sunnuntai 4. elokuuta 2013

Laiskan leivänleipojan pikaiset kesäkurpitsasämpylät speltistä

Joku leivän leivontaan perehtynyt varmaan kauhistuu näin vääräoppista sämpylän tekoa. Ei vaivausta, ei juurikaan kohotusta, eikä pallosten pyörittelyäkään. Näiden sämpylöiden kanssa oikaisin joka mutkassa ja tulos oli maukas ja mehevä. Resepti ei kuitenkaan sovi muhkeiden ja hohkaisten sämpylöiden vankkumattomille kannattajille! Sellaisia nämä eivät ole.

Vekara välttämättä halusi, että uusi kirppislöytö Papu -pupu pääsee esiintymään sämpylöiden kanssa.

KesäkurpitsaSpelttiSämpylät   n. 20 kpl

n. 11 dl täysjyväisiä spelttijauhoja (puolikarkea)
1 pss kuivahiivaa
4 dl reilusti lämmintä vettä
reilu 1 tl (ruusu)suolaa
1 rkl intiaanisokeria
1/2 dl öljyä
285 g kesäkurpitsaa karkeasti raastettuna
2 dl mantelimaidon tekemisestä jäävää mantelimurskaa (voi jättää poiskin tai käyttää vaikka mantelirouhetta)
+ pinnalle seesaminsiemeniä 

Sekoitin pieneen määrään jauhoja hiivan, suolan ja sokerin. Lisäsin lämpimän veden ja jauhoja sen verran, että jaksoin isolla lusikalla taikinaa vielä vatkutella. Vatkuttelin sen mitä jaksoin, eli en häävisti, mukamas sitkoa muodostaen. Lisäsin loput ainekset ja sekoitin käsin sekaisin. Näillä määrillä taikina jää suht löysäksi, joten kätevimmin ja nopeimmin sen lätkii keoiksi leivinpaperoidulle pellille lusikan avulla. Annoin sämpylöiden "nousta" sillä aikaa hellan päällä, kun uuni lämpeni. Paistoin 225 asteessa n. 18 min.


Maistuivat iltapalalla mainiosti...ja aamupalalla ja seuraavalla iltapalalla...
Tähän väliin voisin todeta, että kaikista ikävintä raskausaikana on se, ettei kertakaikkiaan pysty syöpöttelemään entiseen malliin. Entisaikaan olisin tuoreiden sämpylöiden ahneuksissani tuhonnut useammankin, mutta nyt jo säälittävät kaksi sämpylää on ihan liikaa. Ei vain mahdu. No, kohtahan sitä tilaa taas tulee :D

Ja itsekin hänen piti päästä poseeraamaan.


Kuvissa näkyvät myös omat kirppislöytöni. Uusi tarjoilulautanen ja liina, ihan blogia varten vaihteluksi hankittu. Tähän on tultu!



Ei kommentteja: