keskiviikko 17. heinäkuuta 2013

Tillinen tabbouleh ohrasta

Viime kesän ehdoton suosikkihittiruoka meillä oli tabbouleh. Valtavat persiljasadot innostivat tekemään sitä uudelleen ja uudelleen. Yleensä käytän pohjana paahdettua ja keitettyä quinoaa, mutta laiskoina hetkinä esikäsitelty ohra on vikkelä ratkaisu. Koska tabboulehia syödään meillä näin kesäaikaan usein (jep, levy jäänyt ikäänkuin paikalleen pyörimään), monenlaisia variaatioita on tullut kokeiltua. Tällä kertaa persilja vaihtui tilliksi, se onkin tänä kesänä kasvanut kohisten.


Tilli-ohra -tabbouleh  3-4:lle

2 dl esikäsiteltyä ohraa (esim. Torino)
3 dl vettä
1 iso valkosipulin kynsi
1 tl suolaa
3 rkl sitruunan mehua
3 rkl oliiviöljyä
1/3 tl mustapippurirouhetta
kunnon nippu tilliä
1/2 isohkosta kurkusta
5 tomaattia
1 tlk kidneypapuja

Keitin ohran kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan. Kaksi desiä ohraa kiehui kolmessa desissä vettä kypsäksi kahdeksassa minuutissa. Puristin valkosipulin joukkoon ja sekoitin myös suolan, pippurin, sitruunan ja öljyn vielä lämpimän ohran sekaan. Jätin jäähtymään. Silppusin tillin ja kuutioin kurkun ja tomaatin melko pieniksi paloiksi. Huuhtelin ja valutin pavut ja sekoitin kaikki ainekset sekaisin. Annoin vielä hetkisen maustua jääkaapissa.


Ihan täydellistä kesäruokaa!


Vink:
- Tabboulehin pohjana voi käyttää kiinnostuksen ja vaihtelun nimissä ainakin bulguria, quinoaa (suosikki!), ohraa tai kauraa.
- vihanneksista kurkun ja tomaatin lisäksi voi laittaa vaikka paprikaa, sipulia, avokadoa
- yrteistä hyvin käyvät niin persilja, tilli, minttu, ruohosipuli kuin monenmoiset villivihreätkin tai vaikka kaikkien näiden sekoitus
- aterian täydentämiseen voi käyttää erilaisia papuja tai kikherneitä

Joskus tuo variointi saattaa lipsahtaa niinkin pitkälle, että lopputulos muistuttaa enää hyvin etäisesti tabboulehia jos lainkaan :D


2 kommenttia:

Outi Rinne kirjoitti...

Tilli ja ohra ovatkin varmaan hyvä yhdistelmä. Kiva Suomi-ohje :)

Paula kirjoitti...

Hitusen enemmän tämä tosiaan kotosuomeen päin kallistuu, verrattuna esikuvaansa.
Ennen en oikein ymmärtänyt, mitä hyvää on persiljassa saati tillissä. Tabbouleh paljasti asian! vaikka kaikkea muutakin on siihen tullut sekoiteltua.