Mustaherukat ovat nyt olleet meillä kovasti käytössä. Niitä löytyy nimittäin sekä pakastimesta että pensaista, joten raaka-ainetta on riittämiin. Mikäs sen mukavampaa! Sitäpaitsi olen niin ihastunut mustikseen!
MustaherukkaKakku
Pohja
10 kuivattua taatelia
3 rkl vettä
1 1/2 dl mantelijauhetta
1 dl kaurahiutaleita
1 ml ruususuolaa
2 ml vaniljajauhetta
1 rkl kaakaovoita sulatettuna
+ rypsiöljyä
+ vähän lisää mantelijauhetta
Pilkoin taatelit ja laitoin yöksi jääkaappiin likoamaan 3 rkl:seen vettä. Aamulla mittasin mantelijauheen, suolan ja vaniljan teholeikkuriini ja surautin sekaisin. Lisäsin joukkoon taatelit liemineen, kaurahiutaleet ja sulan kaakaovoin. Annoin koneen käydä kunnes ainekset olivat suht sekaisin ja muodostivat muotoiltavan taikinan. Sipaisin öljyä 19 cm:sen irtopohjavuoan reunukseen ja asetin sen ilman pohjaa tarjoiluastian päälle. Ripottelin vähän mantelijauhetta tarjoilulautaselle reunuksen sisälle, näin kakkupala irtoaa leikattaessa hienosti. Kaadoin taikinan leivinpaperin päälle ja taputtelin/ lusikalla levitin siitä vuokaan sopivan pyörylän. Siirsin taikinapyörylän varovasti vuokaan ja painelin paikoilleen.
Täyte
2 dl cashewpähkinöitä
70 g kaakaovoita
2 pienehköä banaania (195 g ilman kuoria punnittuna)
2 dl mustaherukkaa
1 rkl psylliumjauhetta
1 1/2 dl vettä
2 tl soijalesitiiniä
4 rkl agavesiirappia
reilu 2 rkl sitruunamehua
2 ml vaniljajauhetta
Liotin cashewpähkinöitä yön yli vedessä. Aamulla rouhin kaakaovoin ja laitoin vesihauteeseen hiljakseen sulamaan. Valutin ja huuhtelin cashewit. Sauvasekoitin cashewit banaanien kanssa hienoksi. Lisäsin psylliumin ja loput muutkin ainekset kaakaovoita lukuunottamatta ja sauvasekoitin. Kun kaakaovoi oli sulanut kokonaan lisäsin senkin sauvasekoittaen joukkoon. Kaadoin massan pohjan päälle, tasoitin ja laitoin jääkaappiin jähmettymään.
Päällys
.
10 kuivattua taatelia
6 rkl vettä
2 dl mustaherukoita
1 rkl psylliumjauhetta
Liotin pilkotut taatelit 6 rkl:ssa vettä. Sauvasekoitin hienoksi mustaherukoiden kanssa. Lopuksi sekoitin mukaan psylliumin ja kaadoin seoksen kakun päälle. Levittelin tasaiseksi ja laitoin kakun taas jääkaappiin muutamaksi tunniksi jähmettymään.
Varsin mukava tuli tästäkin kakusta. Ja yllättävän lempeän makuinen. Itseasiassa sitä mustaherukan ominaista kirpakkuutta jäin kaipaamaan. Asiaa voisi paikata vähentämällä päällyksen taatelien määrää tai ehkäpä vielä mieluummin lisäämällä kokonaisia mustaherukoita kauttaaltaan kakun päälle.
6 kommenttia:
Minäkin olen hullunut mustaherukoihin ja onneksi niitä saa lähiseutuni jättimarketin pakastealtaasta ihan siedettävään hintaankin,joten käytän paljon,etenkin smoothieissa:) Ihana kakku!
Jael, minun ihastukseni on niin uusi, etten meinaa saada mustaherukasta tarpeekseni. Harmikseni pitää välillä käyttää muitakin marjoja, kun Vekara ei jaa innostustani näihin mustisherkkuihin. Mutta ovat nuo nyt kypsyvät karviaisetkin tosi hyviä!
Nam, samantapaista kakkua olen itsekin usein tehnyt! Mustaherukkakakku on oikeastaan raakakakuista suosikkejani. Kuten tuo marja nyt itsessäänkin. :)
Anni, näköjään mustaherukka kelpaa loistavasti mihin vain. Aiemmin olin vähän rajoittuneempi sen käytössä, mutta nyt se on noussut ihan samalle viivalle muiden marjaihanuuksien kanssa. Tällä hetkellä suorastaan kärkeen. Ihanaa kun on vielä monet mustaherukanpoimintahetket edessä noiden myöhemmin kypsyvien pensaideni äärellä.
No heipä hei maailman kaunein raakakakku! Mustaherukat on kyllä ihania (puuron kanssa jopa lempimarjojani), mutta niiden loputon saatavuus myös omalla kohdallani on välillä laskenut silmissäni niiden arvoa harmittavalla tavalla. Tällaisessa muodossa tosin arvostus nousisi taas arvoon arvaamattomaan ;)
No voi kiitos kehuista Pipsa! Tuo runsas saatavuus tosiaan laskee mustaherukoiden arvoa mielessä. Esim. hillat ovat kauhean haluttuja, koska niitä on paljon huonommin saatavissa. Jokin hassu psykologinen juttu! Vaikka iloitsen kyllä kaikista marjoista, joihin vain käsiksi pääsen.
Lähetä kommentti