maanantai 30. kesäkuuta 2014

Malja kesälle! mustaherukanlehtijuomaa raakana

No tulihan se kesä viimein! On taas aika vaihtaa höyryävät teekupposet kylmiin juomiin.

Minusta mustaherukan aromi on ihana, sen lehtiä pitää aina hypistellä ja nuuhkia. Samoin Louhisaaren juoma on aivan mahtavaa. Jotenkin minulla ei vain ole viitseliäisyyttä sen tekemiseen, vaikka herukkapensaita kyllä on piha tyrkyllään. Mutta kerrankin minulla välkähti ja surautin litroittain raikasta juomaa muutamassa minuutissa. Mustaherukanlehtijuomaa voi näemmä aivan hyvin tehdä myös raakana. Ja tuo vihreä väri juomissa on aina yhtä riemastuttava!
Mustaherukanlehtijuoma  3 l

108 g nuoria mustaherukanlehtiä
3 l vettä
3/4 dl agavesiirappia
3/4 -1 dl sitruunanmehua

Lähetin miehen musteherukkapuskaan sillä aikaa kun itse tein uusintakylvöt retiisistä. Surauttelin miehen toimittamat lehdet useassa erässä veden kanssa tehosekoittimen pienemmillä kierroksilla. Siivilöin lehtimurskan tiheällä siivilällä pois. Kovin hienoksi ei siis lehtiä kannata suristella, etteivät siivilästä mene läpi. Lisäsin vettä kunnes juomaa oli 3 litraa. Lisäsin vielä agaven ja sitruunamehun. Noin. Olipa näppärää ja vikkelää!

Merkintäni olivat näemmä puutteelliset, joten sitruunan määrästä en nyt ole varma. Mutta toki, jos joku tätä innostuu tekemään, voi makeutuksen ja happamuuden säätää oman maun mukaan.
Kauniin vihreä juoma on raikasta ja mustaherukan aromin lisäksi siinä maistan jostain syystä myös koivun lehden. Pienen säilytyksen jälkeen tuo ihana vihreys pyrki laskeutumaan juoman pohjalle. Pullotettuna on kuitenkin helppo ravistaa juomaa ennen kaatamista.

Kippis!6 kommenttia:

Mervi kirjoitti...

Vaikuttaa herkulliselta! Saisikohan vadelmanlehdistä samanlaista juomaa aikaiseksi, täällä meidän nurkilla nimittäin kasvaa vattua paljon. Teehaudukkeena molemmat kasvit ovat ainakin aivan loistavia :)

Paula kirjoitti...

Mervi, mietiskelen, että miten aromaattisia ne vadelmanlehdet ovat. Että tuleeko niistä makua sellaisenaan. En muista, että olisin koskaan maistanut. Visioin mielessäni vastaavaa juomaa kuusenkerkistä, ruusun terälehdistä, ehkäpä myös koivun lehdistä ja voikukan kukista...

Jatta kirjoitti...

Oi miten heleän vihreä juoma! Nyt ei itselläni herukkaa ole, mutta kokeilla tätä täytyy niin tietää miltä maistuu.:)

Paula kirjoitti...

Jatta, tämä maistuu just siltä, mitä kuvitella saattaa. Jos tuo mustaherukan aromi vain yhtään tuttu on. Väri kyllä ilahdutti minua. Oikein tuntee,m iten tästä saa tuoreena säilyneitä vitamiineja, kun ei ole kuumennettu.

Merja kirjoitti...

Haa, käytät agavesiirappia! Törmäsin siihen ulkkariohjeessa ja ajattelin ettei tuota täältä löydy. Oheestasi innoittuneena lähdin googlailemaan, eikä tuo niin harvinainen aines olekaan. Kiitokset siis!

Paula kirjoitti...

Ohops! Merjan viesti on näköjään vilahtanut vastaamatta ohitse. Pahoitteluni! Ja kyllä tuo agavesiirappi tosiaan alkaa nykyisin olemaan ihan hyvinkin saatavilla, ainakin isommista marketeista ja erikoiskaupoista tottakai.