keskiviikko 26. lokakuuta 2011

Arkiruokaa

Herkkujen tekemiseen olen enemmän innokas, mutta kyllä meillä on päivittäin ihan arkiruokaakin. Mielellään helppoa ja yksinkertaista, sillä vaikka viihdynkin keittiössä niin ei siellä Pienen takia ihan rauhassa puuhata saa.
Tässä todistusaineistoa:

Papupyörykät ja kaalisalaatti
Kaalisalaatti  4-5 annosta  

350 g kaalia
1-2 prk ananasta (murskaa tai paloja, myös säilykepersikka sopii erinomaisesti)
rouhittua mustapippuria
hyppysellinen suolaa
reilummin (ruskeaa)sokeria (olisikohan 1/2-1 rkl sopivasti, en tiedä koska en ole koskaan mitannut)
pikkuloraus viinietikkaa
iso loraus kylmäpuristettua rypsiöljyä

Suikaloi kaali ohueksi. Lisää loput aineet ja sekoita. Anna maustua rauhassa jääkaapissa.
Tätä meillä tehdään aika usein, koska kaiki tykkävät. Mahtavaa varsinkin kesäkaalista tehtynä, maistuu tosin talvellakin kun antaa maustua useita tunteja.


Papupyörykät  n.10 kpl

250 g keitettyjä valkoisia papuja (käy toki muutkin pavut)
2 rkl perunajauhoja
3 rkl tattarijauhoja
1 pieni sipuli
1 iso valkosipulin kynsi
1/2-1 tl suolaa
1 tl curry-maustetta (mausteseoksia on erilaisia, joten sopiva määrä voi vaihdella)
1 tl paprikajauhetta
ripsaus valkopippuria
kunnon loraus kylmäpuristettua rypsiöljyä (ehkä jopa 1/2 dl, harmi etten mitannut)
+ paistamiseen vielä lisää öljyä

Sauvasekoita pavut ja sipulit tasaiseksi massaksi. Sekoita muutkin ainekset joukkoon. Anna tekeytyä jääkaapissa jonkun aikaa. Muotoile pyöryköiksi tai kuten minä tein, ota ruokalusikalla massaa ja tipauta kunnolla öljytylle pannulle. Paina litteämmäksi lastalla ja paista molemmin puolin kullanruskeaksi.

Pyöryköiden taikinan tein tällä kertaa aika pehmeäksi, mutta jos haluaa jämäkämmän massan siihen lisätään vain enemmän jauhoja. Ei ole niin väliä, mitä jauhoja käyttää, joten jos tattaria ei ole voit ihan hyvin käyttää vehnäjauhoja, korppujauhoja tai vaikka enemmän perunajauhoja.




Pikapasta
Pikapasta  3-4 annosta

sopiva määrä täysjyväpastaa -keitä kypsäksi
1 pkt marinoitua tofua
1 pkt eli 500g  luomu tomaattimurskaa
(2 sipulia)
2 valkosipulin kynttä
suolaa
mustapippuria
basilikaa, oreganoa tai muuta mieleistä yrttiä
iso loraus kylm.puristettua rypsiöljyä
Pilko sipuli ja paista öljyssä. Lisää tomaattimurska, pilkottu tofu, puristettu valkosipuli sekä mausteet. Lämmitä ja tarjoa pastan kanssa. Vielä pikaisempi pasta tulee kun jättää sipulin pois ja lämmittää vain tofun ja tomaattimurskan +maustaa. Ihanat oliivit kuuluvat myös asiaan, ei niitä paprikatäytteisiä, kiitos!

Ei kommentteja: