lauantai 22. syyskuuta 2012

Raaka limepiiras, arpajaispalkinto ja muuta mukavaa

Olen löytänyt uuden ja verrattoman monipuolisen luomutoimittajan. Jippii! Innoissani olen varsinkin Bio-Välityksen mahtavasta vihannesten ja hedelmien valikoimasta. Ensimmäistä kertaa sain nyt käsiini pussillisen luomu-limeä. Siispä limepiirasta tekemään. Vaikutteita otin omista menneistä raakaleivonnaisistani sekä Erica Palmcrantzin ja Mea Salon raakakirjoista.


Raaka limepiiras

Pohja
11 kpl kuivattua taatelia
2 rkl vettä
1 dl manteleita
1 1/2 dl pekaanipähkinää
1 rkl carobjauhetta
1/3 tl vaniljajauhetta
hyppysellinen ruususuolaa

Pilkoin taatelit paloiksi pieneen purkkiin ja kaadoin 2 rkl vettä päälle. Annoin pehmetä yön yli. Jauhoin mantelit teholeikkurillani rouheeksi ja lisäsin pekaanit, carobin, vaniljan ja suolan. Pyöräytin koneella hieman. Lisäsin mukaan liotetut taatelit ja annoin koneen käydä kunnes taikina oli valmis. Leikkasin 19 cm:n irtopohjavuoan pohjalle sopivan leivinpaperin ja sipaisin vuoan reunoille öljyä. Painelin taikinan vuoan pohjalle ja muotoilin myös matalat reunat.

Täyte
3 dl cashewpähkinöitä
5 rkl limemehua (tämä määrä tuli n. 5:stä pienestä limestä)
1 tl limen kuoriraastetta
4 rkl agavesiirappia
ripaus vaniljajauhetta
1 tl soijalesitiiniä
50 g sulatettua kaakaovoita

Liotin cashewpähkinät vedessä yön yli. Huuhtelin ja valutin. Sauvasekoitin cashewit limen, agaven ja vaniljan kanssa hienoksi. Sauvasekoitin mukaan vielä lesitiinin ja vesihauteessa sulatetun kaakaovoin. Kaadoin massan pohjan päälle ja levitin lusikalla tasaisehkoksi. Annoin tekeytyä ja jähmettyä jääkaapissa ehkäpä viitisen tuntia ennen vuoan irrottamista. Koristelin vielä mintunlehdillä ja pakastekuivatuilla vadelmilla.


Minun makuuni limeä olisi saanut olla vielä reilummin niin, että piiras olisi ollut kunnolla kirpakka. Muu seurue taas oli tyytyväinen limen määrään.

Ja koska sain raakapiiraan houkuttelemana kutsuttua myös vieraita maistelemaan, pyöräytin vähän muutakin tarjottavaa. Nämä pallerot ovat vähän kuin Pipsan pallerot, mutta mittaillut en juurikaan. Oikein hyviä tuli. Kaakaojauhetta lisäsin ja kookoksen jätin väliin Pipsan ohjeesta poiketen.


Nämä seuraavat pyörykät ovat kehittyneet lempparipihveistäni, tai siis quinoakroketeista. Tällä kertaa pyrin saamaan aikaiseksi kiinteämmän koostumuksen, jotta pyörykät voisi tikuttaa. Täytyi vähän harjoitella, josko jotakin tällaisia tulisi tarjolle lähestyville 3v-synttäreille. Isolle joukolle ei jaksa pyöryköitä pannulla paistella, joten nyt kokeilin uunissa paistamista.


QuinoaKikhernePyörykät  35 kpl

1 dl (mustaa) quinoaa
2 dl vettä
1 sipuli
1 iso valkosipulin kynsi
1 rkl tahinia
2 rkl öljyä
1 tl suolaa
1 tl savupaprikajauhetta
1/3 tl mustapippurirouhetta
pikkuripaus chilijauhetta
1/2 dl tiukkaan mitattua persiljasilppua
1 1/2 dl kikhernejauhoja
1/2 dl vettä
+ pari lorausta öljyä pellille

Huuhtelin desin quinoaa ja keitin sen kypsäksi kahdessa desissä vettä. Pilkoin sipulin pieneksi ja puristin valkosipulin. Sekoitin kaikki reseptin ainekset yhteen. Laitoin leivinpaperin uuninpellille. Lorautin öljyä leivinpaperille ja levitin sen. Pyörittelin massasta öljytyin käsin pikku pyöryköitä. Paistoin 200 asteessa ja unohdin pyörykät uuniin puoleksi tunniksi. Välillä sentään muistin kääntää. Vähempikin paistoaika (ehkä 20 min.) olisi riittänyt, sillä pyörykät ehtivät hieman kuivahtaa.
Tikutin pyörykät yhdessä paprikanpalasten kanssa tarjolle.

Pyörykät pysyivät hyvin koossa tikutettuna, eivätkä yrittäneetkään murentua. Hieman mehevämpiä sen sijaan saisivat  olla ja ensi kerralla voisi olla taas varovaisempi sen chilijauheen annostelun kanssa ;D

pyörykät vasta menossa uuniin

Ja sitten pääsenkin siihen arpajaispalkintoon :)
Onnenpoika suosi minua taannoisessa Mietteitä matkan varrelta -blogin arvonnassa. Tällainen ihana pakkaus paljastui postipaketista.


Paketti sisälsi kaksi hienoa liinaa sekä tosi söpöjä paperisia muffari- ja karkkimuotteja. Isot kiitokset vielä Ninalle! Varmasti tulevat käyttöön.



6 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Ihana arpajaislahja!
Limepiirakka on ihanaa,itsekin olen ikuisuus sitten bloggannut sellaisesta.Täällä limesitruunan aika on tosi lyhyt,alkusyksyllä ja olenkin pakastanut sitä sekä kuivattanut kuorta talven varaksi.Ja kiitos pyörykkäohjeesta,pitää joskus kokeilla tuota.

Liisa kirjoitti...

Hyvän näköisiä pyöryköitä! en olekkaan törmännyt mustaan quinoaan, eroaako se kovasti tavallisesta?

Anni Minerva kirjoitti...

Jo on ollut hyvät tarjottavat taas! Veikeän näköistä tuo musta quinoa noissa pyöryköissä, ja miten kaunis arpajaispakettikin :)

Bio-välitys on ihan huippu! Oulun yliopiston luomuruokapiirin kautta tilasin siellä asuessani joka kuukausi varastot täyteen ihania luomutuotteita. Ne valikoimat on tosiaankin huikeat!

Paula kirjoitti...

Yaelian, mieluisen paketin tosiaan sain. Minullakin on tapana säilöä sitruunaa pakastamalla. Mehu sopivina annoksina silikonisiin muffarivuokiin ja kuori raastettuna rasiaan. Siitä on helppo mitata tarvittava määrä. Hyvän luomusitruunan saanti on ollut aika satunnaista, joten on ollut mukavaa kun sitä on pakkasessa ollut.

Kiitos, Liisa. Ihan hyvin voi käyttää tavallista quinoaa. Mies vain älysi tuoda minulle mielenkiintoisia tuliaisia rajan takaa. Sain myös punaista. Eivät eroa vaaleasta muuta, kuin hauskalla ulkonäöllään.

Anni Minerva, itsekin mietin, että aika kivat pilkut. Mustasta (ja punaisesta) quinoasta saa aika villin näköistä tabboulehiakin. Tuo tabbouleh eri versioineen onkin ollut meidän hitti siitä lähtien,kun kirjoittelin siitä blogiin.
Minä törmäsin Bio-välitykseen vasta ihan hiljattain Oulussa pitämälläni kasvisruokakurssilla. Näin sitä oppii itsekin uutta :)

Nina kirjoitti...

Hyvä että paketti saapui perille :-)
Kiitos tuosta limepiiraan ohjeesta! En ole raakapiirasta vielä koskaan tehnyt, ja se on mielenpohjalla ollut viimeaikoina. Käytitkö irtopohjavuokaa vaiko sellaista pehmoista?
Nuo quinoa-kikhernepyörylät ovat herkullisia - savupaprikaan en ole vielä törmännyt, mutta kysäisempä luontaistuotekaupasta - he ovat ystävällisiä ja usein tilaavat, jos ei heillä satu olemaan.
Nyt onkin mukavaa inspiraatiota keittiöön ensiviikoksi!

Paula kirjoitti...

Nina, paketti tuli pikavauhtia. Ihan yllätyin, kun ehti jo perille.
Minulla on sellainen aivan tavallinen metallinen irtopohjavuoka. Tämä yksilö on kylläkin pienenlainen, vain 19 cm halkaisijaltaan.
Savupaprikajauhe on minullekin aika uusi ihastus. Ensimmäisen purkin löysin luomukaupasta Rovaniemeltä ja toisen tilasin jostakin nettikaupasta.