tiistai 25. lokakuuta 2011

Syksyisiä raakaherkkuja

Hurjan porkkanasadon innostamana on tullut hieman mehustettua porkkanaa.
Piristävän värinen herkkujuoma! Samalla syntyy kovasti porkkana"muhjua", jota ei raaski poiskaan heittää. Olen käyttänyt sitä leipään, kuivurissa kuivattuihin kräkkereihinkin sekä porkkanakakkuun- paistettuun ja raakaversioon.
Tässä nyt se raakaversio. Kovasti yritän muistella ainesten suhteita, niitä ei tullut ylös kirjoitettua.


Porkkanakakku raakana    15 cm:n irtopohjavuokaan

Pohja
2 dl saksanpähkinää
1 dl mehustuksesta jäänyttä porkkanakuitua
n. 11 kpl kuivattuja taateleita (tästä määrästä en ole ihan varma)
1 kukkura tl piparkakkumaustetta
ripaus suolaa
Liota taateleita vesitilkassa muutamia tunteja. Käytä vettä mahdollisimman vähän, niin että taatelit likoavat siinä vain puolittain, mutta pehmenevät silti. Surauta saksanpähkinät muruksi. Itselläni on käytössä vain sellainen pieni sauvasekoittimeen liitettävä leikkuriosa, hyvin pärjää kun tekee vain pieniä annoksia kerralla. Lisää mausteet ja taatelit ja surauta kunnes taatelit pillkoutuvat pähkinämurun joukkoon, lisää vielä porkkanakuitu ja sekoita. Massasta pitäisi tulla muotoiltava, joten säädä sen kosteutta taateleiden liotusvettä lisäämällä. Itse käytin muistaakseni koko liemen.
Leikkaa irtopohjavuokan pohjalle sopiva leivinpaperi. Painele pohjataikina tasaiseksi kerrokseksi pohjalle.

Täyte
1,5 dl cashewpähkinöitä
35 g kaakaovoita
n.3 rkl appelsiinimehua
2 rkl agavesiirappia
Liota cashewpähkinöitä vähintään muutamia tunteja. Kaada vesi pois. Sauvasekoita pähkinät hienoksi appelsiinimehun ja agaven kanssa. Sulata kaakaovoi vesihauteessa ja lisää sekoittaen joukkoon. Kaada pohjan päälle vuokaan ja vaikka ravistele hieman tasoittaaksesi pinnan. Koristeeksi voi ripotella rouhittua saksanpähkinää. Laita jääkaappiin tekeytymään ainakin muutamaksi tunniksi tai seuraavaan päivään.

Mielenkiintoinen kokeilu ja varsinkin täyte oli rakenteeltaan aivan ihanaa. Tuo porkkanakuitu kakussa hieman tuntuu karkealta minun suussani, mutta olenkin aika herkkis. Pieni pala riittää jälkkäriksi, sillä kakku on täyttävää ja aika makeaakin, vaikka erikseen taikinaa ja täytettä maistellessani vähän pelkäsin, ettei makeutta ole tarpeeksi.


Vielä omenaista:

Omenamaljat   3 annosta

Omenasose
9 kuivattua luomuaprikoosia
3 suomalaista pikkuomppua, pieni happamuus on hyväksi
1/3 tl kanelia
Cashewkerma
2 dl cashewpähkinää
1 banaani
1/2 tl vaniljajauhetta
vettä
Liota sekä aprikooseja (vähän vettä), että cashewpähkinöitä vähintään muutama tunti. Soseuta aprikoosit liemineen ja kuoritut, peratut omenat kanelin kanssa ja laita sose lasien pohjalle.
Kaada cashewpähkinöistä liotusvesi pois. Surauta muiden cashewkerman aineksien kanssa tasaiseksi. Lisää vettä sen verran, että saat haluamasi koostumuksen. Kaada omenasoseen päälle laseihin ja valmista on!

Tämän kanssa Pieni heittäytyi ronkeliksi ja lusikoi vain cashewkerman suuhunsa. Jos omenat ovat makeita, saattaisi vähempi aprikooseja riittää tai sitten pieni puristus sitruunaa mukaan.

4 kommenttia:

Kaisu kirjoitti...

Olet loihtinut vaikka mitä ihanaa täällä:) Porkkanakakkusi näyttää todella herkulliselta..kuorrutus on ihanan paksu!

Paula kirjoitti...

Kiitos Kaisu! Yleensähän kuorrutteet ovat parasta, joten ei niissä kannata säästellä ;)

Tanye Y kirjoitti...

Nämä näyttää niin hyviltä, blogi myös! Omena hulluna eritoten vois tuota viimeistä kokeilla joskus :) Mulla on jäänyt kummittelemaan se linssi?täyte tacoihin jota kerran teitte, ei sulla sattus olemaan sitä ohjetta vielä?

Paula kirjoitti...

Hei Tany! Sie!
Nykyisin suosikkitäytteeni tortilloihin on vaihtunut ja saattaakin löytyä täältä jostain. Nyt en ole tosin ihan varma. Dementos!