perjantai 11. lokakuuta 2013

Pikkuiset PunajuuriHärkäpapuPihveröiset

Seikkailuni kotimaisten proteiininlähteiden kanssa jatkuu. Olen aikaisemmin tehnyt härkäpavuista pihvejä samaan tyyliin kuin näitä linssipihvejä, ja herkullisia ne olivatkin. Nyt kokeilin tehdä pihvejä ilman luottoainestani kikhernejauhoja. Kikhernejauhoilla pihveistä tulee erittäin hyvin koossa pysyviä, kovempia ja jämäköitä. Näitten koossapysymistä edistin psylliumjauheella, jota usein gluteenittomassa leivonnassakin käytetään. Sitten jänskätin, että miten käy. No, ihan hyvin. Pihveröisten rakenne on pehmeä ja mehevä ja ne pysyvät kuin pysyvätkin koossa. Varmuuden maksimoimiseksi kannattanee pysytellä tällaisessa söpöisen pienessä muodossa, ettei käy vahinkoa.PunajuuriHärkäpapuPihvit   27 pientä

2 punajuurta  = 280 g kuorittuna
n. 1/2 l keitettyjä härkäpapuja
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
2 rkl balsamicoa
1/2 dl ravintohiivahiutaleita
1 tl suolaa
1/3 tl mustapippurirouhetta
2 rkl psylliumjauhetta
 + öljyä paistamiseen

Punajuuret voisi tietenkin raastaa, mutta minä laiskuuttani surautin ne muruiksi teharilla, kun siinä sellainenkin toiminto on. Härkäpavut muussasin sauvasekoittimella. Pilkoin sipulin ja puristin valkosipulit, kuorittuna tietenkin. Sekoitin kaikki ainekset yhteen. Annoin psylliumille hetkisen aikaa jähmettää massaa ja pyörittelin kostein käsin pallosiksi, jotka litistin. Paistoin öljyssä molemmin puolin.Kaikenlaisten pihvien kanssa on saatava tätä raikasta ja helppoa kastiketta! Sitten on kokonaisuus kunnossa.8 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Kiva idea laittaa punajuurta papupihveihin,on hyvän näköisiä:)

Paula kirjoitti...

Punajuuret ovat siskoni menestyksekkäästi kasvattamia ja tuliasisiksi tuomia. Antavat mukavasti väriä myös pihveihin.
Vielä pitäisi keksiä käyttöä keltajuurille!

Sanna kirjoitti...

Hee, tuota pitää meilläkin kokeilla.

Paula kirjoitti...

toivottavasti, Sanna, teidän pienin arvostaa punajuurta enemmän kuin meidän Vekara.

Pipsa kirjoitti...

Kivaa, punajuuren käyttövinkkejä ei voikaan olla liikaa juuri nyt kun ne tuntuvat olevan parhaimmillaan. Härkäpavut on kyllä kans yks ehdoton suosikkini, jota haluaisin enemmän alkaa omassa keittiössä käyttämään.

Ja millaiset juhlat teillä on ollutkaan, nam mitä tarjottavia! Noin isolle määrälle juhlaväkeä järjestettävät juhlat vaativat varmasti suunnittelua, etenkin kun on vauva vielä kainalossa, mutta hienostipa näytit haasteesta selviytyneen :-)

Paula kirjoitti...

Pipsa, nyt tosiaankin on alkanut punajuurten aika. Härkäpavuista on tullut myös minun papusuosikkini ja niitä laitetaan nyt ihan joka ruokaan. Pitäisi laittaa uusi pussillinen likoamaan.
Kiitos, Juhlat olivat minun näkökulmastani oikein mukavat. Ja suunnittelemalla tosiaan selvisin järjestelyistäkin kivasti. Ja rimaa madaltamalla! Se on ehdoton juttu tässä tilanteessa :)

Päivi-sisko kirjoitti...

tuota psylliuimia en ookaan hoksannu käyttää tuohon tapaan enkä leivinjauhetta(linnsipihviohjeessa). Mie keräsin aiemmin syksyllä piharatamonsiemeniä ja kokeilin nyt niitä liottaa vedessä, kyllähän ne turvottivat vettä/lima-aineita. siis ehkä jos ne sais murskattua toimis kenties psylliumin tai chiasiementen tavoin..?

Paula kirjoitti...

Päivi, oli ihan kiva kokeilla psylliumia pihveihin, vaikka luulen kuitenkin edelleen suosivani kikhernejauhoja pihvien jämäköittämisessä. Tuleehan siinä samalla proteiineja. Psyllium kuitenkin liukasti mukavasti pihvitaikinaa ja helpotti käsittelyä.
Leivinjauhe on kyllä hyvä lisä, niin saa vähän muhkeutta ja kuohkeutta.
Jännä tuo ratamo -kokeilusi!!