sunnuntai 4. marraskuuta 2012

Spelttiharjoituksia: leipää ja kakkua

Sain mukavina tuliaisina kotimyllyllä jauhettuja tuoreita spelttijauhoja. Siitä intoutuneena aloin testaamaan täysjyväspeltin leivontaominaisuuksia. Tein menestyksellä leipää ja kakkua, vielä olisi keksit kokeilematta.


SeesamiSpeltti -leipä

38 g tuorehiivaa (tällainen kumma lukema siksi, että pikku nökäreen lohkaisin näkkärien tekoa varten)
5 dl vettä
1 rkl intiaanisokeria
1 tl ruususuolaa
reilu 7 dl spelttijauhoja
¾ dl kuorimattomia seesaminsiemeniä
½ dl kylmäpuristettua rypsiöljyä
+ vielä vähän seesaminsiemeniä leivän pinnalle

Murensin hiivan kulhon pohjalle ja liuotin sen kädenlämpöiseen veteen. Sekoitin sokerin ja suolan ja jauhot pikkuhiljaa mukaan. Sekoittelin voimakkaasti lusikalla myös öljyn joukkoon. Kohotin n. 30 min. ajan ja sekoitin ilmakuplat pois lusikalla. Kaadoin taikinan leivinpaperille pellille ja levitin lähes pellin kokoiseksi. Ripottelin pinnalle vielä vähän seesaminsiemeniä. Annoin kohota uunin lämpenemisen ajan ja paistoin noin puoli tuntia 200 asteessa.


Tämä oli tällainen laiskan vaivaajan versio. Vatkuttelin taikinaa vain lusikalla, mutta se alkoi mielestäni tosi helposti muodostamaan sitkoa. Lopputuloksena oli löysä taikina, joka on helppo levittää pellille. Jos haluaa ja viitsii tehdä sämpylöitä, täytyy jauhoja käyttää huomattavasti runsaammin.
Maku oli mukava ja siinä maistui vienosti myös seesami. Maistelua ei millään malttanut jättää yhteen palaseen ;D Leivällä on juuri sen verran paksuutta, että sen pystyy halkaisemaan kahtia ja täyttämään.

Ja soveltuu se täysjyväinen speltti näköjään myös kakkujen leivontaan, jipii!

ihan paljaana
Marjainen ja pähkinäinen Spelttikakku

150 g margariinia
3 1/2 dl spelttijauhoja (täysjyvä)
2 dl intiaanisokeria
1/2 tl vaniljajauhetta
1 tl kardemummaa
3 tl leivinjauhetta
2 dl maustamatonta soijajugurttia
1 dl soijamaitoa
reilu 3 dl pakastemarjasekoitusta (puolukkaa, mustikkaa, herukkaa, muutama mansikkakin)

pinnalle:
45 g margariinia
2 dl pekaani- ja cashewpähkinää
1/2 dl intiaanisokeria
2 rkl spelttijauhoja
1 tl (ceylon)kanelia

Voitelin valmiiksi 24 cm:n irtopohjavuoan reunan ja pingotin leivinpaperin sen pohjalle. Sulatin taikinaan tulevan margariinin ja jätin jäähtymään. Sekoitin taikinan kuivat aineet keskenään. Kumosin päälle nesteet, sulan margariinin sekä jäiset marjat. Sekoitin taikinan tasaiseksi ja kaadoin vuokaan.
Pinnalle tulevaa murukuorrutusta varten sulatin margariinin ja rouhin pähkinät. Sekoitin muutkin ainekset yhteen ja ripottelin seoksen kakun pinnalle.
Paistoin 175 asteessa 50 minuuttia.

tomusokerihunnutettuna

lautasella
Olen iloisesti yllättynyt, miten hyvin speltti toimi kakussa. Koostumus oli  mukavan pehmoinen ja pähkinäkuori vastakohtana rapea. Uskon, että ilmankin marjoja olisi tullut maukas kardemummakakku, tosin runsaammin maustetta olisi silloin voinut laittaa. Tämän kokeilun perusteella jatkan spelttileivontaa oikein mielelläni.

13 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Olen vain kerran käyttänyt spelttiä mutta sitä voisi käyttää useamminkin.Kakkusi näyttää houkuttelevalta:)

Anni Minerva kirjoitti...

Kauniita kuvia ja hyviä ohjeita :) Olen käyttänyt spelttijauhoja jo ties kuinka kauan ja suunnilleen ihan kaikkeen. Mielestäni sillä on erinomaiset leivontaominaisuudet, ainakin kun se on tarpeeksi hienoksi jauhettua, esim. Bio-välityksen spelttijauho on ollut huippua!
Just tänään leivoinkin spelttileipää :)

Paula kirjoitti...

Yaelian, spelttiä oli tosi helppo käyttää. Onnistuin heti kertayrittämällä toisin kuin taannoin ensimmäisissä gluteenittomissa harjoituksissani.

Anni Minerva, minulla on jo pitkään spelttipussi virunut kaapissa ja pikkuisen olen sitä johonkin sekaan heitellyt. Tämä oli ensimmäinen kerta kun käytin sitä pelkältään. Ja tosiaankin oli hyvät leivontaominaisuudet! Tosin näistä saamistani tuoreista jauhoista en tiedä, minkälaista karkeusastetta olivat.

inga kirjoitti...

Minäkin haluaisin kokeilla spelttiä! Hyvä kun tämä on tällainen laiskan vaivaajan ohje, sillä inhoan sämpylöiden tekoa. Minun sämpylöistäni tulee aina sellaisia möykkyjä kun minulla menee hermo kun taikina tarttuu aina käsiin! :D

Paula kirjoitti...

inga, kokeilehan! Speltti varmasti tulee jäämään minun leivontamateriaalikseni, sen verran mukava tuttavuus oli.
Minulla menee hermo jo siinä vaivausvaiheessa! En tykkää ollenkaan sotkea käsiäni taikinaan.
t. nirppanokka pikkusormi pystyssä ;)

Nina kirjoitti...

Ihana kardemumma-marja kakku... Viimeistään perjantaina leivon sellaisen - tulen aina sinun blogiisi hakemaan inspiraatiota sekä muffinsieihin että kakkuihin! Spelttijauhot ovat kiitollisia leipomisessa, minä tutustuin niihin muutama vuosi sitten, ja olen tykännyt.

Paula kirjoitti...

Oi Nina, Kiitos! Ajatella, että minä olin saanut väärän ja huonon kuvan speltin mausta joskus muinoin. Vasta nyt tuo luuloni kumoutui ihan tyystin. Tänään tilaankin lisää jauhoja kun tuo saamani pussi alkaa jo loppua.

Pipsa kirjoitti...

Tosi muhevan näköistä leipää ja sellaista syksyyn sopivaa turvallisen tuhtia (mutta hyveellistä suorastaan! ;) kakkua olet saanut speltistä aikaiseksi! Kardemumma on kyllä ihanaa tuollaisissa viljaisissa kakuissa, tai no mausteet ylipäätään.

Paula kirjoitti...

Pipsa, leipä on hyvää kun tuoreena syö!
Kardemummaa haluttaa nyt joka paikkaan ripsauttaa. Tässäkin se oli oikein omiaan. Myöhemmissä spelttileivonnoissa olen sitä yrittänyt yhdistää kaakaoon, mutta eipä se speltin kanssa ihan parhaiten yhteen natsaakaan.

Pipsa kirjoitti...

Speltti lienee siis aika vahvan makuista? Itse en edes muista, oonko koskaan päässy maistamaan...

Paula kirjoitti...

No ei se oikeastaan mitenkään voimakkaan makuista ole. Mutta parempi tällaisena kakkuna kuin kaakaoisena leivonnaisena. Ehkä se kaakaon kanssa yhdistetty maku ei vaan vastaa sitä mielikuvaa ihanasta suklaakakusta ja sitten tuottaa pienen pettymyksen.

Unknown kirjoitti...

Mä tein eilen tuon speltti-pähkinäkakun vieraille tarjoomiseksi. Ja ai että se olikin hyvää. Mukavan pehmoinen tuli, varmaan jogurtin ansiosta (mä käytin ihan normi luonnonjugurttia soijaversion sijaan).. paljon mehukkaampi kuin odotin. Ja jätskin kanssa passas yhteen aivan mielettömän hyvin!! En oo pitkään aikaan speltistä leiponu mitään.. itelle spelt sopii paremmin, vehnä turvottaa ja tekee huonon olon.. tosin ei speltkään oo täydellinen vaihtoehto, mutta huomattavasti parempi. :) Kiitos tästä(kin) ohjeesta! Sulla on nii huippuja ohjeita! Nam!

Paula kirjoitti...

Oi kiitos Maria kehuistasi! Mukavaa, että onnistui ja maistui. Ja jätski kruunaa kakun kuin kakun! Olinkin itseasiassa unohtanut tämän kakkusen, mutta nyt kun muistutit niin taisinpa itsekin tykätä tästä. Moni resepti jää toistamiseen toteuttamatta, kun se uusien kehittäminen ja kokeilu on niin innostavaa.