keskiviikko 20. tammikuuta 2016

Kaakao-tahinipalloset

Tahini on hiippaillut hissuksiin keittiööni ja yhä useampaan ruokalajiin. Tuo seesaminsiemenistä tehty töhnä on alkuun ehkä hieman vaikeasti lähestyttävä tuote, mutta ennenpitkää mahdottoman koukuttava. Enää en voi edes kuvitella kaurapuuroa tai mustikkasmoothieta ilman sitä. Ja nyt sitä on myös palleroisissa!
Tahini on muuten kalsiumpitoisuudeltaan juuston luokkaa, ei mikään turhake siis!




Kaakao-tahinipalloset  n. 18 kpl

14 kuivattua taatelia
3 rkl vettä
1 dl kaurahiutaleita
2 rkl (raaka)kaakaojauhetta
1/2 tl vaniljajauhetta
hyppysellinen ruususuolaa
100 g tahinia (vaaleaa herkkutahinia!)

Paloittelin taatelit purkkiin ja hölskyttelin veden (3 rkl) kanssa sekaisin. Annoin taateleiden pehmentyä yön yli jääkaapissa. Hurruuttelin kaurahiutaleet hienoksi teholeikkurilla ja sekoitin loput kuivat aineet joukkoon. Lisäsin taatelit ja jatkoin hienontamista. Lopuksi vielä tahini ja surrur tasaiseksi massaksi. Pyörittelin pallosiksi ja annoin tekeytyä jääkaapissa useita tunteja.

Pallerot voi halutessaan kieritellä kaakaojauheessa. Ne vain paranevat jääkaapissa odotellessaan, joten jos vain suinkin itse malttaa odotella, kannattaa antaa niille aikaa. Maut tasoittuvat ja kaurahiutaleiden hituset pehmenevät.




Nämä maistuivat mainiosti myös Vekaralle ja (ah, aina niin ennakkoluuloiselle) Tontulle. Ehkä siis myös aloittelevalle tahininkäyttelijälle. Tosin nämä perilliseni ovat ehtineet jo hieman totutella tahiniin ja vaativat sitä myöskin omaan smoohieensa.

En malta olla vinkkamaatta, että jos nyt suunnittelet ensimmäisen tahinipurkkisi hankkimista, niin kannattaa valita vaaleaa ja sileää, jota näihin palleroihinkin pitää käyttää, eikä niitä karkeita tummia. Muuten saatat säikähtää!
Ja kokeile ihmeessä tahinilla maustettua paahdettua parsakaalia, ai että se on herkkua!

Kiitokset vielä Jaelille ja Appelsiineja ja hunajaa -blogille tahini-inspiratiosta!

11 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Tahini on sellaista mitä minulla on aina kaapissa ,ja käytän päivittäin.Mutta niissä on suuria eroja.On vähemmän hyviä tahineja,joista ei saa hyvää vaikka kuinka yrittäisi.Ihan tuore tahini sen sijaan maistuu lähes pähkinäiselle.Mutta se on kyllä ihana raaka-aine niin moneen:)

Jael kirjoitti...

Ja kiitos,kiva että tykkäsit:) Tumma,täystahini on tosiaankin aika karvaankin makuista vaikka onkin vähän terveellisempää. Itsekin suosin vaaleampaa.

Paula kirjoitti...

Jael, mullekin on käynyt niin, että tahinia on aina oltava kaapissa. Mielellään useamman purkin varasto, kun sitä ei meidän kylän kaupoista saa. Makueroja eri merkkien välillä on kyllä hurjasti!

Jaana Tapio kirjoitti...

Kiitos tahinivinkeistä. Mäkin juuri ostin pitkästä aikaa purkin mutten ole vielä keksinyt miten käyttäisi. Taisin kylläkin ostaa sellaista tummaa karkeaa, kun en tiennyt että niissä on eroja. Meidän marketista kun saa vain tätä yhtä, mutta onneksi edes sitä.

Paula kirjoitti...

Voi, Jaana! Sitä yleisimmin kauppojen hyllyltä löytyvää karkeaa tahinia tarkoitinkin kun siitä varoittelin, en vain kehdannut merkkiä sanoa, kun esimerkiksi saman merkin maapähkinävoi on aivan hyvää.
Olen kyllä kuullut yhdestä henkilöstä, joka tykkää just siitä karkeasta. :D
Itse hamstrailen Punnitse&Säästä -liikkeestä löytyvää Sunitan vaaleaa luomutahinia.

Annu kirjoitti...

Ihania reseptejä täällä blogissasi! Harkitsen itse myös kasvisruokavaliolle siirtymistä, ehkä jopa vegaaniruokavaliota. Täytyykin kysyä sinulta, että noudattavatko lapsesi myös vegaanista ruokavaliota? Jos noudattavat, miten ruokailu esim päiväkodissa?
Itse olen pohtinut, perheellinen kun olen, tätä kysymystä. Tällä hetkellä olen päätymässä siihen lopputulokseen, että lapset saavat syödä sitä mistä pitävät, mikäli siirryn kasvisteluun. Jos kasvisruoka maistuu niin toki sitä, mutta olen valmis tekemään heille myös liharuokia

Paula kirjoitti...

Hei Annu ja kiitos kehusta :)
Ihanaa jos vegaanius kiinnostaa! Suosittelen sinullekin vegaanihaasteeseen osallistumista. Sitä ei tarvitse ottaa pelkästään kuukauden mittaisena haasteena vaan matkana kohti vegaaniutta. Kaupan päälle saa päivittäiset sähköpostikirjeet, halutessaan vegaanituutorin ja vertaistukea muilta haastelaisilta fb-ryhmän kautta.
http://vegaanihaaste.fi/

Lapsiani ei voi vegaaneiksi kutsua, koska isänsä on sekasyöjä ja tekee heille ehkäpä kerran kuussa munakasta, enkä itsekään kyläillessä kiellä heiltä epävegaanisia leivonnaisia. Mutta noin normielämässä syövät etupäässä minun tarjoamaa ruokaa, joka on vegaanista.
Olen onnistunut (tähän asti) järkkäämään niin, että lapset eivät ole päiväkodissa olleet. Pikkukylän eskarissa Vekara saa lakto-ovo-kasvisruokaa.

Vegaaniruoka sopii kyllä aivan hyvin lapsillekin. Mm. uusi lapsiperheiden ravitsemussuosituksetkaan ei sitä tyrmää. Riippuu paljon paikkakunnasta, miten siihen suhtaudutaan neuvoloissa, päiväkodeissa ja kouluissa.

Tsemppiä kasvisteluun! Sillä lailla me ollaan tekemässä lapsillekin parempaa maailmaa :)

Aurinkokujalla kirjoitti...

Tuotahan pitää kokeilla, aina kannattaa kokeilla kaikkea uutta. Olen eka kertaa sun blogissa ja liityin lukijaksikin. Ois kiva jos haluaisit tulla vasta vierailulle Aurinkokujallekkin

Paula kirjoitti...

Kovasti tervetuloa! Ja tottakai tulen sinunkin tontillasi käymään!
Kannattaa tosiaan kokeilla näitä jos yhtään olet tahinin kavereita. Itse olen siihen aivan koukussa :D

Pipsa kirjoitti...

Kääk mitä palleroita täällä on pyöritelty! Voin vaan kuvitella, miten makoisa yhdistelmä vähän savoury/hapan maultaan oleva tahini sekä kaakao ja makeat taatelit ovatkaan :)

Olen innostunut matchasta ja mantelimaitoon tehtävästä matchalatesta ihan älyttömästi viime aikoina sekä olen kova sitrusfani, niin myös nuo alemmat pallerot kiinnostavat! Kiva idea, jotta voin käyttää taas vähän lisää matchaa...

Paula kirjoitti...

Kääk, Pipsa, kun täällä ei olla palleroitten jälkeen ehditty pyöräytellä yhtään blogijuttuja! Mutta kyllä nämä makuyhdistelmät ovat omaan mieleeni, ihan jumitukseen asti.

Hyvää matchalattea en ole itse onnistunut vielä tekemään. Ehkä vielä joskus...