tiistai 10. tammikuuta 2012

Itse tehty saippua paras saippua

Saippuan tekeminen on koukuttavaa puuhaa. Siinä tuntee itsensä ihan kemistiksi, kun mittaa, laskee ja sekoittelee ainesosasia. Jännittävä hetki on, kun pääsee leikkaamaan tuoreen saippuan ja näkee minkälaista se tällä kertaa on.
Itse tekemällä myös tietää varmasti, mitä saippua sisältää (jos on raaka-aineostoksilla tarkempana kuin minä. Tein nimittäin juuri huomion, että käyttämäni kovetetusta kasvirasvasta tehty munkinpaistorasva sisältää kahta mahdollisesti eläinperäistä lisäainetta. Voi minua!) ja voi välttää keinotekoiset väri- ja tuoksuaineet.
Omien (leivonta)reseptien kehittelystä innostuneet: tässä on juuri teille sopiva ja hyödyllinen harrastus. Sopii myös eläinten ystäville, sillä kaupan saippuoista suurin osa sisältää naudantalia (Sodium Tallowate). Kaupan saippuat ovat myös yleensä todella kuivattavia, itse tekemällä taas saa erittäinkin hellävaraista.


Laventelisaippua

120 g kookosrasvaa
120 g Sunnuntai munkinpaistorasvaa (huom! sisältää mahdollisesti eläinperäisiä lisäaineita E304 ja E472c)
60 g kaakaovoita
350 g rypsiöljyä
25 g risiiniöljyä
20 ml eteeristä laventeliöljyä
186 g kylmää vettä
93 g lipeää
(+ spirulina-jauhetta)

Kovat rasvat sulatetaan, jäähdytetään hieman ja sekoitetaan öljyihin. Lipeä liuotetaan sekoittaen veteen. Lipeäliuos sekoitetaan rasvaseokseen ja jatketaan sekoittamista sauvasekoittimella kunnes massa alkaa paksuuntua. Tässä vaiheessa otin osan massasta toiseen astiaan ja sekoitin siihen väriaineeksi spirulinaa. Kaadoin kumpaakin massaa vuorotellen tyhjään kartonkiseen mehutölkkiin ja lopuksi sekoittelin hieman puutikulla. Näin sain tuon marmorikuvioinnin aikaiseksi.
Vuorokauden päästä revin tölkin irti saippuasta ja leikkasin paloiksi. Nyt saippuapalat ovat jatkokypsymässä pahvilaatikossa ja vielä kuukausi taikaksi pitäisi jaksaa odotella ennen kuin pääsen kokeilemaan.



Iloisen onnistumisen koin tämän saippuaerän kanssa siksi, että hoksasin kokeilla spirulinaa massan värjäykseen ja se tosiaan toimi!! Yleensä kasvien vihreä väri ei pysy vihreänä vaan tummuu.

Jos joku innostuu kokeilemaan itse saippuan tekoa ensimmäistä kertaa, niin suosittelen tutustumaan ensin Saara Kuhan Käsintehtyä saippuaa -kirjaan. Siellä on seikkaperäisemmät ohjeet saippuan valmistukseen ja vinkkejä omien reseptien kehittämiseen.

Huom! Tämä saippuaresepti ei toimi, jos muutat ainesosien suhteita tai vaihdat jonkun rasvan toiseen. Lipeän määrä lasketaan nimittäin käytettävien rasvojen mukaan. Laskemisohjeet löytyvät myös tuosta em. kirjasta. Netistäkin löytyy toki ohjeita.

9 kommenttia:

Tupu kirjoitti...

Voi, minun on myös tehnyt mieli opetella tuo saippuan teko.
Komeita nämä sinun saippuasi.

Paula kirjoitti...

Kiitokset kehuista Tupu! SAippuan valmistus on mahtavaa puuhaa. Siinäkin, kuten leipomisessa ja ruuanlaitossa, on aina uutta kokeiltavaa ja opittavaa. Olen tehnyt myös muffarin ja tiikerikakun muotoisia saippuoita,joten yhtymäkohtia keittiöpuuhiin on
.

Sanna kirjoitti...

Kauhean kauniita saippuoita :) Vaikka ite oonki enemmän käytännöllisyyden kuin kauneuden hoksaaja, nuo pistivät mukavasti silmään.

Paula kirjoitti...

Kiitos Sanna. Se tässä onkin niin mukavaa: Saippuassa estetiikka voi kohdata käytännöllisyyden.

Anonyymi kirjoitti...

Ihanan näköistä ja väristä saippuaa! Ja täytyy kyllä vierailla blogissasi useamminkin, koska täällä niiin paljon vegeherkkuja! :O ♥

Paula kirjoitti...

Tervetuloa toistekin Maija! Minäkin käyn varmasti vierailulla sinun blogissasi.

Unknown kirjoitti...

Mistä lipeää voi ostaa?

Paula kirjoitti...

Tilaan lipeää Lahtisen vahavalimosta. Apteekistakin sitä voi löytää, mutta maksaa huomattavasti enemmän.

Anonyymi kirjoitti...

Mesimestareilta voi myös tilata😊 Onko kukaan tehnyt pihkasaippuaa? Kaipaisin reseptiä.