maanantai 31. elokuuta 2015

Härkäpapunug(g)etit ja sriracha-jugukastike

Heti otsikossa tuli vastaan hirrrrrmuinen ongelma! Nug(g)eteissa käytetään näemmä laajasti sekä yhtä taikka kahta geetä. Koska en osannut päättää kumpaan leiriin kuulun, ratkaisin ongelman kompromissimaisesti suluilla. Jos osaat pätevän oloisesti kertoa, kumpi on oikea kirjoitusasu, saatan korjata kompromissini.

Kyseessä on siis kuitenkin pikkiriikkiset papupihvit, jotka leivityksen ansiosta saavat mukavan rapsakan ja maukkaan paistopinnan. Minipihvien seuraksi sopii erityisen hyvin chilistä hieman potkua saava jugurttikastike sekä raikkautta, rapeutta, mehevyyttä ja (avokadon tapauksessa) kermaista pehmeyttä tuovat vihannekset.




Härkäpapunug(g)etit  n. 30 kpl

5 dl= 375 g keitettyjä härkäpapuja
1 isohko sipuli
4 valkosipulin kynttä
1 tl (ruusu)suolaa
1/4 tl mustapippurirouhetta
1 1/2 tl savupaprikajauhetta
1 1/2 dl kikhernejauhoja (tai kaurahiutaleita)
1/2 -3/4 dl vettä

+ vajaa 1 dl korppujauhoja+ 2 rkl seesaminsiemeniä leivitykseen
+ öljyä paistamiseen

Kaikki ainekset voi joko vain sauvasekoittaa tasaiseksi massaksi tai sauvasekoittaa pelkästään härkäpavut, puristaa valkosipulit ja pilkkoa sipulin sekä sekoittaa ainekset yhteen.
Muotoilin massasta pieniä pallosia, jotka litistin ja painoin molemmin puolin korppujauhojen ja seesaminsiemenien seokseen. Paistoin runsaassa öljyssä molemmilta puolilta sopivan ruskeiksi.

Muoks! kokeilin korvata reseptin kikhernejauhon jokamarketista löytyvillä kaurahiutaleilla ja lopputulos oli silloinkin onnistunut ja erittäin maukas, ehkäpä mehevämpi kuin alkuperäisellä reseptillä.

Sriracha-jugukastike

2 dl maustamatonta ja sokeritonta soijajugua
3 rkl oliiviöljyä
2 tl sriracha-kastiketta
1 rkl sitruunamehua
1/2 tl (ruusu)suolaa
1 pieni valkosipulin kynsi puristettuna

Kaikki ainekset purkkiin ja ravistus!
Chiliä on tässä annosteltu lapsiperheellisen mitalla. Tulisesta tykkäävä voi mittailla vähän reilumminkin. Srirachan sijaan voinee käyttää myös jotakin muuta chilikastiketta. (tähän joku vastuuvapauslauseke :D )




Jos et yhtään tykkää chilistä, suosittelen tekemään tillikastikkeen tähän tapaan. Sopii miltei yhtä hyvin tämän ruuan kanssa.

6 kommenttia:

Iitu-sisko kirjoitti...

Haa hyvältä kuulostaa ja näyttää jälleen. Pitäisi itsekin noita härkäpapusia alkaa kokeileen. Taidan ottaa sinulta reseptejä kasvisruokakurssia varten.

Paula kirjoitti...

Kiitos, Iitu! Tykkäsimme tästä setistä aikalailla.
Ja reseptit ovat aivan käytettävissäsi :)

Liisa kirjoitti...

Onpas tosi kivan kuuloinen resepti! Kivistön härkäpapusato on tänä vuonna ennätysmäinen, joten nämä menevät ehdottomasti testiin.

Paula kirjoitti...

Liisa, kiitos. Toivottavasti tykkäät!
Mahtavaa, että jokin kasvi antaa tänä vuonna jättisatoja! Ainakin täällä pohjoisessa, ei oikein mikään ole tänä kesänä kasvanut tavalliseen tapaan, saati että sadolla pääsisi kehumaan. No, mustaherukoita sentään riittää poimittavaksi, vaikka nekin ovat kooltaan aika pieniä.

Anonyymi kirjoitti...

Härkäpapu mulle uus tuttavuus ja nyt niitä olisi pussillinen palkoineen kaikkineen. Pitääkö ne silti keittää ohjeeseen vai heitänkö sellaisenaan joukkoon?

Paula kirjoitti...

Hei Anonyymi!
Härkäpapu on mielestäni oikein maukas papu, johon kannattaa kyllä tutustua. Itse olen käyttänyt vain kuivattuja, ruskeita härkäpapuja, mutta sinulla taitaa olla tuoreita? Niiden käsittely ei ole minulle kovin tuttua. Käsittääkseni tuoreita papuja suositellaan keitettäväksi muutaman minuutin. Tuoreita papuja käytettäessä saatat joutua hieman säätämään ohjetta. Massan pitäisi olla pehmeää, mutta kuitenkin muotoiltavissa. Toivottavasti onnistut! 🙂