tiistai 24. heinäkuuta 2012

NokkosMinttuPirtelö ja ihana pioni

Kovasti olen ihastellut muiden blogien minttuluomuksia ja odotellut samalla malttamattomasti omien mintun taimieni kasvua. Mm. täällä, täällä ja täällä on kivan kuuloisia minttureseptejä. Nyt vasta ensimmäistä kertaa raskin leikata satoa piparmintuistani. Sen sijaan iso nokkospuska kukkapenkissäni tuottaa satoa minkä vain ehtii... ja sehän ehtii!
Näin syntyi ihanan raikas ja samalla kermainen minttupirtelö raakaravinnon tapaan:


NokkosMinttuPirtelö  2:lle

3 dl (seesami)mantelimaitoa
2 paloina pakastettua banaania
pieni kourallinen nuoria nokkosen lehtiä
2 oksaa piparminttua
latva steviasta
1/2 tl spirulina -jauhetta

Soseutin sauvasekoittimella mantelimaidon, jäiset banaanipalat ja yrit kuohkeaksi pirtelöksi. Käytin piparmintusta vain lehdet, jotka napsin irti oksasta. Olin varannut peräti neljä oksaa piparminttua pirtelöä varten, mutta kahden oksan lehdet mielestäni riittivät antamaan hyvän ja raikkaan mintun maun. Lisäsin siis pikkuhiljaa lehtiä ja maistoin välillä. Spirulinaa lisäsin myös vähän antamaan vihreyttä pirtelölle.
Tässä nuo yrtit Teeman ruokalautasella antamaan paremman kuvan käyttämistäni määristä. Piparmintusta tosin käytin vain puolet. Ylimpänä siis piparminttu, oikealla nokkosen lehdet ja alimpana stevia.


'Bowl of Beauty' -pioni kukkii ja on ihana!

ps. Pitkään aikaan en ole päässyt näkemään keitä te uudet lukijat olette (jotakin vikaa kai koneen suojausasetuksissa), mutta toivotan teidät kovasti tervetulleiksi!

7 kommenttia:

Nina kirjoitti...

Hei Paula!
Oi kuinka raikas ja kauniin vihreä juoma! Teemme torstaina päiväreissun luonnonhelmaan, jossa voisin löytää tuoreita nokkosia ... En ole koskaan kerännyt niitä ruokatarpeiksi, ja täällä kaupungissa on niin paljon kaikkea autojenpakokaasuja, jotten ole tohtinut - siksi kysyn: Voiko vielä kerätä luonnonnokkosia, jos vaikka yritän löytää pieniä ... ja olisiko hyvä kerätä lehdet sieltä kasvin latvakärjestä vaiko juuren läheltä? (parasta varustautua kumihanskoilla niin ei varsi pääse polttelemaan).

Paula kirjoitti...

Hei Nina!
Oman pihani nokkosia leikkaan ja käytän sen verran, että ne alkavat aina kasvattamaan uusia versoja ja siten pysyvät hyvässä "satoiässä". Ihan koskemattomasta luonnosta voi olla hankalampi löytää nuoria ja hyviä nokkosia, sillä ne taitavat olla jo kukka- tai siemenvaiheessakin.
Nuoria lehtiä löytää nimenomaan latvasta. Ja kyllä hanskat helpottavat nokkosen keruuta :)

Mukavaa reissua teille, vaikka nokkosia ei saaliiksi tulisikaan!

Yaelian kirjoitti...

Minunkin tekee mieli juoda tuota! En ole oikein päässyt keittiöhommiin täällä Suomessa mutta olen juonut paljon banaanimustikkasmoothieita stevialla makeutettuna sekä ananas-selleri-inkiväärismoothieita.Mutta olen parin tutun puutarhassa nähnyt hurjan mahtavia minttupuskia,runsaiden sateiden vaikutusta!

Paula kirjoitti...

Oletkin, Yaelian, yksi inspiroijistani, joten saattaisi maistua sinullekin :)
Aika vähän olen minäkin kokkailemaan viime aikoina päässyt, mutta onneksi on nuo kätevät ja vikkelät herkkusmoothiet, joita aina ehtii tehdä, vaikkei muuta ehtisikään.

Laitoin tälle kesälle uudet mintun taimet kasvamaan ja kylmistä säistä johtuen on kasvu ollut aika olematonta. Vasta nyt heinäkuun loppupuolella uskalsin vähän satoa ottaa :/

Pipsa kirjoitti...

Mums oispa mullakin minttua! Myös tuo pinkki vesimeloniversio vetää värillään kummasti puoleensa...

Tein tänään muuten maapähkinäpalleroita, joiden reseptin olen tätä kautta bongannut, oli muuten hyvin makoisia :-) Ens kerralla pitää laittaa myös uudempi versio testiin, kunhan kahvivieras vaan tulisi sitten sellaisella varoajalla että ehtii taatelit liottaa. Toki täällä on parit muutkin pallerot, joita haluan testata, ainakin niitä raakalakuja!

Pipsa kirjoitti...

Puhun siis piparmintusta virheellisesti minttuna tuossa yllä :-)

Paula kirjoitti...

Pipsa, minäkin toivon, että tuota minttua olisi enemmän. No, kyllä se sieltä vielä kasvaa.
Ne palleroiset voi vaikka etukäteen tehdä pakasteeseen odottelemaan vieraita. Vaikka vieraiden olisi kyllä hyvä tajuta ilmottautua ajoissa vieraisille, jotta himoreseptinkehittelijäruokaboggaajat saisivat rauhassa nauttia tarjoilun suunnittelusta ja jahkata vaihtoehtojen välillä. Niin, ettäs tiedätte vieraani :D

ne raakalakut on kyllä hyviä. Ja vielä jos olisi pekaanipähkinää niihin niin oi oi..