torstai 21. syyskuuta 2017

Omenakakku pekaanitoscalla

Tänä syksynä olen raahannut omenoita kilokaupalla kotiin. RouskisRouskisRouskutellut niitä ihan sellaisenaan, hedelmäsalaateissa ja jugurttiannoksissa. Eri lajikkeilla on muuten ihmeen erilaisia makuaromeja! Kannattaa kokeilla ja vertailla!

Omppujen sesonki houkutteli lopulta myös leipomaan tällaisen herkkukakun. Pehmeä ja omenoitten mehevöittämä kakku sai päällensä ihanan rapsakan pekaanikuorrutuksen.






OmenaPekaani-kakku

Kakku

125 g margariinia (sininen Keiju)
3 1/2 dl hienoja spelttijauhoja (voi käyttää myös vehnää)
1 1/2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
2 keskikokoista, aromikasta omenaa
2 dl soijajuomaa

Sulatin margariinin. Sekoitin kakun kuivat ainekset. Poistin omenoista siemenkodat ja kuutioin omput n. 1 cm kuutioiksi. Lisäsin palaset kuiviin aineisiin. Kaadoin mukaan myös sulan margarinin ja soijajuoman ja sekoitin nopsasti sekaisin.
Pingotin 24 cm:n irtopohjavuokan pohjalle leivinpaperin. Voitelin ja leivitin reuntat. Kaadoin taikinan vuokaan ja tasoitin. Laitoin paistumaan 175 asteiseen uuniin.

Tosca

75 g margariinia
3/4 dl sokeria
1 rkl vehnäjauhoja
2 rkl soijajuomaa
1 tl (ceylon)kanelia
4 dl pekaanipähkinöitä

Sillä aikaa kun kakku paistui, mittasin toscaa varten margariinin, sokerin, jauhot, soijajuoman ja kanelin kattilaan. Laitoin liedelle kuumentumaan ja sekoittelin keitellen muutaman minuutin. Roihin puolet pekaanipähkinöistä ja jätin puolet kokonaisiksi. Sekoitin ne toscaliemeen.

Kun kakku oli paistunut juuri ja juuri kypsäksi eli noin ja vähintäänkin 35 minuuttia, otin sen pois uunista ja levitin toscan sen pinnalle. Laitoin takaisin uuniin ja paistoin vielä n. 10 minuuttia.
Irrotin vuoan kun kakku oli hieman jäähtynyt. 




Kakku oli melko herkkua haaleaksi jäähdyttyään ja kylmänkuohkean vaniljakastikkeen kera.
Kaikki arvostivat paitsi Tonttu, joka ei edelleenkään voi sietää, että kakkuun sotketaan mitään, ei edes omenoita tai pähkinöitä. Kakut kakkuina ja omenat ja pähkinät omenoina ja pähkinöinä!



2 kommenttia:

Jael kirjoitti...

OOh miten herkullisen näköinen kakku:) Minäkin pidän tosi paljon ompuista:)

Paula kirjoitti...

Omput on kyllä hyviä. Ja yllättävän paljon makueroja lajikkeilla, huomasimme kun pienen tastingin pidimme. Kiitos jälleen, Jael 🙂