keskiviikko 12. syyskuuta 2012

Kesäkurpitsa-proteiinipommi-leipä

Aina välillä tuntuu, että täytyy vähän proteiinitankata tuota vihanneksista ja hedelmistä tykkäävää Vekaraa. Sitä varten on proteiinipommi -leipä! Kesäkurpitsa on mukana ihan vain siksi, että niitä löytyy edelleen jääkaapista useita.


Kesäkurpitsa -proteiinipommi -leipä

3 dl täysjyvävehnäjauhoja
1 pss kuivahiivaa
1 tl (ruusu)suolaa
2 tl (intiaani)sokeria
3 1/2 dl vettä
1 dl soijajauhoja
1 dl lupiinijauhoja
1 dl kikhernejauhoja
2 rkl (oliivi)öljyä
1 kesäkurpitsa (275 g)
vajaa 1 dl pilkottuja aurinkokuivattuja tomaatteja (öljyyn säilöttyjä ja öljy pois valutettuna)

Sekoitin vehnäjauhot, hiivan, suolan ja sokerin. Lämmitin veden n. 42 asteeseen ja sekoitin mukaan. Vatkailin seosta jonkin aikaa, kunnes sitkoa alkoi muodostua. Lisäsin sekaan muutkin jauhot ja öljyn ja sekoitin tasaiseksi. Annoin taikinan kohota peitettynä reilun puoli tuntia. Raastoin kesäkurpitsan karkealla terällä ja lisäsin sekoittaen taikinaan aurinkokuivattujen tomaattien kanssa. Levitin leivinpaperoidulle pellille ehkäpä noin sentin kerrokseksi. Paistoin 200 asteessa n. 25 minuuttia.

Leivästä tuli oikein pehmeää ja muhevaa. Ihan mielellään sitä syö. Vaikutteita sain Ekoloisesta.

raaka leipä

kypsä leipä
Vekara ei ole kovin ihastunut leipäänkään, joten jotta proteiinipommi osuisi kohteeseensa muotoilin häntä varten osasta taikinasta ihan pieniä patonkeja. Sellaisia matosia :D
Pox! Täysosuma!

9 kommenttia:

Yaelian kirjoitti...

Kivoja aineksia tuossa leivässä,varmaankin hyvää!

Anni Minerva kirjoitti...

Näyttääpä hyvältä! Tuore leipä on ihanaa ja siitä tulee mukavaa tuoksua keittiöönkin :) Tätähän voisi varmaan kokeilla myös laittamalla kesäkurpan tilalta porkkanaa tai mitä nyt keksii!

Nina Bille kirjoitti...

Herkullista ja varmasti myös mehevää: kesäkurpitsa varmaan pitää leivän kosteana ja muhevana pitkään!
Mahtava idea leikata leivästä "matoja" Pikkuiselle ;-)

Paula kirjoitti...

Yaelian, tykkäsimme. Mukavaa kun noin kivoja aineksia on nykyisin niin helposti saatavilla.

Anni Minerva, kiitoset ja ihan varmasti porkkanakin toimisi. Silloin pitäisi ehkä lisätä nesteen määrää taikinassa, sillä en usko porkkanaraasteesta tulevan niin paljon nestettä kuin kesäkurpitsaraasteesta.

Nina, tästä tuli tosiaan mehevä leipä. Ei mikään kuiva käkkärä seuraavanakaan päivänä.
Mitäpä en tekisi tuon pienen tyttösen kasvattamiseksi, nämä matoset ovat niitä pieniä hauskoja keinoja :D

Varpu kirjoitti...

Vau, hyvältä näyttää! Kiitos reseptistä, se tuli kuin tilauksesta, juuri mietin mitä tehdä meidän pihalla kasvavasta valtavasta kesäkurpitsasta :)

Minäkin ymppäilen lupiinijauhoa lasten ruokiin tuon valtavan proteiinimäärän takia. Lupiinijauho on kätevää siitäkin että se ei oikeastaan maistu miltään leivässä - iso plussa varsinkin ennakkoluuloisen esikoiseni kohdalla! ja jotenkin olen ollut huomaavinani, että lupiinijauholisä tekee leivistä myös tavallista kuohkemapia.

ps. onko ok, jos postaamme mainion reseptisi Ekolon Facebookkiin? Lupiinijauhoreseptejä ei nimittäin koskaan ole liikaa :)

Anonyymi kirjoitti...

Googletin lupiinista ja tällainen mielenkiintoinen juttu tuli duodecimista vastaa koskein lupiiniallergiaa. Lapsi tuntuu reagoivan vähän maapähkinään, joten en taida tätä lupiinijauhoa uskaltaa kokeilla:
http://duodecimlehti.fi/web/guest/arkisto?p_p_id=dlehtihaku_view_article_WAR_dlehtihaku&p_p_action=1&p_p_state=maximized&p_p_mode=view&_dlehtihaku_view_article_WAR_dlehtihaku__spage=%2Fportlet_action%2Fdlehtihakuartikkeli%2Fviewarticle%2Faction&_dlehtihaku_view_article_WAR_dlehtihaku_tunnus=duo98885&_dlehtihaku_view_article_WAR_dlehtihaku_p_frompage=uusinnumero


terv.ingrid

Paula kirjoitti...

Varpu, älä sentään kokonaista jättiläiskesäkurpitsaa tähän käytä :D Minun oli aika pieni, reseptissä on myös grammamäärä.
Lupiinijauhoja olen käyttänyt myös pihveissä, sinnekin piiloutuu erinomaisesti, kun ei tosiaan ole erityisen voimakkaan makuista.
Minulla sopii kyllä reseptin jakaminen. Viitsitkö vaikka laittaa viittauksen blogiini.

Ingrid, harmin paikka jos lapsella on allergiaa. Itselläni on aika paha allergiatausta ja se kyllä rajoitti elämää ja syömisiä kovasti. Minunkin Vekaralla on joitain oireita tullut, lähinnä kiivistä ja tomaatista, ei kuitenkaan lupiinista tai pähkinöistä. Allergiataipumuksieni vuoksi käytän ja syötän lapsellekin mahdollisimman puhdasta ruokaa eli luomua. Nähdäkseni torjunta-ainejäämät saattavat, jos eivät aiheuttaa, niin ainakin hieman edistää allergioiden puhkeamista. Vaikka näin ei kaikkien tutkimuksien valossa olisikaan, niin otan varman päälle :)

Varpu kirjoitti...

Paula, Noista meidän kurpitsoista riittää varmasti useampaan leipään ja kaikkeen mahdolliseen muuhunkin :)

Ingrid, työskentelen lupiinijauhoa maahantuovassa yrityksessä ja lupiinijauhosta tietoa etsiessäni törmäsin tuohon samaan allergiajuttuun. Lupiinijauho voi tosiaan aiheuttaa oireita joillekin maapähkinäallergisille, mutta ei kuitenkaan läheskään kaikille. Ristiallergiat myös muiden palkokasvien kanssa ovat mahdollisia. Ilmeisesti lupiini ei kuitenkaan ole yhtä allergisoiva kuin maapähkinä tai vaikka soija. Mutta tästä asiasta kannattaa varmaan jutella jokun lääketieteen ammattilaisen kanssa ja miettiä sitten sen mukaan, kuinka paha maapähkinäallergia on kysymyskessä. Nykyäänhän kai suositellaan, ettei "varmuuden vuoksi", tai edes pienten yliherkkyysoireiden takia (lapsillakaan) välteltäisi mitään ruoka-aineita.

Paula kirjoitti...

Varpu, sama ongelma täällä, että niitä kesäkurpitsoja riittää ja riittää...

Minäkin olen ymmärtänyt, että nykyisin allergiaoireisiin suhtaudutaan juurikin noin, kuten Varpu kirjoitat. Minäkään en siksi esim. sitä tomaattia ole lopettanut Vekaralle tarjoamasta. Joka kerta oireita ei tule, mutta sitten kun tomaatti "nipistää suusta" lopetetaan sen syöminen. Pian taas uusi yritys, sillä itse tykkään kovasti tomaatista, nyt kun omat allergiani ovat väistyneet.