sunnuntai 25. marraskuuta 2012

Keltainen hernehummus ja -keitto samoilla tulilla

Miten tämän tarinan aloittaisin? Vaikkapa perinteisesti: Olipa kerran... pussillinen keltaisia herneitä. Ja eräänä sunnuntaina aikaa niitä keitellä. Keittelin keittämistäni ja tuntien jälkeen lopputuloksena syntyi sekä hummusta että keittoa...

hernehummus

Edellisenä iltana laitoin veteen likoamaan kuivat keltaiset herneet. Niitä oli sokeripussillinen eli yli 700 g, tarkka lukema on jo mielestäni karannut.
Aamulla huuhtelin herneet ja vaihdoin raikkaan veden tilalle. Laitoin herneet hiljalleen kiehumaan isoon kattilaan. Vettä sen verran, että herneet pysyvät kokoajan vedenpinnan alapuolella. Vettä lisäsin välillä kun näytti siltä, että se käy vähiin.

Hernehummus

3 1/2 dl - 4 dl kypsiä keltaisia herneitä
1 iso valkosipulin kynsi
2 rkl kylmäpuristettua rypsiöljyä
reilu 2 rkl sitruunamehua
1/3 tl suolaa
1 ml mustapippurirouhetta

Kun herneet olivat kiehuneet reilun puolitoista tuntia, olivat herneet kypsyneet. Kalastelin herneet teesihvilällä liemestä, niin että ylimääräinen vesi valui samalla pois. Hieman jäähtyneet herneet soseutin loppujen ainesten kanssa rouheaksi tahnaksi.

hernekeitto
Hernekeitto

Loput herneet (joista hummuksen määrä vähennetty)
2 oikein isoa sipulia
2 isoa valkosipulin kynttä
2 tl suolaa
1/2 tl mustapippurirouhetta
1 tl kuivattua meiramia
reilu 1 rkl sinappia
loraus öljyä
1 pkt savutofua

Kun olin ottanut keitosta nuo hummukseen menevät herneet, kuorin ja pilkoin sipulit ja lisäsin ne kattilaan. Jatkoin keittämistä, kunnes herneet alkoivat tulla soseutuvan pehmeiksi. Tähän meni yhteensä noin kolme tuntia keittämisen aloittamisesta. Puristin mukaan valkosipulinkynnet, lisäsin mausteet sekä kuutioidun savutofun. Keitto sai jäädä vielä kannen alle tekeytymään tunniksi. Silloin se olikin sopivasti jäähtynyt syöntilämpöiseksi.
Tästä tuli aika iso satsi, joten sainpas pakastimeenkin hätävararuokaa kiireiden varalle.

ja vielä yhteispotretti  ;D


Kiitos Ninalle hernehummus -vinkistä!

....sen pituinen se.

7 kommenttia:

Anni Minerva kirjoitti...

En olekaan tainnut koskaan kokata keltaisista herneistä. Eroavatko ne niistä tavan ruokaherneistä? Hummusta tehtiin tänään täälläkin, tosin ihan perinteisesti kikherneistä :) Hernekeitto on muuten hyvää!

Sanna kirjoitti...

hmmm... mieki taijan tällä(kin) kertaa innostua kokeilemaan :)

Paula kirjoitti...

Anni Minerva, siitä taitaa olla yli 10 vuotta kun viimeksi olen herneitä keitellyt. Silloin oli kysessä ne tavalliset vihreät. En ainakaan muista, että näissä juuri eroja on.

Sanna, meillähän olikin hernekeitosta viimeksi puhetta. Tuota savutofua ei ole mitenkään pakko laittaa, kun se ei oikein suosiossasi ole.

Outi Rinne kirjoitti...

Hernehummus, mikä mainio asia! Kokeiluun menee oitis :)

Paula kirjoitti...

Outi, tämä mainio vinkki tuli Mietteitä matkan varrelta -blogin Ninalta. Normihummuksesta tämä erosi pienellä rouheudellaan, sillä nuo herneiden kuoret ovat aika sitkaita, eivätkä pienellä sauvasekoittimen pyöräytyksellä ihan samettiseksi muutu.

Minna kirjoitti...

Herne hummus kuulostaa todella hyvältä. kiva uusi idea itse en olisi keksinyt!

Paula kirjoitti...

Eikö vain Minna! Enpä itsekään olisi tätä keksinyt, vaikka se nyt tuntuukin aivan ilmeiseltä :)