SeesamiSpeltti -leipä
38 g tuorehiivaa (tällainen kumma lukema siksi, että pikku nökäreen lohkaisin näkkärien tekoa varten)
5 dl vettä
1 rkl intiaanisokeria
1 tl ruususuolaa
reilu 7 dl spelttijauhoja
¾ dl kuorimattomia seesaminsiemeniä
½ dl kylmäpuristettua rypsiöljyä
+ vielä vähän seesaminsiemeniä
leivän pinnalle
Murensin hiivan kulhon pohjalle ja
liuotin sen kädenlämpöiseen veteen. Sekoitin sokerin ja suolan ja
jauhot pikkuhiljaa mukaan. Sekoittelin voimakkaasti lusikalla myös
öljyn joukkoon. Kohotin n. 30 min. ajan ja sekoitin ilmakuplat pois
lusikalla. Kaadoin taikinan leivinpaperille pellille ja levitin lähes
pellin kokoiseksi. Ripottelin pinnalle vielä vähän
seesaminsiemeniä. Annoin kohota uunin lämpenemisen ajan ja paistoin noin puoli tuntia 200 asteessa.
Tämä oli tällainen laiskan vaivaajan versio. Vatkuttelin taikinaa vain lusikalla, mutta se alkoi mielestäni tosi helposti muodostamaan sitkoa. Lopputuloksena oli löysä taikina, joka on helppo levittää pellille. Jos haluaa ja viitsii tehdä sämpylöitä, täytyy jauhoja käyttää huomattavasti runsaammin.
Maku oli mukava ja siinä maistui vienosti myös seesami. Maistelua ei millään malttanut jättää yhteen palaseen ;D Leivällä on juuri sen verran paksuutta, että sen pystyy halkaisemaan kahtia ja täyttämään.
Ja soveltuu se täysjyväinen speltti näköjään myös kakkujen leivontaan, jipii!
ihan paljaana |
150 g margariinia
3 1/2 dl spelttijauhoja (täysjyvä)
2 dl intiaanisokeria
1/2 tl vaniljajauhetta
1 tl kardemummaa
3 tl leivinjauhetta
2 dl maustamatonta soijajugurttia
1 dl soijamaitoa
reilu 3 dl pakastemarjasekoitusta (puolukkaa, mustikkaa, herukkaa, muutama mansikkakin)
pinnalle:
45 g margariinia
2 dl pekaani- ja cashewpähkinää
1/2 dl intiaanisokeria
2 rkl spelttijauhoja
1 tl (ceylon)kanelia
Voitelin valmiiksi 24 cm:n irtopohjavuoan reunan ja pingotin leivinpaperin sen pohjalle. Sulatin taikinaan tulevan margariinin ja jätin jäähtymään. Sekoitin taikinan kuivat aineet keskenään. Kumosin päälle nesteet, sulan margariinin sekä jäiset marjat. Sekoitin taikinan tasaiseksi ja kaadoin vuokaan.
Pinnalle tulevaa murukuorrutusta varten sulatin margariinin ja rouhin pähkinät. Sekoitin muutkin ainekset yhteen ja ripottelin seoksen kakun pinnalle.
Paistoin 175 asteessa 50 minuuttia.
tomusokerihunnutettuna |
lautasella |
13 kommenttia:
Olen vain kerran käyttänyt spelttiä mutta sitä voisi käyttää useamminkin.Kakkusi näyttää houkuttelevalta:)
Kauniita kuvia ja hyviä ohjeita :) Olen käyttänyt spelttijauhoja jo ties kuinka kauan ja suunnilleen ihan kaikkeen. Mielestäni sillä on erinomaiset leivontaominaisuudet, ainakin kun se on tarpeeksi hienoksi jauhettua, esim. Bio-välityksen spelttijauho on ollut huippua!
Just tänään leivoinkin spelttileipää :)
Yaelian, spelttiä oli tosi helppo käyttää. Onnistuin heti kertayrittämällä toisin kuin taannoin ensimmäisissä gluteenittomissa harjoituksissani.
Anni Minerva, minulla on jo pitkään spelttipussi virunut kaapissa ja pikkuisen olen sitä johonkin sekaan heitellyt. Tämä oli ensimmäinen kerta kun käytin sitä pelkältään. Ja tosiaankin oli hyvät leivontaominaisuudet! Tosin näistä saamistani tuoreista jauhoista en tiedä, minkälaista karkeusastetta olivat.
Minäkin haluaisin kokeilla spelttiä! Hyvä kun tämä on tällainen laiskan vaivaajan ohje, sillä inhoan sämpylöiden tekoa. Minun sämpylöistäni tulee aina sellaisia möykkyjä kun minulla menee hermo kun taikina tarttuu aina käsiin! :D
inga, kokeilehan! Speltti varmasti tulee jäämään minun leivontamateriaalikseni, sen verran mukava tuttavuus oli.
Minulla menee hermo jo siinä vaivausvaiheessa! En tykkää ollenkaan sotkea käsiäni taikinaan.
t. nirppanokka pikkusormi pystyssä ;)
Ihana kardemumma-marja kakku... Viimeistään perjantaina leivon sellaisen - tulen aina sinun blogiisi hakemaan inspiraatiota sekä muffinsieihin että kakkuihin! Spelttijauhot ovat kiitollisia leipomisessa, minä tutustuin niihin muutama vuosi sitten, ja olen tykännyt.
Oi Nina, Kiitos! Ajatella, että minä olin saanut väärän ja huonon kuvan speltin mausta joskus muinoin. Vasta nyt tuo luuloni kumoutui ihan tyystin. Tänään tilaankin lisää jauhoja kun tuo saamani pussi alkaa jo loppua.
Tosi muhevan näköistä leipää ja sellaista syksyyn sopivaa turvallisen tuhtia (mutta hyveellistä suorastaan! ;) kakkua olet saanut speltistä aikaiseksi! Kardemumma on kyllä ihanaa tuollaisissa viljaisissa kakuissa, tai no mausteet ylipäätään.
Pipsa, leipä on hyvää kun tuoreena syö!
Kardemummaa haluttaa nyt joka paikkaan ripsauttaa. Tässäkin se oli oikein omiaan. Myöhemmissä spelttileivonnoissa olen sitä yrittänyt yhdistää kaakaoon, mutta eipä se speltin kanssa ihan parhaiten yhteen natsaakaan.
Speltti lienee siis aika vahvan makuista? Itse en edes muista, oonko koskaan päässy maistamaan...
No ei se oikeastaan mitenkään voimakkaan makuista ole. Mutta parempi tällaisena kakkuna kuin kaakaoisena leivonnaisena. Ehkä se kaakaon kanssa yhdistetty maku ei vaan vastaa sitä mielikuvaa ihanasta suklaakakusta ja sitten tuottaa pienen pettymyksen.
Mä tein eilen tuon speltti-pähkinäkakun vieraille tarjoomiseksi. Ja ai että se olikin hyvää. Mukavan pehmoinen tuli, varmaan jogurtin ansiosta (mä käytin ihan normi luonnonjugurttia soijaversion sijaan).. paljon mehukkaampi kuin odotin. Ja jätskin kanssa passas yhteen aivan mielettömän hyvin!! En oo pitkään aikaan speltistä leiponu mitään.. itelle spelt sopii paremmin, vehnä turvottaa ja tekee huonon olon.. tosin ei speltkään oo täydellinen vaihtoehto, mutta huomattavasti parempi. :) Kiitos tästä(kin) ohjeesta! Sulla on nii huippuja ohjeita! Nam!
Oi kiitos Maria kehuistasi! Mukavaa, että onnistui ja maistui. Ja jätski kruunaa kakun kuin kakun! Olinkin itseasiassa unohtanut tämän kakkusen, mutta nyt kun muistutit niin taisinpa itsekin tykätä tästä. Moni resepti jää toistamiseen toteuttamatta, kun se uusien kehittäminen ja kokeilu on niin innostavaa.
Lähetä kommentti