keskiviikko 29. lokakuuta 2014

Raaka mokkakakku Maria Lönnqvistin innoittamana

Maria Lönnqvistin kirja 'Raakaleipurin parhaat kakut' tuli ihan yllättäen vastaani, joten pakkohan se oli ostaa. Inspiraatiota se ihanasti antaakin! Kirjasta hyppäsi ensimmäisenä silmiini mokkasuklaakakku, jota lähdin omaan tapaani ja saatavilla olevien raaka-aineiden ohjaamana toteuttamaan.

Lopputulos on mahtavan täyteläinen ja lempeän mokkainen maultaan. Suosittelen juomaksi mieluummin teetä kun kahvia. Teen kaverina ihana mokkaisuus pääsee esille, kun taas kitkerämpi kahvi peittää kakun lempeän maun alleen.





Mokkakakku

Pohja

15 kuivattua taatelia (= 1 1/2 dl)
2 rkl vettä
1 dl kaurahiutaleita
1 1/4 dl pekaanipähkinöitä
2 rkl raakakaakaojauhetta
hyppysellinen ruususuolaa

Pilkoin taatelit ja laitoin 2 rkl veden kanssa purkkiin pehmeäksi likoamaan. Hurautin teholeikkurilla kaurahiutaleet muruiksi ja lisäsin muut ainekset paitsi pähkinät joukkoon. Hurruutin sekaisin. Pekaanit lisäsin lopuksi ja pyöräytin koneella sen verran, että sekoittuivat, mutta rouhettakin jäi. Painelin massan 19 cm:n irtopohjavuokaan, jonka pohjan peitin leivinpaperilla.


Täyte

15 kuivattua taatelia (=1 1/2 dl)
3 dl vettä
4 dl cashewpähkinöitä
1/2 tl vaniljajauhetta
4 tl luomu pikakahvimurua
70 g kaakaovoita sulatettuna
(+ vadelmia koristeeksi)

Pilkoin taatelit ja laitoin likoamaan 3 dl:aan vettä. Liotin myös cashewpähkinät yön yli vedessä ja huuhtelin sekä valutin. Laitoin taatelit liotusvesineen, cashewpähkinät, vaniljan ja kahvimurut tehosekoittimeen ja surruuttelin hartaasti, kunnes massa oli silkin sileää. Lisäsin lopuksi kaakaovoin ja sur. Kaadoin massan vuokaan ja tasoittelin pinnan. Annoin kakun jähmettyä pari tuntia pakastimessa, jolloin sen saa siististi irti vuoasta.
Koristelin vadelmilla.



Tässä vielä tuo kirja, jonka todella suosittelen hankkimaan muiden raakaherkku -kirjojensa joukkoon.
Olen tämänkin jo moneen kertaan selannut ja nautiskellut kuvista ja reseptejäkin iltalukemisena tavannut. On innoittavaa lukea eri tekijöiden reseptejä, koska kaikilla on oma käsialansa ja tapansa raakaherkkujen teossa. Nimestään huolimatta kirjasta löytyy muidenkin kuin kakkujen reseptejä. Nam!

http://www.nemokustannus.fi/wp-content/uploads/2014/06/Raakaleipuri_print.jpg
Kuva kustantajalta

9 kommenttia:

Pipsa kirjoitti...

Tämähän näyttää aika simppeliltä näinkin hienoksi raakakakuksi! Tai siis, ei mitään aivan tajuttoman hifejä raaka-aineita :) Mäkin tein vähän aikaa sitten Marian kirjasta yhden kakun, balilaisen suklaakakun, ja lisäsin siihen chiliä. Oli kyllä ihan taivaallista. Tätä pitänee kokeilla seuravaaksi!

Jael kirjoitti...

Hurjan herkullisen näköinen kakku,eikä edes vaikeatekoinen:)

Anni Minerva kirjoitti...

NAM! Näyttää todella hyvältä! :) Tuo kirja olisi kyllä toiveissa saada, ehkäpä ensi kuun opintotuki riittäisi sen hankintaan :D

Iina kirjoitti...

Oijoi, näyttää hyvältä! Mokkasuklaakakkua en ole vielä itse ehtinyt testaamaan, vaikka kyseisen kirjan omistankin. Monia Lönnqvistin reseptejä olen kyllä kokeillut ja hyviä ovat.

P.S. Tuliko ne marjajauheet ihan ehjänä perille? Ainakin paketin saapuminen taisi viivästyä hieman, sillä postitusta seuraavana päivänä paketti löytyi omasta postilaatikostani. Eihän siinä auttanut muu kuin viedä paketti uudestaan postiin. :D

Paula kirjoitti...

Pipsa, tosiaan tein tämän melkolailla helpoista raaka-aineksista. Maria oli tehnyt kakkunsa vähän erilailla, mutta ei hänkään kovin kummista raaka-aineista. Kirja on kyllä täynnä ihanuuksia. Tyrnijätski erityisesti houkuttelee.

Jael, tämä oli maultaankin herkullinen. Eikä todellakaa vaikea.

Anni, joulu lähestyy. Voisit vaikka joulupukille toiveen heittää :)

Iina, se Marian alkuperäinen resepti on varmasti myös herkku. Tässä tuli käytettyä vähän eri aineksia.
Marjajauheet tulivat turvallisesti perille. Oikein hämmästyin kun paketti löytyi postilaatikosta eikä pitänyt postista hakea. Kiitos vielä!

Liisa kirjoitti...

Siis todella ihanan näköinen! Tuo kirja pitää kyllä hankkia :)

Paula kirjoitti...

Kiitos Liisa. Suosittelen ehdottomasti kirjaa, antaa kyllä taas uutta inspiraatiota ja intoa näihin herkkukakkuihin.

Tiina kirjoitti...

Ihan käsittämättömän herkullisen näköinen kakku! Jotain kertoo sekin, että kun näin tämän postauksen, kävin saman tien ostamassa kyseisen kirjan :)

Ajattelin kysellä sinulta taateleiden käytöstä, kun olet enemmänkin tehnyt raakakakkuja. Voiko tuoreiden taateleiden sijaan käyttää kuivattuja taateleita? Lähinnä kysymys tuli mieleeni, kun ajattelin tehdä Marian "pehmeää hedelmä-suklaakakkua" viikonloppuna, mutta ihan yleisestikin asia kiinnostaa. Ja mistä tuoreita taateleita saa ostettua?

Monesti raakakakkujen ohjeissa muuten mainitaan vain "x kappaletta taateleita" ja minä olen sitten ihan pihalla, että minkäsmoisia taateleita sitä pitäisi käyttää :D (ja ei, ei koske tätä sinun ohjettasi. Selkeästi lukee, että kuivattuja taateleita. Peukku sille!)

Paula kirjoitti...

Ja herkullista tämä olikin, Tiina :)

Itse käyttelen ainoastaan kuivattuja taateleita, kun niiden saatavuus ja säilyvyyskin on parempi. Paloittelemalla ja liottamalla ne pehmenevät. Pehmeitä taateleita myydään yleisemmin joulun tienoilla ja taisinpa viimeksi Punnitse&säästä-liikkeessäkin nähdä.

Hedelmien kanssa on aina tuo ongelma, että miten sen määrän ilmaisisi, kun kokoja ja lajikkeita voi olla useita. Esimerkiksi itse käytän kuivia ja pienehköjä taateleita, joita mahtuu desiin peräti 10 tiukkaan pakkaamalla. Sitten on olemassa isoja medjool-taateleita, joita ei varmasti montaa desiin saa mahtumaan.

Toivottavasti tämä vähän auttaa. Toki kun enemmän tekee raakajuttuja niin oppii näppituntumalla ja oman maun mukaan laittamaan taateleitakin makeutukseksi. Maistellakin välillä voi tai vaikka lisätä jotain muutakin makeutusta hätätapauksessa :)