Aamun pihakierrokselta nappasin mukaan pihlajaa, musteherukanlehteä, voikukkaa, koivua ja vähäsen apilaankin, jotka päätyivät tehosekoittimeen.... |
Vastakerätyistä vihreistä hurautin smoothien kera saksan- ja parapähkinän, banaanin, puolukan ja mustikan. Päälle vielä kaakaonibsejä ja tahinia. |
pieneksi herkkuvälipalaksi paistoin nokkossipsejä |
Ruuaksi oli kaurakermaista nokkoskastiketta kera perunoiden, porkkanatofu-pihvien ja belugalinssien. Pahoittelut epäesteettisestä kuvasta, jonka muistin napata vastakun annos oli melkein ahmaistu. |
Iltapalaksi tein salaatin, joka sisälsi pihlajaa, voikukkaa, mustaherukkaa, suolaheinää, siankärsämöä, vähän maahumalaa, pienen lehtisalaatin, pari tomaattia vastaväriksi ja mehevöitykseksi, belugalinssejä, oliiveja. Kastikkeeksi sovelsin tätä ohjetta, ilman chiliä tosin. |
Ja sitten vielä pienet esittelyt hortoilijan puutarhastaan keräilemistä kasveista:
Koivu |
Puiden lehtien kerääminen ei muuten kuulu jokamiehenoikeuksiin, joten pysytellään omalla tontilla!
Voikukka |
Voikukan nuoret lehdet ovat mukavan katkeran makuista salaattiainesta. Jos nyt sattuu tykkäämään pienestä katkerasta makuvivahteesta. Mielestäni sille sopii yksinkertainen, kirpakka sitruuna-öljy-kastike paahdettujen siemenien/pähkinöiden kera. Nuoret ja varjossa kasvavat lehdet ovat luultavimmin miedomman makuisia, kun taas isot voimakkaasti sahalaitaiset lehdet kitkerimpiä.
Toki voikukkaa voi käyttää myös lämpimissä ruuissa!
Kukinta-aikana aurinkoisenkeltaisia terälehtiä voi käyttää salaattien ja ruokien koristeena, tai tehdä voikukkasimaa- tai hilloa. Nuputkin ovat käyttökelpoisia ja niitä voi myös säilöä kapriksen tapaan.
Voikukan kukkavartta voi käyttä vaikka pillinä, kuten täällä on vinkattu :)
Kannattaa kurkata myös Pidempi Korsi -blogista ihanan, hunajattoman voikukkahunajan ohje.
Suolaheinät |
Suolaheinät lehdet ovat ihanan kirpakoita pikku namupaloja! Sekä aho- että niittysyuolaheinää voi käyttää. Varsinkin pienempi ahosuolaheinä on näyttävän tyylikäs ja maistuva koristus ruuissa ja salaateissa.
Sisältämänsä oksaalihapon vuoksi suolaheinää ei suositella käytettäväksi suuria määriä. Tätä ei kuitenkaan kannata säikähtää, sillä pienemmätkin suolaheinämäärät riittävät antamaan mukavan säväyksen. Oksaalihappopitoisuus on alhaisimmillaan nyt nuorena ja ennen kukintaa.
ahosuolaheinän oik. puolella niittysuolaheinän lehti |
Siankärsämö |
Siankärsämöstä on mahdollista saada allergisia reaktioita. Ja saattaapa sen tunnistuksessa sekoittua esimerkiksi pietaryrttiin. Tarkkuutta siis! Kaikessa villikasvien keräilyssä toki täytyy olla varma tunnistuksesta.
Loppuun vielä kuva meidän juniorihortoilijasta keräämässä suolaheinän lehtiä.
Villivihreiden kerääminen on mukava yhteisharrastus lasten kanssa. Pienet ovat innokkaita kerääjiä ja taitavia oppimaan ja tunnistamaan kasveja. Vekara on 2-vuotiaasta asti kerännyt kasveja kanssani. Tietenkin lajintunnistaminen täytyy valvoa ja varmistaa sekä tähdentää, ettei mitään kasvia saa mennä syömään ilman äitin (tai iskän) lupaa.
Villiyrttien maistuminen lapsille saattaa epäilyttää. Niin minuakin (etenkin ennakkoluuloisen Tontun kohdalla), mutta tässä asiassa saattaa myös iloisesti yllättyä. Ainakin tämän ruokapäivän tarjoilut maistuivat molemmille hyvin. Etenkin nokkossipsit katosivat suoraan pelliltä hujauksessa. Ainoastaan iltapalasalaatti ei ollut kovin lasten mieleen. Minun mieleeni sitäkin enemmän!
Kiitokset Päiville kasvien kuvaamisesta!
6 kommenttia:
Syötävät villivihreät ovat ihania:) Minä heräsin niiden käyttöön vasta tänne takaisin tultuani kun siitä oli paljon asiaa netissä ja kävin muutamalla syötävien villikasvien keräysmatkalla,jossa opin tunnistamaan ne yleisimmät. Ja käytänkin niitä paljon,etenkin suolaheinää,sinappai,kaalivalvattia sekä kiiltomalvaa;noita kahta jälkimmäistä pitäisi löytyä Suomestakin.
Jael, olen samaa mieltä, innostunut ja taas jälleen ihastunutkin :D
Minusta tuntuu, että nyt villivihreät ovat kovassa nousussa täälläkin: kursseja järjestetään paljon, tunnettujen kokkien villikirjoja on julkaistu tosissaan ja blogeissakin oikein villiinnytään.
Hei Paula, blogissani oisi sulle haaste: http://aistitasolla.blogspot.fi/2015/05/raparperimuffinit-gluteenittomat-ja.html :)
Näissähän ei pysy perässä kuka on tullut hetki sitten haastetuksi, mutta toivottavasti vilkaiset kysymyksiin.
Kiitos Anni haasteesta! Toki vilkaisen sen :)
Ihania hortoiluvinkkejä! :) Itselläni on arjen kiireissä valitettavasti hortoilut jääneet, mutta mielenkiinnolla seurailen!
Heidi, kyllä itsekin saan välillä kaikenmoista kiirettä ja menoa kehitettyä, että vihreät jäävät keräämättä. Vaikka kotona MUKA rauhaiseloa vietänkin :D Sitten taas ihana villiputki päälle!
Toivottavasti sinäkin edes vähäsen ehdit nauttimaan kesän antimista.
Lähetä kommentti