lauantai 31. maaliskuuta 2012

Raakapuuro ja rapsakat kräkkerit

Koska edelleen niin tykkään vanhasta sauvasekoittimestani, tässäpä taas surautusruokaa: raakapuuro eli meilläpäin puuriz. On se niin kätevää! Ja maistuu Pienelle.


MustikkaBanaani -puuriz      3:lle


1 1/3 dl kokonaisia tattarisuurimoita (laitoin kukkurallisen desimitan, eli määrä on arvio)
1 dl parapähkinöitä
2 isohkoa kypsää banaania
3 dl jäisenkohmeisia mustikoita + vähän lisää puuron pinnalle koristeeksi
1/2 tl vaniljajauhetta

Laitoin jo illalla tattarit ja pähkinät omiin astioihinsa veteen likoamaan. Seuraavana aamupäivänä huuhtelin ne useaan kertaan ja valutin vedet pois. Sauvasekoitin tattarit ja pähkinät banaanin kanssa hienoksi ja lisäsin loput ainekset. Vielä sur ja syömään!Olen saavuttanut ensimmäisen onnistumiseni kräkkerien (eli raakaravinnon leivän/näkkärin tapaisten kanssa)!! Aiemmat kokeiluni ovat olleet aika surkeita, mutta näistä tuli maistuvan hyviä. Ja lisäpisteitä myös siitä, että näihin saa kätevästi käytettyä  myös mantelimaidon valmistuksesta jäävää kuitua.


Rapsakat chiakräkkerit

1 dl chia-siemeniä
n. 1 1/2 dl vettä
vajaa 3 rkl sitruunamehua
2 vaiko 3 dl mantelimaidon teosta jäävää kuitua (apua, en ole merkinnyt määrää ylös, joten en ole varma)
2 ml ruususuolaa
3 rkl ravintohiivahiutaleita
vajaa 1ml rouhittua mustapippuria

Liotin chia-siemenet hyytelöksi vedessä. Lisäsin joukkoon sitruunamehun, koska seos alkoi näyttää aika kuivakan jämäkältä. Sekoitin loput ainekset joukkoon. (Jos tykkää mustapippurista, niin enemmänkin voisi laittaa. Tämä määrä ei juuri maistunut lopputuloksessa. Ja minun mantelimaidon jämäni näyttääkin olevan manteli-seesamimaidon jämiä) Levittelin massanokareita leivinpaperin päälle ihan ohuiksi ja kuivattelin kuivurissa kunnes olivat sen verran jämäköitä, että pystyin irrottamaan leivinpapereista ja laittamaan paljaaltaan ritilälle. Sen jälkeen kuivuminen tapahtuikin melko nopeasti ja jatkoin kuivatusta, kunnes olivat ihan rapsakoita.

kevätaurinko kuultaa läpi
Nämähän olisivat olleet raakakräkkereitä, mutta minun pikkukuivurini huiteli viisissäkymmenissä asteissa. Kannattaa siis olla tarkkana kuivuriostoksilla. En ymmärrä, miten onnistuin väärinymmärtämään mainoksen viiden tason tarkoittavan viittä kuivaustehoa, eikä vain viittä kuivausritilää?? Tällä ei siis raakaravintoa valmisteta..mikä pettymys!

Joka tapauksessa kräkkerit olivat ihanan rapsakoita ja maistuvia ja ihan sellaisenaan tulevat varmasti nakerrettua. Joku avokadoinen levitekin voisi tietty olla hyvä.

4 kommenttia:

Tany kirjoitti...

Oi, tuota puuroa pitää kyllä kokeilla kunhan saan tarvikkeet kasaan :) Mustikkavarastoni näyttää tältä talvelta nollaa, ootko kokeillu korvata niitä koskaan muilla marjoilla vai onko tämä toimivin yhdistelmä?.. Tai sitten täytyy vierailla anopin pakasteella ;)

Paula kirjoitti...

Varmasti toimii eri marjoilla. Ainakin puolukalla olen samanlaista tehnyt ja tykkäsin kovasti. Ja pähkinätkin voi korvata jollain muulla paremmin saatavilla olevalla. esim cashew käy tai vaikka auringonkukan siemenetkin. Varioimisen mahdollisuuksia on loputtomasti. ja muuten.. anopin mustikoista tämäkin puuriz tehtiin :)

Tany kirjoitti...

Tänään sain vihdoin tehtyä puurizta ja tykkäsin! :) Ja vielä enemmän kun luin mitä kaikkea tattari sisältää ;) Ihan uusi raaka-aine mulle. Pitäisi muutenkin uskaltautua enemmän kokeileen kaikkea uutta, kun vain aikaa olisi. Käytin parapähkinöiden tilalla cashewia ja mustikoiden vadelmaa.. Kiitos siis maistuvasta ohjeesta, täytyy valkata sun sivuilta uusi ohje kokeiluun :)

Paula kirjoitti...

Kiva kun tykkäsit. Ja näihinhän ei edes saa aikaa juuri kulumaan vaan ovat varsinaista pikaruokaa.
Kokeileppa tuota kesänodottelujätskiä, tykkäät varmaan siitäkin jos puurizikin maistui.