perjantai 5. heinäkuuta 2013

Kaikkea vihreää -piirakka

Juhannuksen aikoihin siskoni kävi Vekaran avustamana keräilemässä kaikenlaista villiä vihreää ja teki niistä tosi maukkaan piirakan synttäreilleen. Otin opikseni ja kotosalla yritin toistaa luomuksen. Koska olen se laisk... eikun kiireisempi siskoksista, käytin pohjana kaupan valmista pakastetaikinaa. Tähän piirakkaan päätyneet vihreät ovat niitä omassa pihassani ja kasvimaalla rehottavia yrttejä eli vesiheinää alias pihatähtimöä, nokkosta, tilliä ja persiljaa. Monenmoista vihreää voi piirakan täyteeksi piilottaa, mistä vain itse tykkää ja mitä sattuu olemaan tyrkyllä.


Kaikkea vihreää -piirakka

Pohjana käytin kaupan pakastealtaan valmista ruistaikinaa (500 g)

Täyte
1 tooosi iso sipuli (230 g) tai muutamia pienempiä
3 1/2 dl yrttejä, villejä ja/tai kesyjä, hienoksi silputtuna (silppuamattomana keskikokoinen taikinakulhollinen)
2 tlk eli 4 dl kaurakermaa (Nordic -merkkinen on hyvä ja paksu kerma)
1 iso valkosipulin kynsi puristettuna
2 rkl sitruunamehua
vajaa 2 tl suolaa
1/3 tl mustapippurirouhetta
1 1/2 rkl perunajauhoja
loraus (n. 1-2 rkl) öljyä

Hienonsin kuoritun sipulin ja kuullotin sen öljytilkassa. Silppusin yrtit. Sekoitin kulhossa kaurakermaan ja lisäsin loputkin ainekset.
Kaulitsin sulaneen taikinan jauhojen avulla neliskanttiseksi (n. 27 x 30 cm) leivinpaperin päällä ja nostin matalat taikinareunat ylöspäin. kaadoin ja levitin yrttitäytteen pohjan päälle. Paistoin uunissa kunnes pintaan alkoi sinne tänne tulla kevyesti ruskettuneita täpliä.
Taikinapaketissa ohjeistettiin paistamaan 225 asteessa. Epähuomiossa aloittelin miedolla 175 asteen lämmöllä ja parinkymmenen minuutin paistamisen jälkeen tuon ohjeen vasta havaitsin. Äkkiä nupit kaakkoon ja lisää lämpöä! Valitettavasti tämän tarkempia paistoaikoja ei siis nyt irtoa. Mutta eipä tuo taida niin tarkkaa olla. Lopputulos oli kuitenkin aika mukava.

Jäähtyneen piirakan ilmettä yritin piristää koristelemalla pihatähtimöllä, yrtit kun eivät paistamisesta vihreinä selviydy.
Eräs syömäreistä sai tästä mielleyhtymän lohipiirakkaan, ehkäpä juuri tillin ja sitruunan makujen vuoksi. Oikea köyhän vegemiehen lohipiirakka siis :D


ps. Pihatähtimö on niitä kilttejä ja helppoja villivihreitä. Se on raakanakin aivan mieto ja mehevä, ilman mitään karvautta tai kummallisuutta. Sopii hyvin vaikka salaatiksi salaatin sijaan. Kannattaa kokeilla!

Tervetuloa lukijaksi Johanna!

2 kommenttia:

Nina kirjoitti...

Oi mikä herkku, Paula!
Jospa tännekin tulisi ne rukiiset taikka vaikka täysjyväiset pakastepohjataikinat ...
Mutta nopsaanhan sen itsekin veivaan :)
Tein sitä mantelimaitoa itse ja se onnistui hyvin! Säilyi 4 pv jääkaapissa - sittä tuli hyviä smootheja ... kiitos inspiraatiosta!

Paula kirjoitti...

Nina, kyllä noiden valmiiden piirakkataikinoiden lisäainelista on aika vaikuttava. Vähän harmittaa, mutta aina ei vain jaksa alusta asti kaikkea veivata.
Mantelimaidon tekeminen vaatii vähän viitseliäisyyttä, vaikka helppoahan sekin lopulta on. ja tosiaan hyvä pohja smoothieille. Nyt minulla haluttaisi parapähkinämaitoa, slurpsis :b