perjantai 6. kesäkuuta 2014

Hellejuomaa kuusenkerkistä

Kun säätiedotus lupaa seuraavalle päivälle hellettä, kannattaa alkaa toimenpiteisiin jo edellisenä iltana. Me Vekaran kanssa riensimme eilen illalla ison kuusen äärelle ja tänään on jo monta kertaa kippistelty raikkaalla kuusenkerkkäjuomalla. Ja yritetty pärjätä kuumuudessa.

Helteen myötä kuusenkerkkien aika alkaakin jo väistyä, mutta pohjoisessa niitä voinee vielä poimia.
Lumoavaa elämää -blogin Hanna oli tehnyt houkuttelevaa kuusenkerkkäjuomaa. Tämä meidän hellejuomamme on ikäänkuin juoman varustelematon versio. Tehty siitä, mitä meiltä löytyy.


Kuusenkerkkä -jäätee   1,5 - 3 l

1 l kuusenkerkkiä
1 1/2 l vettä
2 dl (intiaani)sokeria
(1 sitruunan mehu = n. 3/4 dl)

Kiehautin veden vedenkeittimessä. Kaadoin kuusenkerkkien päälle. Jätin likoamaan aamuun asti. Siivilöin kerkät pois nesteestä ja liuotin sokerin siihen. Intiaanisokeri antaa tumman värin, valkoisella sokerilla saa melko väritöntä juomaa.
Juoma oli hyvää ihan tässäkin vaiheessa, mutta laitoin vielä sitruunaa antamaan lisäkirpeyttä. Sitruuna ei siis ole yhtään pakollinen ainesosanen.
Juomaa voi siemailla ihan sellaisenaan jäiden kanssa tai jatkaa vedellä vaikkapa samassa suhteessa. Maku on raikas, ei kovin makea ja hennosti kuusenkerkkämäisen pihkainen.Lasien taustalla siintelee 'Makamik' -omppuseni, joka kukkii juuri nyt aivan hillittömästi. Niin ihanasti, että siitä oli ihan pakko näppäillä kuvia.

6 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Mun on hieman vaikeaa kuvitella mille tuo maistuu,kun en ole koskaan maistanut,mutta on varmaankin hyvää.Onko siinä havun makua?

Paula kirjoitti...

Jael, kuusenkerkissä on sellainen omaleimainen kirpeys ja pihkankin makua mielestäni. Meillä Vekara tykkää pureksia niitä sellaisenaan vaikka aika voimakkaalta tuoreeltaan maistuvatkin.

Ikiliikkuja Hanna kirjoitti...

Ihanalta kuulostaa sun resepti. :) Kuusenkerkkäjuoma on ihanan raikas, sopii kesäjuomaksi tosi hyvin. Tein eilen uuden satsin kerkkäjuomaa. Ehkä vielä yhden satsin teen, kun sitruunahappoakin on vielä jäljellä. Onpahan sitten talvellakin raikasta saunajuomaa tarjolla. Mä oon kans laimentanut juomaa vedellä ja jäillä. Mukavaa viikonloppua! :)

Paula kirjoitti...

Hanna, meillä juomaa jäi vain ihan tilkkanen tälle päivälle. Jotakin muuta viilennystä siis olisi keksittävä, kun helle vain jatkuu. Tuossa istuttelin mansikan taimia kun mansikkamaani on melkein kupsahtanut. Tuli "vähän" kuuma!
Kiitos, ja mukavaa viikonloppua sinnekin :)

Hanna kirjoitti...

Pakko tehdä tätä jääkaapissa odottavista kuusenkerkistä, tein viime viikolla vastaavaa juomaa koivunlehdistä ja voi jestas miten ihanaa se olikaan!

Paula kirjoitti...

Hanna, oi koivunlehdistä vielä voisinkin tekaista kun ovat vielä nuoria. Kiva kun mainitsit! Helle kyllä nyt (onneksikin) loppui,mutta kyllähän hyvä juoma aina maistuu :)