sunnuntai 3. tammikuuta 2016

Tuulispään leivontakirja/ Hasselpähkinämokkapalat

Satu Saunion uusi ihanuus eli Tuulispään leivontakirja pääsi viimeinkin koekäyttöön, kun uuden vuoden juhliin piti viedä jotain herkkua. Olen kirjan jo moneen kertaan ehtinyt lukea ja aina sieltä hasselpähkinämokkapalat pomppasivat tyrkylle. Tykkään siitä, että vanhoihin klassikoihin tehdään muunnelmia! Siispä ohjeen kimppuun!Tässä siis kirjasta testaamani hassalpähkinämokkapalat! Tai siis kakku! Olin jo aika kuuliaisena leipomishommissa, mutta kuriton leipuri minussa ei sitten mahtanutkaan itselleen mitään. Ihan pikkuisen tuli siis tuli ohjetta muokattua.


Hasselpähkinämokkapalakakku

Pohja
4 dl vehnäjauhoja
70 g hasselpähkinäjauhetta
2 1/2 dl sokeria
1/2 tl suolaa
2 tl vaniljasokeria
1 1/2 tl leivinjauhetta
3 dl soijajuomaa
1/2 dl öljyä

Sekoittelin ensin kuivat aineet sekaisin ja sen jälkeen niihin nopsasti kosteat ainekset. Liikaa sekoittamista pitää välttää, jotta taikina ei sitkostu. Voitelin leivitin piirakkavuoan ja kaadoin taikinan siihen. Tasoittelin lusikalla. Paistoin 175 asteessa 35 minuuttia. Paistamisen aikana aloin valmistella kuorrutetta.

Kuorrute 
1/2 dl kiehautettua vettä 
1 tl pikakahvijauhetta
60 g hasselpähkinävoita (oma lisäys)
hyppysellinen suolaa
2 tl vaniljasokeria
4 dl tomusokeria (alkuperäisessä ohjeessa 5 dl)
(koristeeksi hasselpähkinöitä)

Kiehautin veden vedenkeittimessä ja sekoitin siihen kahvimurut. Sekoitin kuumaan nesteeseen myös purkinpohjat hasselpähkinävoita, vaikka sitä ei ohjeessa ollutkaan. Lisäsin loput ainekset ja sekoitin tasaiseksi. Kaadoin kuorrutteen vuoastaan kumotun kuuman pohjan päälle ja levittelin lusikalla. Koristelin vielä pähkinöillä.
Tässä vaiheessa täytyy tunnustaa, että unohdin ohjeenmukaisen suolahyppysen kuorrutteesta. Huomasin erheen maistettuani kuorrutelusikkaa. Ripottelin siis vähäsen suolaa kakkusen päälle, minkä huomaatkin kun katsot kuvaa tarkasti.


Tuulispään leivontakirja
kuva kustantajalta


Moninaisten reseptien lisäksi kirjassa on tietoa vegaanisen leivonnan perusteista ja raaka-aineksista. Tämä kirja on hieno esimerkki siitä, että vegaanin elämä ei ole kurjaa luopumista ja askeesia vaan se voi olla myös aikamoista överiherkuttelua. Hyvällä omatunnolla!

Kirjassa ihastuttavat herkkujen lisäksi  Juha Harjun hauskat piirroskuvat ja Tuulispään asukkaiden esittelyt. Osa kirjan tuotostakin menee Eläinsuojelukeskus Tuulispään tukemiseen. Ainoa harmistuksen asia minulla tässä on se, etten ehtinyt tästä ennen joulua kertomaan, koska hyvä lahjavinkki se olisi ollut. Mutta voihan sitä uuden vuoden kunniaksikin itselleen lahjan hankkia :)


ps. Vielä ehtii mukaan Vegaanihaasteeseen! Ihan aina ehtii!


 

4 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Tosi herkullisen näköinen kakku! Ja oikein hyvää alkanutta vuotta sinulle:)

Paula kirjoitti...

Kiitos ja ihanaa uutta vuotta sinullekin, Jael!

Pipsa kirjoitti...

Hasselpähkinää kolmessa olomuodossa - voiko parempaa edes olla! Kuulostaa ja näyttäää siis mitä herkullisimmalta kaakulta.

Mukava myös että leivontakirjoja löytyy niin moneen eri kategoriaan nykyään - ja että nuo kannen leivokset näyttävät ihanilta. Kinuski-tyrni on niiiin ihana yhdistelmä.

Hyvää uutta vuotta, näin vuoden yhdeksäntenä päivänä jo! ;)

Paula kirjoitti...

Hei, Pipsa! Olen oikein iloinen, että Satu tämän kirjan teki. On mukavaa kun vegaanisia kirjoja on tullut kattavammin tarjolle.

Hienoa uutta vuotta sinullekin! Kyllä se on vielä kymmenentenäkin päivänä aika uusi :)