torstai 27. syyskuuta 2012

Satoa huurteiselta kasvimaalta: lehtikaaleista juomaa

Lehtikaalin kasvattaja saa jäätyneeltäkin kasvimaalta vielä satoa. Lehtikaali ei nimittäin halloista, eikä juuri kovemmistakaan pakkasista säikähdä. Näihinkin juomiin kävin lehtikaalit keräämässä kunnon pakkasyön jälkeen. Sain ihan jääpaloja ravistella lehtien poimuista.


Molempiin juomiin käytin ylläolevan määrän lehtikaalta. Keräsin läheltä latvaa olevia hieman pienempiä lehtiä viitisen kappaletta. Alemmat isot lehdet nauttivat toukat kesällä, mutta säästivät sentään nämä uusimmat pienemmät lehdet minulle :D

Tämä seuraava juoma on ensimmäisiä kosketuksiani raakaravintoon. Reilut 10 vuotta sitten Rovaniemellä Vihreässä Puodissa sai tällaista silloin hyvinkin erikoiselta tuntuvaa jännän vihreää juomaa, joka yllätti herkullisuudellaan. Tuosta puodista sai myös aivan ihania raakapirtelöitä.


Lehtikaalijuoma  2:lle

4 dl omenamehua
nippu lehtikaalia (= ruokalautasellinen/ 5 latvalehteä)

Linkosin mehun kuudesta pienehköstä, makeasta omenasta. Mehulinkoa omistamattomat voivat käyttää omenatuoremehua. Riivin lehtikaalien ruodit pois ja silppusin lehtiä pienemmäksi. Sauvasekoitin mahdollisimman tasaiseksi omenamehun kanssa.
Tähän voi käyttää myös pakastettuja lehtikaaleja, murentamalla lehdet jäisinä juomaan surautettavaski.Seuraavaksi paksumpaa ja ruokaisampaa smoothieta, joka käy vaikka välipalasta.


LehtikaaliSmoothie  2:lle (tai 3 pientä annosta kuten yllä kuvassa) 

3 appelsiinia
2 rkl chiasiemeniä
2 banaania
nippu lehtikaalia
(avokado)
Puristin appelsiineistä mehut ja sekoitin chiasiemenet siihen geeliytymään vähäksi aikaa. Sauvasekoitin mukaan banaanit sekä riivityt ja pilkotut lehtikaalit. Joukkoon mukaan tai chiasiementen sijasta olisin voinut surauttaa myös avokadon, jos sellainen olisi hedelmätarjottimelta löytynyt.6 kommenttia:

Nina kirjoitti...

Ihan tulee energinen olo pelkästää viherkaalijuomia ihastellessa!
Nyt mehulinko esiin, ja viheriäät vitamiinipitoiset juomat tarjolle - täällä on yksi sun toinenkin hieman vilustunut, jotta jospa luonnonrohdoista saisimme voimia.
Kiitos jälleen inspiraatiosta :-)

Paula kirjoitti...

Nina, vitamiinipitoisten herkkujuomien tekeminen onkin hyvä ajatus, koskapa sairaana ei ruoka oikein maistu. Toivottavasti pian voitte paremmin :)

Anonyymi kirjoitti...

Mulle kävi niin että kertakaikkiaan kyllästyin kesän aikana lehtikaaliin. Kaksi tainta kasvatti niin komeat kasvit että siinä on riittänyt koko kesäksi itselle ja koko suvulle, ja nyt ei mulla mene alas enää missään muodossa :) Terv.ingrid

Paula kirjoitti...

inrid, mulle meinaa joka satokaudella käydä noin kesäkurpitsan suhteen. Nyt oli useita lehtikaaleja, mutta sitäkin lukuisammat matosjoukot, jotka eivät paljoa jäljelle jättäneet.

Unknown kirjoitti...

Ihanaa viherenergiaa. Omat kaalin kasvatukseni päätyivät peuran suuhun tänä kesänä :( Onneksi saa kaupastakin jo nykyään kohtuuhyvin.

Paula kirjoitti...

Outi, voi noita sinun peurojasi ja minun toukkiani. Täytyy ajatella, että ne tarvitsivat lehtikaaleja kipeämmin ;D Kauppaanhan niillä ei ole asiaa, toisin kuin meillä.
Minulla on yleensäkin ongelmia kaalinkasvatuksessa, koska lähistöllä on useita kaalipeltoja. Tuholaisarsenaalia siis riittää. Pitäisi ostaa sellainen ötökkäverkko kasvimaalle.