Havahduin siihen, että tässä blogissa on tosi vähän kokkailtu linssiruokia. Kuitenkin linssit ovat meillä hyvinkin tärkeä raaka-aine. On siis aika korjata vahinko. Linssipihvejä olen nyt viime aikoina tehnyt muutamankin kerran, kun ovat saaneet niin hyvän vastaanoton. Mikäpä paremmin puhuisi pihvien puolesta kuin se, että hädin tuskin 14 -kiloinen sutjakka tyttönen pistelee muutamassa minuutissa peräti kolme pihviä kera jukurttikastikkeen ja kehuu, kuinka "äiti olet maailman paras ruuanlaittaja". Ja ihan mielellämme me aikuisetkin olemme näitä syöneet.
Linssipihvit n. 23 kpl
2 dl vihreitä linssejä
n. 6 dl vettä
2 sipulia
3 isoa valkosipulin kynttä
3 dl kikhernejauhoja
1 1/2 tl suolaa
n. 1/2 tl mustapippurirouhetta
1-2 tl savupaprikajauhetta
1/2 dl ravintohiivahiutaleita
1 tl leivinjauhetta (antaa pihveille muhkeutta ja kuohkeutta)
+ öljyä paistamiseen
Huuhtelin linssit lävikössä ja keittelin hiljakseen noin 6 desissä vettä kypsäksi. Aloitin vähemmällä vedellä ja lisäsin välillä kun linssit näyttivät jäävän kuivilleen. Tarkoitus olisi saada saada muhennoksen/paksun kastikkeen tyyppinen koostumus aikaiseksi. Aikaa keittämiseen meni n. 40 min ja siihen mennessä suurin osa linsseista oli muhentunut. (Punaiset linssit valmistuvat paljon rivakammin, mutta olivat päässeet loppumaan.) Jätin kattilan jäähtymään.
Hienonsin sipulit ja puristin valkosipulit. Sekoitin kaikki ainekset sekaisin. Tällä kertaa halusin päästä helpolla, joten tein löysän pihvitaikinan, jota voi lusikoida pannulle. Ensin reilusti öljyä pannulle. Annostelin ison kukkurallisen ruokalusikallisen taikinaa pannulle per pihvi ja muotoilin sen suht pihvin malliin. Enimmäisen testin jälkeen taikinaa voi säätää, esim jos on liian löysää ja leviää laajaksi ja litteäksi, voi lisätä hiukan kikhernejauhoja. Jos taas ei lusikoiminen onnistu, voi lisätä vähän vetttä.
Paistoin molemmin puolin mukavan ruskeaksi.
Pihvien kanssa suosittelen tosiaan tuota yllä linkkaamaani soijajukurttikastiketta.
Toinen tapa (ja oikeassa elämässä käytetyin tapa) tehdä linssipihvit on:
1. keittää satunnainen määrä mitä tahansa linssejä kypsäksi, vaihtoehtoisesti voi myös muhentaa tölkkipapuja (jolloin tietenkin lopputulosta kutsutaan linssipihvien sijaan papupihveiksi).
2. Sekoittaa joukkoon sopiva määrä kikhernejauhoja sidosaineeksi.
3. Ripautella mukaan mitä mausteita sattuu mieleen juolahtamaan ja käteen osumaan.
4. Halutessaan pilkkoa/raastaa mukaan jotakin vihannesta (sipulia, kesäkurpitsaa, porkkanaa..).
5. Jos haluaapi muotoilla tasaisen pyöreitä pihvejä, tekee jämäkän pihvitaikinan, mutta jos haluaa päästä helpommalla käyttää enemmän nestettä, jolloin taikinaa voi huiskia pannulle lusikalla. Kunhan muistaa ensin lorauttaa öljyä pannuun!
6. Paistaessa voi mietiskellä soppelia karsinogeeniastetta, että kuinka tummana ja rapeana pihvinsä haluaa :D
Tervetuloa lukijaksi Marikki ja joku muukin :)
8 kommenttia:
Hauska tuo toinen tapa, mutta niinhän se yleensä meneekin ;) Hyvä ohje ja maukkaan näköiset piffit. En ole taas aikoihin tehnyt kasvispihvejä, vaikka aika ajoin pihvin himo (:D) iskeekin. Laitan tämän ohjeen testiin, kunhan taas reissulta pääsen kotikeittiöön.
Jes, jotain uuutta kokeiluun! :) Ei löydy kyl ihan kaikkee, mutta miekin tykkään säveltää kuin tuon toisen ohjeen tapaan ;)
Kivat lnssipihvit:) Itsekin teen sellaisia usein,tosin en nyt kun on niin kuumaa etten jaksa pahemmin kokkailla.
Anni, näppituntumalla on mukava kokkailla. Sitten kun hoksaa, että tästähän olisi ainesta blogireseptiksi, alkaakin se mittailu.
Tany, luulen että nämä ovat laajemminkin lapsiystävällisiä, eivätkä vain Vekaralla maistuvia pihvejä. Säveltäminen on parasta ruuanlaitossa (ei musiikissa nimim. epämusikantti)
Jael, aika kuuma tuli kyllä keittiössä, vaikka täällä lämpötilat ovat jo varsin kohtuullisia. Lämpimimmän kesän aikaan ei puhettakaan, että tällaisia jaksaisi!
Namnam, herkullisen näköisiä! :)
Kiitos Nanne, vaikkakin nämä ovat laiskemmalla tavalla tehdyt, eivätkä täydellisiä pyörylöitä :)
Kaikenlaisia kasvis- ja papupihvejä on tullut kokeiltua, mutta linssejä en olekaan vielä pihveissä käyttänyt! Pitää ehdottomasti kokeilla :)
http://porkkanatytto.blogspot.fi/
Vaihtelu pihveissäkin virkistää. Quinoa on myös tosi hyvä pihviraaka-aine, jos et ole sitä vielä kokeillut. Täytyypä tulla sinunkin blogiisi kurkkimaan, Porkkanatyttö :)
Lähetä kommentti