin sen reunoihin kiinni. Pistelin pohjaa haarukalla ja paistoin 200 asteessa 15 minuuttia.


Täyte

130 g tummaa suklaata (enemmänkin olisin laittanut, mutta joku oli käynyt suklaavarastollani)
1 tlk vaahtoutuvaa soijakermaa (Alpron airy & creamy)
1 tl vaniljasokeria
3 kypsää banaania
tummaa kaakaojauhetta
sopivasti mansikoita

Sulatin suklaan varovasti mikrossa. Vatkasin kerman vaniljasokerin kanssa löysäksi vaahdoksi. Kaadoin sulan suklaan joukkoon ja vispasin sekaisin. Puolitin banaanit pituus ja leveyssuuntaisesti ja asettelin jäähtyneelle pohjalle. Kaadoin suklaakerman päälle ja tasoitin. Annoin pari-kolme tuntia jähmettyä jääkaapissa. Tupsuttelin kaakaojauhetta teesihdin avulla pintaan ja asettelin päällimmäiseksi pilkotut mansikat.


Tämä on helppo ja näyttävä torttunen. Aika makoisakin, vaikkakin varmasti vielä makoisampi jos pohjaksi tekisi juustokakuista tutun Digestive-margariini -pohjan. Se sopisi erinomaisesti pehmeän suklaamoussetäytten kanssa yhteen.


Ja sama raakana:




Raaka BanaaniMansikkaSuklaa -kakku

Pohja  (Tämäkin on hyvä ja helposti käsiteltävä peruspohja raakaleivonnaisille)

13 kuivattua taatelia
3 rkl vettä
1 dl manteleita
1 dl cashewpähkinöitä
1/2 tl vaniljajauhetta
1 ml (ruusu)suolaa
1 dl kaurahiutaleita 
reilu 1 rkl kaakaovoita

Pilkoin taatelit ja laitoin yön yli likoamaan 3 rkl:seen vettä. Seuraavana aamuna huristelin teholeikkurillani mantelit ja cashewit hienoksi. Sekoitin joukkoon vaniljan ja suolan. Lisäsin liotetut taatelit nesteineen, kaurahiutaleet sekä sulatetun kaakaovoin ja suristelin vielä sen verran koneella, että aineksista tuli muotoiltava taikina. Kumosin taikinan leivinpaperille ja lusikalla painelin ja levittelin sen sopivan kokoiseksi ympyräksi. Sipaisin öljyä 19 senttisen irtopohjavuoan reunukseen ja asetin pelkän reunan (ilman pohjaa) tarjoiluastian päälle. Ripottelin hitusen mantelijauhetta pohjalle (jotta taikina ei tartu tarjoiluastiaan kiinni) ja nostin pohjataikinan vuoan sisälle. Lusikalla vielä painelin pohjaa ja muotoilin reunoja. Laitoin pohjan jääkaappiin odottelemaan täytettä.

Täyte

1 1/2 dl cashewpähkinöitä
50 g kaakaomassaa
30 g kaakaovoita
1 dl vettä
1 isohko kypsä avokado
3 kypsää banaania
2 tl soijalesitiiniä
1/3 tl vaniljajauhetta
4 rkl agavesiirappia
2 rkl (raaka)kaakaojauhetta
mansikoita mitä mahtuu

Liotin cashewpähkinöitä yön yli vedessä. Aamulla laitoin kaakaomassa- ja -voimurskan vesihauteeseen sulamaan.Valutin ja huuhtelin cashewit ja kaadoin kulhoon. Lisäsin desin vettä ja avokadon, sauvasekoitin  sileäksi. Lisäsin yhden banaaneista, lesitiinin, vaniljan, agaven, kaakaojauheen sekä sulaneen kaakaomassan ja -voin. Sauvasekoitin tasaiseksi massaksi. 
Puolitin loput kaksi banaania pituus- ja poikkisuuntaan ja asettelin pohjataikinan päälle. Kaadoin täyteen vuokaan ja tasoittelin. Annoin jähmettyä jääkaapissa useita tunteja ja irrotin vuoan reunuksen. Lopuksi asettelin päälle pilkotut mansikat.


Ohops, kylläpä noita kuvia tuli kovastikin laitettua. Mutta enhän tällaisia maistuvan mansikkaisia kuvia voinut vastustaa!

Ja kumpi siis voitti? Kamppailu oli aikalailla tasaväkinen, mutta omaan makuuni hitusen pidemmän korren veti raakaversio, niin ulkonäöltään kuin maultaankin. Vaan enpä tiedä miten olisi käynyt jos olisin tuohon tavikseen tajunnut sen digestivepohjan tehdä....

9 kommenttia:

Anni Minerva kirjoitti...

Mahtavan herkulliset kuvat! Vesi kielellä täällä katselen :D Molemmat versiot olivat varmasti to-del-la hyviä.

Paula kirjoitti...

Kiitos Anni. Syötyä tuli ;)

Elina/Chocochili.net kirjoitti...

Ihanan näköisiä kakkuja! Mun pitäisi kyllä kans tehdä jotain raakasuklaakakkua piakkoin, ihan kokeilumielessä :)

Jael kirjoitti...

Ihanan näköisiä kakkuja molemmat:)

Paula kirjoitti...

Kiitokset myös Elina ja Jael! Raakakakkujen maailma on niin mielenkiintoinen, Elina, että kannattaa tehdä kokeiluja. Ravitsevuus on toki plussaa :)

Unknown kirjoitti...

Ihanat kakut ja raakaversio on todellinen kaunotar. En kuitenkaan lähtisi arpomaan, kumpi on paremman makuista, herkkua varmasti molemmat!

Päivi-siskonen kirjoitti...

Varmasti herkkuja ovat! ja oh mansikoita. mie en oo vielä tälle kesälle syöny.

Paula kirjoitti...

Outi, niinpä, molemmat tekivät kauppansa :)

Paula kirjoitti...

Oho ja Päivikin ehti tähän väliin yllättämään. Sinäkin olet näemmä aikaisin hereillä. Jos ehdit tänne tähän hätään, niin meillä mansikoita olisi mukavasti maisteltavaksi.