sunnuntai 29. tammikuuta 2012

Puolukkapiparipiirakka

Ennen joulua ihastelin ajatusta tästä Herkku ja koukku -blogin piparipohjaisesta puolukkakakusta. Vihdoin päätin mielikuvani siitä toteuttaa. Ohjetta en ottanut tuolloin ylös, joten lähdin säveltämään ihan omaa versiointiani siitä.


Puolukkapiparipiirakka

pohja
2,5 dl vehnäjauhoja (joista 1 dl täysjyväistä)
1 dl ruisjauhoja
1/2 dl (intiaani)sokeria
2 tl piparimaustetta (tai 1 tl kanelia ja 1/3 tl inkivääriä, kardemummaa ja neilikkaa kutakin)
125 g sin. Keiju margariinia
2 1/2 rkl siirappia
1 rkl vettä
Ensin sekoitin kuivat ainekset ja nypin margariinin sekaan. Lisäsin siirapin ja veden ja sekoitin käsin tasaiseksi. Annoin olla hetken jääkaapissa, kaulitsin littanaksi ja siirsin vuokaan. Käytin 24 cm:n irtopohjavuokaa. Voitelin sen ensin ja leivitin pohjan mannaryyneillä. Tasoittelin taikinan vuokaan ja tein matalahkot reunat. Esipaistoin 175 asteessa n. 10 min.

täyte
1 iso prk maustamatonta soijajugurttia
3 dl jäisiä puolukoita
3/4 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 tl perunajauhoja
Sekoitin täytteen ainekset, mutta säästin 1/2 dl puolukoista. Kaadoin täytteen esipaistetun pohjan päälle ja ripottelin loputkin puolukat pinnalle. Laitoin takaisin uuniin ja paistoin vielä n. 30-35 min. Tarjoilin vieraille jääkaappikylmänä seuraavana päivänä.


Ihan mukava piirakka tästä tuli, joskin ehkä hivenen "terveellisen" makuinen. Tulihan noita täysjyväjauhoja käytettyä enimmäkseen. Aika äkkiä silti tuli syödyksi, vaikkei ihan pärjännyt edelliselle ihanalle piirakalle.




Ei kommentteja: