Preeriamesiangervon kukinta on kuin vaaleanpunaista hattaraa, nami!
Se on myös aikamoinen hujoppi. Ja tämänhetkinen kukkasuosikkini!
Jokin näissä vaaleanpunaisissa söpöliineissä viehättää. Vaikka muuten tykkään kirkkaista väreistä ja pukeudunkin useimmiten punaiseen, niin puutarhassa heittäydyn hempeäksi.
harmaamalvikki |
kirjoukonhattu, kirvojen suosikki |
Tarhasarjalilja 'Aelita'. Aika hailakka, mutta niinpä vain lähti jokunen vuosi sitten mukaani Särkän perennataimistosta. Tuo taimisto on yleensä aina kesäretkeni kohteena mahtavan perennavalikoimansa ansiosta. Tänä vuonna tyydyin tilaamaan paketin kotiin.
Tämän vuotinen uutukaiseni 'Landini'. Luonnossa vieläkin tummempi, suorastaan mustanpuhuva. |
Elokuu on myös sadonkorjuun aikaa.
Valtava kesäkurpitsan kukka. Kurpitsoita tulee kovasti ja muutamia olen muillekin jakanut. Saapa nähdä tuleeko kohta kesäkurpitsareseptejä. |
Herukkapensaat notkuvat marjoja. Myös karviaisia tulee paljon. Kunhan vain välttyisivät Vekaran maisteluilta. Malttamattomana meinaa maistella marjat jo raakana. |
kyssäkaali olisi jo valmis syötäväksi |
Elokuun hämärtyvinä iltoina suklaa maistuu liiankin hyvin. Piti siis tehdä sitä itsekkin. Aika pitkän aasinsillan jälkeen pääsen siis reseptiäkin kirjoittamaan ;) Ja tämän suklaan kanssa hieman hifistelin. Käytin lisäaineena soijalesitiiniä, jonka pitäisi olla jopa oikein terveellistäkin. Se antaa kermaisuutta ja täyteläisyyttä suklaaseen ja vaikka pirtelöihin. Mutta ilmankin lesitiiniä suklaata pystyy toki tekemään.
MulberiRaakaSuklaa
100g kaakaovoita
80g kaakaomassaa
1/3 tl vaniljajauhetta
3 rkl agavesiirappia
2/3 ml ruususuolaa
(reilu) 1tl soijalesitiiniä
2 dl mulberinmarjoja
Sulatin kaakaovoin ja -massan vesihauteessa hiljalleen. Lisäsin vaniljan, agaven, suolan ja lesitiinin ja vatkasin reippaasti käsin, jotta sekoittuvat kunnolla. Sekoitin vielä mulberin marjat joukkoon ja kaadoin suklaasulan leivinpaperoituun vuokaan. Annoin jähmettyä jääkaapissa ennen paloiksi leikkaamista.
ps. aioin myöhemmin keskittyä ja ottaa hienomman kuvan suklaateista, mutta se olikin jo liian myöhäistä. Suklaat olivat mystisesti kadonneet :D
15 kommenttia:
Ihana puutarha ja hieno sato:)
Ja herkullisen näköinen suklaa;ei ihmekään että se katosi;D Lähelläni kasvaa mulperipuu mutta olen kytännyt ,että onko siinä marjoja enkä ainakaan tänän kesänä huomannut tai sitten marja-aika meni jo ohi...
Mullakin oli tommonen mustanlila lilja keväällä ruukussa. Sain yhden sipulin kaverilta ja kokeilin pitää sisällä. Tuli komia, mutta aika lyhytaikaiseksi jäi kukka, oisko toi nelisen päivää ollut auki kun jo alkoi pudotella terälehtiä. Liljat ovat ihania :)
Kiitokset Yaelian. Ai sellainenkin ihme siellä kasvaa! Olisipa vain jännä päästä maistamaan tuoreeltaan mulperin marjoja. Toivottavasti kyttäys vielä palkitaan :)
nonnis, komeita nuo liljat tosiaan ovat. Tänä vuonna saivat näköjään kasvaa ihan rauhassakin. Yleensä liljakukot (hieno punainen koppis, jonka toukat syö liljat) ovat popsineet ne suihinsa.
Ulkona kukat kestää onneksi pitempään. Toivottavasti liljasi pääsee ulos maahan talvehtimaan.
Törkeän hyvän näköistä! Menin lähes sanattomaksi tosta ihanan näköisestä suklaasta näes :D Kukkaset ja sato (kyssäkaalia nam!) aiheuttavat myös vakavaa kateutta täällä päässä!
Pipsa, tuo ensimmäinen kyssäkaali on nyt rouskutettu ja se oli TÄYDELLINEN. Rapsakka ja mehevä, eikä yhtään kuituinen, kuten kyssäkaalit saattavat olla. Ja maistuihan se suklaakin :)
Tosi kauniita kuvia puutarhastasi - etenkin se hempeä mesiangervo! En ole aiemmin nähnyt sitä vasleanpunaisena - onko siinä hieman hunajainen tuoksu?
Oi mikä suklaakiusaus - nam nam! Mörberin marjat onkin aivan uusi tuttavuus: Siinäpä olisikin hyvä syy päästä maistelemaan suklaa-unelmaa :-)
Kiitos Nina! Preeriamesiangervo on jostain maailmalta meidän puutarhoihimme kotiutunut, mutta ei ole kovin yleinen, joten ei ihme jos et ole nähnyt. Se on siis eri laji kuin kotoinen mesiangervomme (Filipendula ulmaria). Preeriamesiangervon tieteellinen nimi on Filipendula rubra.
Tuosta tuoksusta en niin tiedäkään. On sen verran pitempi hujoppi ainakin tänä vuonna puutarhassani, ettei kukka ole ihan nenän korkeudella :)
Ihan mukava tuttavuus nuo mulperin marjat ovat, mutta minusta näyttävät hassuilta paksuilta toukilta :D Makuasia sitten on, mitkä ovat parhaat suklaan sattumat. Omat suosikkini ovat pähkinät ja kuivattu luomuaprikoosi.
Tuo raakasuklaa resepti on kokeiltava. Olen jo pitkään harkinnut :) seuraavan kerran kun teen ruokatilauksen niin koetan hommata ainekset. Kuule, sellainen kysymys, olisiko joku sellainen palleroresepti, jossa olisi proteiinit kohdallaan? Töissä syön usein iltapäivisin omenan tai päärynän ja vähän pähkinöitä ja sitten onkin kamala nälkä. Pitäisi varmaan saada proteiinia... Olisi mukava piilottaa se tuommoiseen palleroon??! Terv. ingrid
Oi voi, kyssäkaali on parhaimmillaan kyllä nimenomaan ihanan rapea ja raikas. Sellaisia ei-puisevia yksilöitä ei vaan valitettavasti usein löydä, ellei sitten kasvata itse!
Ingrid, harkinnasta tekoihin! Suklaan tekeminen on helppoa ja palkitsevaa :)
Proteiinipalleroista tuli ensimmäisenä mieleen nämä: http://veikeaverso.blogspot.fi/2012/05/maapahkinapallukat.html
,mutta kyllähän kaikki pähkinäpohjaiset pallerot sisältävät hyviä rasvoja ja proteiineja. Ja ovat lisäksi aika herkkuja!
Tämänhetkinen suosikkini, jota olen jo monesti toistanut, ovat nämä: http://veikeaverso.blogspot.fi/2012/07/maapahkinavoiset-pallerot-ii.html
Heh Pipsa, minä olen onnistunut kasvattamaan myös niitä puisevampia kyssiksiä. Aiheutuu kai siitä jos pääse kasvaessaan kärsimään kuivuudesta. Nyt kaikki on kuitenkin mennyt niin kuin pitääkin :)
Hei Paula,huomasin vasta nyt kommenttisi tofumajoneesipostaukseeni.Tein siis majoneesin pehmeästä tofusta;täällä ei jostain syystä ole silken tofua mutta pehmeää kyllä on.
voi apua miten hieno puutarha sulla varmaan on! aivan superhienoja liljoja ja tuo mesiangervo on kyllä ihan todella kaunis!
Nelli, on tämä omalla tavallaan "hieno" puutarha, muttei varmastikaan kaikkien makuun. On nimittäin sen verran villi ja rehevä :)
Vastavierailulla! Ihana puutarha sinulla, kademielin kuvia katselen. :) Ihania kuvia muutenkin ja hyvän tuntuisia reseptejä!
Mukavaa, kun tulit käymään Selina. Ja kiitokset kehuista. Puutarhani on sekä ilon ja ylpeyden aihe, mutta myös loputon työleiri :D
Lähetä kommentti