perjantai 2. elokuuta 2013

Mansikkakiisseli raakana

Arkkupakastimet on sitten jänniä. Niiden uumeniin hautautuneena löytyy yllätyksiä. Nytkin löysin (en sentään muumioita vaan) pari viimevuotista mansikkarasiaa, vaikka luulin jo ajat sitten talvella niiden loppuneen. No, mustikkasopasta innostuneena aloin sitten mansikkakiisselin tekoon.


Raaka mansikkakiisseli    n. 5 annosta välipalanälkään, enemmän jos puuron kanssa syö

2 dl (= n. 20 kpl) kuivattuja taateleita
6 dl vettä
1 l (vajaa 1/2 kg) mansikoita
1 rkl sitruunamehua
1 rkl + 1 tl psylliumjauhetta

Pilkoin taatelit ja laitoin osan veden kanssa likoamaan. Pehmenneenä suristelin taatelit ja mansikat sileäksi, lisäsin loput vedet, sitruunamehun (kirpsakasta tykkäävä voi laittaa enemmänkin kuin 1 rkl) ja psylliumjauheen. Annoin kiisselöityä jääkaapissa tunnin- pari.Kaveriksi tein epäonnisen ja epäsuositeltavan vaniljakastikkeen: 

Iloitsin jo etukäteen mahtavasta mantelivaniljakastike -innovaatiostani. Tein mantelimaidon normaaliin tapaan, maustoin vaniljalla, agavesiirapilla, suolaripauksella ja suurustin sen kastikkeeksi psylliumjauheella. Voi kamala! Lopputulos olikin epämääräisen liisterinen ja rakeinen. Nuo rakeet kuvasta erottuvatkin. Ei siis kannata muiden kokeilla, minä tein sen jo ja kokeilu oli totaalisen epäonnistunut.

Kiisselin kaveriksi kannattaa siis tehdä vanha kunnon cashewkerma, jota tein tuon edellä mainitun ja linkitetyn mustikkasopan kaveriksi.

4 kommenttia:

Maija kirjoitti...

Hyvältä kuulostaa! Mullakin taitaa olla vielä pari pientä rasiaa viime vuoden satoa tallella. Pakastatko muuten mansikat ihan sokerittomana vai sokerin kanssa? Itse kokeilin viime vuonna pakastaa osan ilman sokeria, ja alkuun ne olivatkin ihan syötäviä mutta lopputalvesta maku oli jo hävinnyt kokonaan.

Paula kirjoitti...

Ihan kesäisen mansikkainen kiisseli tuli, vaikka pakastemansikat käytössä olivatkin. Joskus ennen ripsautin pakastettavien marjojen joukkoon sokeria, mutta sen homman olen kokonaan lopettanut. On mukavaa, kun marjoista pystyy sitten tekemään kokonaankin sokerittomia juttuja. Mansikoissa on lajike-eroja, miten ne selviytyvät pakastuksesta. Voisikohan sinulla, Maija, olla jokin lajike, joka ei ole parhaimmillaan pakastettuna.

Jael kirjoitti...

Varmaankin ihanan makuista.Täällä yleensä pakastimet ovat pieniä ja jääkaapit sellaisia jenkkimallisia eli iso jääkaappi,pieni pakastn mutta kyllä mulla siellä yksi pussi mansikoita on.En ole koskaan laittanut niihin sokeria joukkoon ja niitä yleensä sitten lisään smoothieihin kun ei ole mansikoita saatavilla.

Paula kirjoitti...

Jael, ihan simppeli soppahan tämä on, mutta eihän mansikoilla mitään pahaakaan voi saada aikaiseksi ;D