keskiviikko 24. heinäkuuta 2013

Tomaattiperunapiirakka

Epävirallisen ipana-apina-kerhomme viikottaisissa kokoontumisissa ihanat emännät loihtivat aina toinen toistaan maistuvampia suolaisia piirakoita. Ja vieläpä huomaavaisesti kasvisversioina, vaikka olen porukan ainoa kasvistelija! Itselleni makeiden herkkujen tekeminen on aina ollut paljon luontevampaa, mutta koska olen niin nauttinut noista tarjotuista suolaisista piirakoista, olen alkanut hieman kunnostautumaan. Tässäpä harjoituksieni melko maukas tulos:


TomaattiPerunaPiirakka   

Olen vieläkin valmistaikina -asteella, joten pohjana on kaupan valmis 400 g:n ruisperunataikina (muistaakseni). Tässä olisi siis vielä kunnostautumisen varaa, mutta jätetäänpä haasteita vielä tulevaisuudellekin ;D

Sulatin taikinan ja kaulitsin jauhojen avulla sekä nostin pienet reunat ylös. Taikinapohjasta tuli kooltaan n. 27x30 cm (Ihan viivottimella mittasin!)

Täytteet

1 tosi iso sipuli tai muutama tavis
loraus öljyä
ripaus suolaa
300 g eilispäivän tähteeksi jääneitä keitettyjä perunoita
100 g aurinkokuivattuja tomaatteja (öljystä erittäin hyvin valutettuna)
2 dl kaurakermaa (Nordic)
1 tl suolaa
1/3 tl mustapippurirouhetta
2 isoa valkosipulin kynttä
1/2 dl ravintohiivahiutaleita
1 iso tomaatti tai pari kolme tavista

Silppusin sipulin, kuullotin öljyssä ja maustoin ripauksella suolaa. Ripottelin tasaisesti pohjan päälle. Viipaloin perunat ja asettelin nekin pohjalle ja päälle tuli myös aurinkokuivattujen tomaattien siivut. Sekoitin kaurakermaan (jota olisin varmasti käyttänyt runsaamminkin jos vain olisin muistanut kaupasta lisää ostaa) suolan, pippurin, puristetut valkosipulin kynnet sekä hiivahiutaleet. Lusikoin täytteiden päälle. Pilkoin vielä tomaatin pieniksi paloiksi ja asettelin päällimmäiseksi mehevyyttä ja väriä tuomaan. Paistoin piirakkaa 200 asteessa, kunnes se alkoi saada hitusen väriä. Ja paistoaikahan jäi muistiin merkitsemättä!


Ainakin tuolla kaupan taikinalla syntyy piirakka, joka pysyy hyvin kasassa. Sen voi helposti leikata paloiksi ja haukkailla kädessä pitäen. Olipa aika namia. Onnistuin iloisesti yllättämään itsenikin!


4 kommenttia:

Anni Minerva kirjoitti...

Minä pidän todella paljon suolaisista piiraista, vaikka nyt ei ole tullut taas hetkeen tehtyä. Hyvän näköisen piiraan sinäkin olet valmistanut! :) Tuo teidän kerhonne kuulostaa hauskalta, etenkin ruokapuolen osalta :)

Paula kirjoitti...

Niin minäkin tykkään, kun nyt olen asian vihdoin tajunnut noiden seurueemme ahkerien piirakantekijöiden myötä. Tuo porukkamme on ipanoiden myötä erittäin hälyisä, mutta tosiaankin herkullinen. Ja sitä hälyäkin oppii ihmeesti jaksamaan oman ipanan myötä :)

Päivi-siskonen kirjoitti...

nam nami kumpa pääsisin itsekin jo leioppmaan omaan keittiöön, ehkä se remontti kohta loppuu... Tänään pääsen tai pitääkin isän luona jotain tehdä tosi tosi isoiksi hujahtaneille kesäkurpitsoille!
eikö tuossa piirakan täytteessä tarvinu perunajauhoa ollenkaan?

Paula kirjoitti...

Keasäkurpitsat pääsevät aina yllättäen hujahtamaan. Jopa täällä, vaikka joka päivä kierroksen tiluksilla teenkin. En tosiaan laittanut perunajauhoja, mutta ehkä vähäsen olisi voinut laittaa jos olisi ollut toinenkin kermapurkillinen käytettävänä.